Renault Megane 3 1.5 DCI brak płynu chłodniczego w zbiorniczku

05 Lip 2020, 19:29

Witam.
Poszedłem sprawdzić płyny przed wyjazdem na wakacje i się przestraszyłem :( W zbiorniczku nie mam kropli płynu chłodniczego. Samochód normalnie jeździ, nic sie nie świeci. Czy czeka mnie kosztowny remont? Co robić? Kupić płyn i zalać czy umawiać się z mechanikiem...
pete5555
Początkujący

Prawo jazdy: 22 03 1979
Auto: VW Passat B6
Silnik: 2.0 TDI
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

06 Lip 2020, 08:17

Kiedy ostatnio sprawdzałeś płyn chłodniczy?

Zalej go do odpowiedniego poziomu na zimnym układzie i sprawdź ponownie po kolejnej jeździe jak silnik wystygnie czy będzie go tyle samo jak nie to znowu dolej i ponownie sprawdź po kolejnej jeździe po wystygnięciu silnika (tu już powinno być go tyle co wcześniej).

Obejrzyj dokładnie czy nie widać gdzieś jakiś nawet niewielkich zapoceń (wycieków) na elementach układu chłodzenia.

Sprawdź jeszcze czy nie widać białego dymu z rury wydechowej.

Na razie nie ma co panikować i trzeba obserwować poziom płynu w zbiorniczku :ok:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan Micra 0,9 IG-T o mocy 90 KM
    Nissan Micra to samochód napędzany przez turbodoładowany silnik benzynowy o pojemności 0,9 litra i o mocy na poziomie 90 KM. Średnie spalanie w tym przypadku to około 4,8 l/100 km, natomiast z użyciem sytemu Start-Stop ...
    Kalkulator porównania rozmiarów opon
    Jak sprawdzić czy rozmiar zamiennika opony względem oryginalnego rozmiaru będzie prawidłowo dobrany? W tym przypadku należy porównać średnicę zewnętrzną opony wzorcowej z oponą sugerowaną jako zamiennik. Jest zasada ...