Renault Laguna 1.8 - zablokowana kierownica

30 Kwi 2007, 16:13

Witam, czy ktoś moze wie co się mogło stać? Zostawiłem samochód na blokadzie kierownicy, teraz nie mogę nawet przekręcić kluczyka w stacyjce. Wszystko działa oprócz stacyjki. Próbowałem i lekko kierownicą na bok i mocno i nic nie idzie. Jak ktoś wie co to jest to proszę o pomoc.
marcelus
Nowicjusz

• 01 Maj 2007, 12:55

Kolokwialnie powiem - zablokowana blokada. Zdjęcie obudowy wałka kierownicy pozwoli choć zajrzeć i posprawdzać, co "trzyma"...
    Nie wiedzieć - też radość!
    malken
    Aktywny

Miejscowość: Poznań

04 Maj 2007, 15:25

A ja mam takie pytanie. Czy do otworu w stacyjce nie został wstrzyknięty lub tylko rozpryskany na niej jakiś penetrator typu wd40? Stacyjki tego bardzo nie lubią jak sie ma nie fart to może być tak że stacyjka do wymiany. Należy zwracać baczną uwagę przy czyszczeniu wnętrza samochodu, żeby zadnych nabłyszczaczy deski nie rozpylac na stacyjce,najlepiej ja poprostu zakleic na czas "picerki".
    klamejro
    Nowicjusz

30 Sty 2010, 10:20

Spróbuj WD 40.Miałem podobny problem ze stacyjką i pomogło.Jeśli to nie pomoże dopiero jedź do mechanika.Wpuszczasz troche WD,następnie kluczyk wkładasz próbujesz kilka razy przekręcić i tak do skutku,aż wyczyścisz cały brud w stacyjcje.
    kamilg1234x
    Nowicjusz

Miejscowość: Borowno
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak Toyota nauczyła świat wydajnej produkcji
      Toyota stała się pierwszym producentem na świecie, którego roczna produkcja przekroczyła 10 milionów aut. Toyota Corolla – samochód, który zmotoryzował japońską klasę średnią – jest ...