Renault Laguna

27 Gru 2009, 16:56

Jestem zainteresowany kupnem Renault Laguna
Samochód który obserwuje jest w mojej miejscowości.
I takie pytanie-czy się opłaca go kupować,czy może w benzynie?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Turbodymomen
Początkujący

Miejscowość: Mielec
Prawo jazdy: 14 07 2009
Auto: Ibiza 1.2 12V

27 Gru 2009, 18:00

osobiście unikał bym tego modelu jak ognia laguna 1 było o niebo mniej bezawaryjna. Ale czytając to forum dowiedziałem sie że niby od rocznika 2002 jakość laguny się poprawiła ale ile w tym prawdy to nie wiem
skalops
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

27 Gru 2009, 21:50

Jakość poprawiła się od 2004 roku nie od 2002. Co do samego auto to myślę że wiele zależy od tego jak poprzedni właściciel je traktował. Silniki dCi są bardzo wrażliwe na jakość paliwa więc weź to pod uwagę. Usterki elektroniki mogą występować coraz częściej bo samochód już nie jest młody. Jednak za taką cenę ciężko będzie dostać inny samochód z tego rocznika i z takim wyposażeniem więc to też trzeba wziąć pod uwagę.
Kamilp
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

28 Gru 2009, 01:03

Chyba jakiś właściciel Renault skasował mój post, więc napiszę raz jeszcze. Jak już musisz się decydować na tę markę... bierz benzynę, mniejsza szansa na usterkę i drogą eksploatację. Chyba, że robisz b. dużo tras to możesz rozważyć diesel'a.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

28 Gru 2009, 09:06

jiGsaw napisał(a): Chyba, że robisz b. dużo tras to możesz rozważyć diesel'a.

Duzo tras to nie ma szans zebym robilmoze rocznie jak dobrze pujdze to bedzie jakies 6/10 tys km
Turbodymomen
Początkujący

28 Gru 2009, 10:06

To w ogóle o dieselu nawet nie myśl.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Maserati GranTurismo - opinia i wrażenia z jazdy
    Miałem okazję trochę pojeździć i jako że nie ma opini na temat tego auta więc się podziele wrażeniami. Maserati GranTurismo Silnik 4.2 V8 405 KM Skrzynia aut. 6 Biegowy Rok prod. 2010 Całokształt Uważam że to bardzo fajne ...

28 Gru 2009, 10:31

jiGsaw napisał(a):To w ogóle o dieselu nawet nie myśl.

hmmm..?a dlaczego nie myśleć o dieslu?

Dlatego ze będę robić nim mało km?
Turbodymomen
Początkujący

28 Gru 2009, 10:54

Turbodymomen napisał(a):To w ogóle o dieselu nawet nie myśl.

To nie sillniki sa problemem,jak chcesz jezdzic taniej i bedziesz jezdzil wiecej to bierz diesla.Laguna to napewno elegancki wóz,wyciszony,wygodny,bezpieczny dla podroznych.zdobywca 5 gwiazdek w testach zderzeniowych.Problem laguny to nowinki techniczne.ktore sa awaryjne i denerwują(np.karta do uruchamiania,monitoring ciśnienia w kołach, itp.)a jeszcze trzeba pamietac o serii awarii gdzie ponad 230tys.aut serwisowano, własnie to daje nismak.pozdro.
Ostatnio edytowany przez milutki5, 28 Gru 2009, 10:55, edytowano w sumie 1 raz
mimi
milutki5
Aktywny

Miejscowość: małopolska

28 Gru 2009, 10:54

Diesel statystycznie ma dużo większy przebieg, na krótkich dystansach diesel swoje spalić musi, a długo się nagrzewa. Koszty eksploatacji silnika diesel'a są znacznie większe niż benzyny, a przy tak małych przebiegach, jakie robisz, gdy coś rypnie (a to jest prawdopodobne - stare francuskie auto, raczej z oryginalnym przebiegiem nie trafisz) to nie zwrócą Ci się koszta naprawy z paliwa albo będzie ten proces trwał długo.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

28 Gru 2009, 11:31

jiGsaw napisał(a):to nie zwrócą Ci się koszta naprawy z paliwa albo będzie ten proces trwał długo.

No to co diesela nie kupowac w takim razie??
A jak bym przeciez kupic a z silnikiem nic by sie nie stalo?tez tak moze byc?
Turbodymomen
Początkujący

28 Gru 2009, 11:38

Nie czytałeś co ci kolega wyżej napisał?? robisz mało km w roku i nie opłaca ci się kupno ropniaka diesel jest droższy w zakupie od benzyniaka
skalops
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

28 Gru 2009, 13:47

Auta w Dieslu są stowrzone do dużych przebiegów, potrafią nawet wytrzymać 400000 tyś km. Np chciałbyś jeździć na taryfie wtedy bierzesz sobie fure ze silnikiem wysokoprężnym, dlatego iż dużo jeździsz, przy przebiegu rocznym 6-10 tyś, silnik benzynowy jst odpowiednim wyborem.
rcko
Nowicjusz

Miejscowość: Śląsk