Rodzinny SUV

24 Mar 2023, 10:48

Witam Wszystkich :)

Nigdy nie miałem własnego samochodu. Właśnie nadeszła pora zakupu i to rodzinnego SUVa dla rodziny 2+2. Z racji, że nie jestem motoryzacyjnym specem i jakoś nigdy aż za bardzo nie wnikałem w te aspekty liczę na Wasze doświadczenie i pomoc.

Ogólnie to zależy mi na dobrym aucie, które posłuży dobre kilka lat jak nie więcej. Wolę więcej zapłacić i cieszyć się samochodem, jazdą i wizytami tylko na przeglądach i wymianie opon u mechanika niż kupić tanie i często bywać u mechanika z usterkami.

Poniżej moje wymagania / możliwości:

Budżet: 120-130 tys. zł
Typ nadwozia: SUV
Dla kogo: rodzina 2+2
Rok produkcji: 2018 - 2023
Pojemność silnika: 2000 cm3
Przebieg: max. 100 km
Skrzynia biegów: automatyczna

Inne wymagania:
- pojemny bagażnik (żeby się zmieścił wózek dla dziecka z gondolą)
- głównie będzie do jazdy po mieście; raz/dwa razy w tygodniu trasa ponad 50 km
- dobre wyciszenie
- możliwie niskie spalanie, choć przy jeździe po mieście liczę się z tym, że będzie wyższe.

Z góry bardzo dziękuję :)

PS. Osobiście myślałem na Kia Sportage IV i Ford Kuga III
ravmac
Obserwowany

24 Mar 2023, 10:54

ravmac napisał(a): Wolę więcej zapłacić i cieszyć się samochodem, jazdą i wizytami tylko na przeglądach i wymianie opon u mechanika niż kupić tanie i często bywać u mechanika z usterkami.

Zapłacisz więcej to będziesz miał bardziej skomplikowane auto i więcej potencjalnych awarii a nie większy spokój :mrgreen:

Ogólnie to przy takich potrzebach ogarnąłbym sobie rav4 hybrid i w sumie na ma sensu szukać niczego innego.
np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

24 Mar 2023, 13:17

ravmac napisał(a):Osobiście myślałem na Kia Sportage IV i Ford Kuga III
Spojrzyj na Sportage hybrydową i Tucsona hybrydowego no i to nap pewno RAV-4 jak już polecał [email widoczny po zalogowaniu] />
ravmac napisał(a):- możliwie niskie spalanie, choć przy jeździe po mieście liczę się z tym, że będzie wyższe.
W hybrydzie będzie niższe w mieście, a wyższe poza nim na trasie w zależności od prędkości z jaką będziesz jechał. Te samochody ogólnie będą ekonomiczne jak na swoje gabaryty.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wskazania sondy lambda za katalizatorem
    Przy sprawnym katalizatorze sonda za nim na postoju pokazuje mi niskie wartości ok. 0.1V podczas jazdy są to wysokie odczyty ok 0.8V (oba wykresy w miare płaskie)czy tak powinno być? Jeśli tak to niech ktoś wyjaśni dlaczego ...