Renault Laguna II Spryskiwacz

21 Lis 2007, 19:45

Witam serdecznie,
Mam oto taki problem. Jestem posiadaczem samochodu Renaul Laguna II 2002 r. Samochód orginalnie wyposażony w światla typu KSENON posiada spryskiwacz sluzacy do mycia szyb i swiatel przednich. Ostatnio padł mi spryskiwacz przedniej i tylnej szyby. Spryskiwanie swiatel przednich jak i szyby odbywa sie po pociagnieciu do siebie prawej dzwigni sluzacej do uruchamiania wycieraczek. W przypadku zgaszonych swiatel mijania zmywa tylko szybe, po zaswieceniu swiatel zmywac powinno zarowno szybe jak i swiatla. Problem polega na tym, iz w momencie uruchamiania spryskiwacza dziala tylko mycie swiatel przednich, nie dziala natomiast spryskiwacz ani na szybe przednia ani tez tylna.
Probowalem dostac sie do zbiorniczka z plynem do spryskiwaczy. Znalazlem tam tylko jedna pompke, ktora ma dwa wyjscia. Przy probie jej uruchomienia pompka dziala podajac wode na swiatla przednie. Nie spryskuje natomiast ani szyby przedniej ani tylnej. Zaznaczam iz przewody doprowadzajace z pompki do dysz spryskiwaczy sa ok. Wszystkie bezpieczniki rowniez. Nie wiem czy jest tam jakis trojnik rozdzielajacy czy cos innego. Nie wiem tez czy rozwiazaniem problemu bedzie wymiana calej pomki czy moza jakias tylko drobna naprawa w ukladzie spryskiwania wystarczy.

Prosze o pomoc!!!

Za wszelkie porady z gory serdecznie dziekuje

Pozdrawiam :D :D
Slawomir1980
slawomir1980
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Smartfon jak cegła
      Co zrobić, żeby nie nudzić się podczas długiej podróży samochodem? Ten problem dotyczy szczególnie rodziców z małymi dziećmi, które źle znoszą długie godziny spędzone bez ruchu w aucie. Wielu kierowców ...