Renault Laguna II - demontaż listwy plastikowej ze zderzaka tył

22 Mar 2016, 10:57

Witam, nie mam pojęcia jak zdemontować tę plastikową listwę ze zderzaka. Ma ktoś jakieś pomysły? Na razie wykręciłem dwie śruby znajdujące się przy uszczelce, a dalej nie wiem co zrobić.
BB2
Obserwowany

Auto: Renault Laguna II

22 Mar 2016, 19:00

Ta listwa zderzaka składa się z trzech części (pomijam zdjęcie na którym zaznaczona jest listwa klapy tylnej). Masz dwa narożniki i element środkowy. Narożniki demontujesz od środka samochodu na górze masz dwa zaczepy i na dole najlepiej użyć czegoś płaskiego (plastikowej łopatki do demontażu tapicerki lub coś w tym stylu). Napinasz lekko i szukasz zaczepów które po kolei luzujesz, a na końcu wysuwasz cały element. Musisz zacząć chyba od listwy środkowej bo ona chyba nachodzi na te boczne elementy.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

22 Mar 2016, 19:47

Dokładnie, chodzi mi o tą listę składającą się z trzech części przy czym chcę zdjąć tylko tę środkową część. Tyle, że ta środkowa wchodzi pod te boczne i nie idzie jej wyciągnąć. Jedyne elementy trzymające, które widać, to dwa wkręty trzymające listwę środkową oraz zaślepki trzymające z narożników. To powyjmowałem, ale dalej nic nie idzie. Jak wspomniałeś o tych zaczepach, są one pomiędzy tą listwą, a dolną częścią zderzaka? Spróbuję czegoś poszukać jutro przy świetle dziennym.
BB2
Obserwowany

Auto: Renault Laguna II

23 Mar 2016, 09:47

BB2 napisał(a):Tyle, że ta środkowa wchodzi pod te boczne i nie idzie jej wyciągnąć.
Musisz w takim razie najpierw zdjąć te boczne one mają takie zatrzaski dwa na dole i dwa na górze, spróbuj wsunąć np. jakąś starą kartę do bankomatu lub kredytową. Nie uszkodzisz lakieru i listwy, a zatrzaski powinny się wypiąć w ten sposób.

Środkowa listwa na pewno też jest na takich samych zatrzaskach.

Tu masz zdjęcia elementów które są po bokach.

Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niedzielny kierowca na autostradzie - nie bądź taki!
    W okresie świąteczno-noworocznym wielu polskich kierowców przemierza setki kilometrów, by spotkać się z bliskimi czy spędzić wolne dni z dala od domu. Nierzadko przynajmniej część trasy pokonują autostradą lub ...