Renault Laguna I 2.0 16V - brak mocy .

12 Lip 2009, 09:11

Witam. Kolega prosił mnie o pomoc. Jego problem jest następujący. Kupił nie dawno Renault Laguna z silnikiem (prawdopodobnie Volvo) 2.0 16V 139KM benzyna z gazem (zwykły gaz, nie sekwencja) . Instalację gazową posiada już 3 lata od kąd go kupił a samochód jest z `97 r. I silnikowi brakuje mocy. Ładnie się zbiera ale nie ma tego "kopa" a silnik 2.0 powinien się elegancko zbierać , powiedział że mój diesel 1.8 90KM się lepiej zbiera niż jego 2.0 na benzynie i na gazie jest to samo. Ja mówiłem mu żeby pojechał na komputer i sprawdził ile samochód dostaje gazu (za mała przepustnica?) parametry komputera wydają się mi być dobre , samochód fajnie się zbiera. Od kąd go kupił (3lata) i od kąd samochód miał założony gaz tak chodzi (może wcześniej chodził coś lepiej) . Zauważyłem jeszcze że koło silnika ma rozwaloną obudowę i może łapać "lewego" powietrza ale myślę że to nie jest jedyny powód. Niskie obroty ma super. Wszystko chodzi tylko ta moc :/ może przez ten gaz (nie sekwencja) ?

Co radzicie zrobić?
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
  • 12 Lip 2009, 10:13

Brian oczywiście,że zwykła instalacja gazowa(parownik) odbiera autu skrzydeł ,mozesz mi wierzyć bo jeżdżę na takiej ,trzeba się z tym pogodzić i przyzwyczaić do tego,sekwencja to sekwencja,ja mam silnik gażnikowy gdyby nie to założyłbym najlepszą instalację z możliwych do mego samochodu ,założyłem takową ale cóż,reduktorową !Naturalnie łapanie lewego powietrza jest niedopuszczalne,proporcje muszą być zachowane.Piszesz ,że na benzynie też zbiera się słabo ,to znaczy jak słabo?!Ostatnio jeżdzilem BMW 520i tą starą i powiem ci żadnej rewelki jeśli chodzi o przyśpieszenie,spodziewalem się czegoś lepszego ale cóz masa samochodu robi swoje a drugie BMK-a miała zjechany przepływomierz :wink: Jeśli nie lapie ci lewego powietrza(koledze) to sprawdzcie przepływomierz w pierwszej kolejności.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

12 Lip 2009, 12:51

Kolega już zamówił tą obudowę. Bo jest cała popękana.

Pierwsze co przyszło mi na myśl to podpięcie go do komputera i sprawdzenie ile gazu dostaje (może za mało ?) ale druga myśl to ta przepustnica gdzie jest podawany gaz (może jest za mała) chciałem ją odpiąć i pojeździć na zdemontowanej przepustnicy gazu.

Samochód fajnie się zbiera ale to silnik prawie 140KM i powinien mieć powera a on się zbiera tak normalnie. Można powiedzieć że 1.8 zbiera się lepiej od tego.

dodam ze autko mam przejechane 250 tys km.
    BRIAN842
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

12 Lip 2009, 12:55

Chodzi ci o MIXER?!Ja jeżdżę bez niego ale teraz czytam o tych mixerach ,niezła rzecz,możesz mieć żle dobrany.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

12 Lip 2009, 13:16

Nie wiem jak to dokładnie się nazywa. Nie mogę nigdzie znaleźć zdjęcia tego silnika (Volvo-rzadko spotykany;/) chodzi mi o taka obudowę (kwadra) obok tej obudowy silnika.

Kolega ma go podpiąć do komputera i wtedy może coś wyjdzie. Jak nie to musi się z tym pogodzić. Mi też się wydaje że ten gaz tutaj namieszał.
    BRIAN842
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

12 Lip 2009, 15:06

No a na beznynie jak jezdzi czuc wieksza moc?
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

12 Lip 2009, 21:36

No jest mocniejszy ale nie wiele trudno mi powiedzieć jakieś 30% jak to na benzynie.

Mi się wydaje że to ten zwykły gaz dla tego silnika był samobójstwem.
    BRIAN842
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

12 Lip 2009, 22:23

BRIAN mnie też tak sie wydaje ,ja gdybym miał możliwośc założenia instalki nawet 4-tej generacji to bym się nie zastanawiał nawet przez chwilę,teraz myślę o założeniu Mixera strumieniowego ,tylko tyle mogę zrobić dla gażnikowca,szkoda!Przed kupnem samochodu z gazem lepiej wcześniej dobrze popytać czy założona instalka przypadkiem nie pasuje jak dynamo do Merasia S klasy! :!:
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP