Renault Megane 2 phI - Złamany czujnik położenia wału korbowego

07 Wrz 2021, 07:51

Witam.

Wczoraj zderzyłem się z pewnym problemem.

Mianowicie złamał mi się czujnik położenia wału korbowego w taki sposób ze część bolca została w dziurze tak, że z niej nie wystaje.

Moje pytanie brzmi czy ma ktoś jakiś sposób jak tą złamana część wyjąć. Przyszło mi do głowy zeby wkręcić w ten kawałek plastiku malutki wkręt i ciągnąc za wkręt wyjąć ten ułamany kawałek ale nie wiem czy jest to bezpieczne dla samochodu.
dragolot
Obserwowany

• 07 Wrz 2021, 08:32

Ta część która została powinna lekko wyjść bo przecież ona nie jest wkręcana tylko wchodzi lekko w otwór (tak się domyślam z tego co napisałeś). Jak masz jakiś magnes to możesz spróbować przyłożyć do tego elementu który został może wyjdzie.

Tam naprawdę nie ma jak go chwycić?
    Jak nie to można odtłuścić i użyć gorącego kleju :)

dragolot napisał(a):Przyszło mi do głowy zeby wkręcić w ten kawałek plastiku malutki wkręt i ciągnąc za wkręt wyjąć ten ułamany kawałek ale nie wiem czy jest to bezpieczne dla samochodu.
    Jak zrobisz to delikatnie to nie powinno być problemu liczy się tu odpowiednia technika i uwaga.

Czy możesz wrzucić zdjęcie jak to wygląda?
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Wrz 2021, 08:50

Postaram się wysłać zdjęcie jak wrócę do domu.
    dragolot
    Obserwowany

07 Wrz 2021, 09:12

Dodaj jako załącznik do postu.

Masz już nowy czujnik? Na jego podstawie porównując ze starym można zobaczyć co tam dokładnie zostało w silniku i pomyśleć jak się tego pozbyć :wink:
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kocham sport motorowy - Pascal Brodnicki
      Dzięki rajdom wyciszyłem się i skupiłem na tym, co naprawdę jest ważne w życiu. Rywalizacja jest wspaniała i daje ludziom mnóstwo pozytywnych emocji. Chyba każdy z nas marzy o tym, by kiedyś stanąć na podium - mówi ...