Rodzinny SUV/Sedan do 70 tys.

16 Paź 2024, 18:20

Witam serdecznie. To mój pierwszy post. Od miesiąca szukam auta w budżecie podanym w tytule i jako, że jest to dla mnie bardzo dużo pieniędzy to boje się/waham i nie wiem na co się zdecydować żeby nie wtopić.

Warunki, które musi spełniać auto:
1. Tylko i wyłącznie Automat.
2. Raczej benzyna, bo głównie krótsze trasy, jednak raz na 2 miesiące przewidywana trasa 550km w jedną stroną, czyli około 1200km + w wakacje wyjazdy zagraniczne i krajowe, więc nie jestem pewien czy diesel nie byłby bardziej odpowiedni.
3. Na tylnych siedzeniach będą dwa foteliki dla dzieci( 3 lata i 1 rok), więc dobrze by było żeby na środkowym miejscu mogła usiąść komfortowa kobieta skromnej postury(165cm).
4. Chciałbym, aby samochód również dawał jakąś frajdę z jazdy mimo tego, że będzie to raczej dzieciowóz. Chodzi mi o to, żeby nie była to jakaś Dacia Duster z silnikiem kosiarki 1.0.

Samochody, które na tą chwile rozważam to:
1. Ford Kuga z silnikiem 1.5 ecoboost
2. Hyundai Tucson 1.7 crdi
3. Volkswagen Passat 1.5 tsi

Również RAV4, CR-V, ale raczej przekraczają budżet.

Dodam, że auto raczej chce kupić u autoryzowanego dealera, bo handlarzom nie ufam i prywaciarzom w sumie też.

Passata mam tego na oku:
https://lellek.pl/samochody-oferta/volk ... LeEALw_wcB
Daeix
Nowicjusz

16 Paź 2024, 19:21

Daeix napisał(a):3. Na tylnych siedzeniach będą dwa foteliki dla dzieci( 3 lata i 1 rok), więc dobrze by było żeby na środkowym miejscu mogła usiąść komfortowa kobieta skromnej postury(165cm).

Do takich akcji to ty potrzebujesz dużego auta z 3 oddzielnymi siedzeniami z tyłu a nie popierdółek.

Daeix napisał(a):Samochody, które na tą chwile rozważam to:
1. Ford Kuga z silnikiem 1.5 ecoboost
2. Hyundai Tucson 1.7 crdi
3. Volkswagen Passat 1.5 tsi

Najmniej najgorszy będzie tucson. Kuga/Passat w tych konfiguracjach to proszenie się o koszty
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

16 Paź 2024, 19:37

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Tucson najbardziej mi odpowiada z tego zestawienia ale na tą chwile nic blisko mnie nie ma godnego uwagi.
A jeśli chodzi o silniki w Tucsonie mógłby mi Pan doradzić czy ten 1.7 jest ok czy lepiej zainteresować suę 2.0 lub w ogóle benzyną?

Jestem świadomy, że potrzebuję dużego auta, ale im większe tym jednak drożej, a budżet 70k i tak jest dużo wyższy niż zakładałem miesiąc temu(50k). Gdyby miał być z tyłu jeden fotelik to sprawa była by prosta…

Ewentualnie jakieś inne propozycje lepsze od Tucsona?
Daeix
Nowicjusz

16 Paź 2024, 20:13

Daeix napisał(a):Jestem świadomy, że potrzebuję dużego auta, ale im większe tym jednak drożej, a budżet 70k i tak jest dużo wyższy niż zakładałem miesiąc temu(50k).

Popatrz sobie na fiata freemont 3.6
franccc
Stały forumowicz

20 Paź 2024, 16:59

Trochę bajki piszesz... Nie znam nikogo kto miałby problemy z Kuga z 1.5...
DukeNukem
Nowicjusz

20 Paź 2024, 18:01

Za takie wynalazki jak Fiat Freemont to podziękuję. 7 osobowy mi nie potrzebny
Daeix
Nowicjusz

21 Paź 2024, 07:02

Jeśli auto jednego z największych koncernów na świecie ze sprawdzonym, stosowanym od lat silnikiem to "wynalazek" nie pozostaje nic innego jak brać jakiegoś passata 1.5tsi+dsg. Wprawdzie będzie sprawiał problemy a mechaników będziesz zostawiał tysiące złotych ale za to nie jeździsz "wynalazkiem" :mrgreen:
franccc
Stały forumowicz

21 Paź 2024, 13:46

Tak próbuje sobie przypomnieć czy kiedykolwiek widziałem tego Fiata na ulicy ale chyba sobie nie przypomnę :D
Edquar
Aktywny
Awatar użytkownika

Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

21 Paź 2024, 15:56

Edquar napisał(a):Tak próbuje sobie przypomnieć czy kiedykolwiek widziałem tego Fiata na ulicy ale chyba sobie nie przypomnę

U Ciebie akurat w punkt :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

21 Paź 2024, 16:04

Ja nie znałem nawet tego modelu. Na otomoto niewiele egzemplarzy.
Daeix
Nowicjusz

21 Paź 2024, 16:08

Co ja wam na to poradzę, musicie czasami wyjechać z zadupia w jakieś miejsce, gdzie ludzie jeżdżą innymi autami niż golf i audi a4.

Freemontow na OtoMoto macie więcej niż lexusa gs, lexusa is, ar 159, ar MiTo, grande Punto, Chevroleta captivy czy mitsu colta...tych aut rozumiem też nie widzieliście
franccc
Stały forumowicz

21 Paź 2024, 16:48

Mieszkalem 10 lat w UK i nigdy tam nie widzialem tego auta. Na zadupiu zwanym Katowicami też w ciagu ostatnich dwoch lat ani razu.
Daeix
Nowicjusz

21 Paź 2024, 17:11

No patrz a ja kręcąc się po śląsku średnio 3 dni w tygodniu widuję freemonty czy bliźniaczego journey "regularnie"
Nie siedzisz w temacie motoryzacji (co doskonale widać po twoich typach z tematu) więc nie zwracasz uwagi na to co widzisz na drodze, tyle
franccc
Stały forumowicz

21 Paź 2024, 18:36

Nie siedze w temacie wynalazków i aut dużych rodzinnych, bo do tej pory jeździłem tylko i wyłącznie autami sportowymi, głównie coupe. Co nie zmienia faktu, że nie przypominam sobie żebym kiedykolwiek widział Fiata Freemonta, ani nie znam nikogo kto by go posiadał.
A moje typy raczej opieram na znajomych i tym co wyczytałem. Znam kilka osób posiadających Kuge i nie słyszałem złej opini i 1.5 ecoboost. Owszem, pierwsze jednostki, ale to chyba 1.6 i 1.0 były problematyczne, ale to było dawno temu.
Daeix
Nowicjusz

21 Paź 2024, 19:53

franccc napisał(a):Freemontow na OtoMoto macie więcej niż lexusa gs, lexusa is, ar 159, ar MiTo, grande Punto, Chevroleta captivy czy mitsu colta...tych aut rozumiem też nie widzieliście

Od kiedy to ilość aut w ofertach na otomoto = częstotliwości aut na ulicach?
Argument totalnie nietrafiony Golfów 4 czy Astry G tez masz mniej na otomoto a jakie masz prawdopodobieństwo że spotkasz prędzej Freemonta niż G4 albo astrę G?

zobacz sobie ile masz łącznie Garbusów na otomoto tzn Beetle/New Beetle też z 250 a ile ich widzisz codziennie? tak jak golfów, Passatów, Astry itd?
Edquar
Aktywny
Awatar użytkownika

Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007