Rondo dwupasmowe

04 Lut 2013, 18:52

W 100% zgadzam się z Darkiem 2012.

Swoimi pytaniami dokonałem prowokacji intelektualnej, bo jestem pewien, że kierowca czerwonego samochodu gdy następny raz wjedzie na rondo, to pojedzie identycznie, nieświadomy popełnienia wykroczenia. Wystarczy przeczytać jego komentarz;

Dzięki za odpowiedź. Straciłem pewność co do tego, gdyż jak na sytuacji wyżej niebieski wymusił u mnie, tak, że sobie szkodę zrobił (rysę) - mi nic ale pojechał i jeszcze gazu dodał i nie byłem pewny czy nie powinienem mu ustąpić, a tego, że mu się lekko zarysowało po prostu nie poczuł. Nie lubię tego typu ronda, bez sygnalizacji, gdyż dużo wymuszeń jest na nim.

Awantura na całego, a konkluzja Moderatora:

Dopóki nie ma dokładnych wykładni jak poruszać się po rondzie - jeździjmy ostrożnie, w/g przepisów ogólnych jak na skrzyżowaniach..

Jeżeli założymy całkiem hipotetycznie, że winę za kolizję poniósłby kierowca czerwonego auta, to następnym razem pojechałby zgodnie z przepisami.

Dzięki interpretacji, że za kolizję odpowiada niebieski samochód, to lepiej jeździć jak ten czerwony, bo zachowamy zniżkę ubezpieczyciela w przypadku kolizji.

Jeżeli uznamy rondo za zwykle skrzyżowanie, to na zwykłym skrzyżowaniu jadąc na wprost nie zmieniamy pasa ruchu, a skręcanie z prawego pasa w lewo?

Moim zdaniem kierowca niebieskiego samochodu nie jest wróżką i na pewno nie przypuszczał, że czerwony zamierza złamać przepisy. Dodatkowo niebieski nie ma szans, zobaczyć prawych kierunkowskazów, jadącego równolegle samochodu, w przeciwieństwie do jadącego po prawej stronie kierowcy, który powinien zobaczyć sygnalizację opuszczenia ronda.

Dobrym rozwiązaniem, jest ustawienie przed wjazdem na rondo znaku nakazu, kierunku jazdy dla danego pasa. Zapewne ilość kolizji na rondach radykalne by się zmniejszyła.
strojarek
Nowicjusz

Auto: Ford Mondeo

04 Lut 2013, 19:16

Odpisuję MOTOALBERCIKOWI :
Dalej brniesz w swój wymyślony świat :
cytat :
"jazda dookoła ronda prawym pasem jest zabroniona"

PODAJ KTÓRY PRZEPIS TEGO ZABRANIA.

Jeżeli pominę zjazd, bo się pomyliłem TO PYTAM JUŻ OSTATNI RAZ :
KTÓRY PRZEPIS ZABRANIA JECHAĆ DO NASTĘPNEGO ZJAZDU ?

Jeżeli by doszło do kolizji to też zapytałbym policjanta lub sędziego : KTÓRY PRZEPIS ZABRANIA JECHAĆ DO NASTĘPNEGO ZJAZDU ?

Kto jest w stanie udowodnić kierującemu, że popełnił wykroczenie bo wjechał na rondo prawym pasem z zamiarem skrętu w lewo ?

Panowie - szklanka zimnej wody.

Przecież on zawsze powie : pomyliłem zjazdy i jadę do następnego - a czy to jest zabronione ?

Podajcie przepis, który zabrania jechać na rondzie do następnego zjazdu.
ZADAJĘ TO PYTANIE 10-ty RAZ
ZADAJĘ TO PYTANIE 10-ty RAZ

Czy dociera do Wszystkich oglądających filmiki instruktażowe, że nie muszę znać ani jednego takiego filmiku ?
Muszę znać Kodeks.

Skoro nie umiecie wybrnąć - to nie obrażajcie i lepiej nic nie piszcie.
darek2012
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

04 Lut 2013, 21:37

Odpisuję STOJARKOWI :
Dziękuję za poparcie, bo już mi ręce opadały.

Chyba się jednak zbytnio zamieszało bo Kolega Stojarek pisze :
cytat :
"nieświadomy popełnienia wykroczenia"

Ale o jakim wykroczeniu Kolego mówisz ?
Bo ja ciągle nie wiem jakie wykroczenie popełniam jeżeli pomijam zjazd i jadę do następnego.
Czy wykroczeniem jest pominięcie zjazdu ?
Przecież 20 razy napisałem, że nie skręcam w lewo - jadę prosto, ale się pomyliłem.
NA RONDZIE POMIJAM ZJAZD BO SIĘ POMYLIŁEM I JADĘ DO NASTĘPNEGO.
I JAKIE WYKROCZENIE POPEŁNIŁEM ?
darek2012
Nowicjusz

04 Lut 2013, 23:00

darek2012 napisał(a):NA RONDZIE POMIJAM ZJAZD BO SIĘ POMYLIŁEM I JADĘ DO NASTĘPNEGO.
I JAKIE WYKROCZENIE POPEŁNIŁEM ?

Dobra, bo już mam powoli dośc tej głupiej z twojej strony dyskusji. Ostatni raz odpisuję, a ty możesz sobie myśleć co chcesz.

Popełniłeś takie wykroczenie, że na skrzyżowaniu pojechałeś w lewo z prawego pasa. Jak na klasycznym skrzyżowaniu jedziesz prawym pasem ( przyjmijmy że są dwa pasy w każdym kierunku ) i na skrzyżowaniu stwierdzisz, że się pomyliłeś, to skręcasz z tego prawego pasa w lewo, czy jedziesz tak jak zamierzałeś i za skrzyżowaniem zawracasz?
Ostatni raz ci piszę - rondo to skrzyżowanie, tyle, że o ruchu okrężnym i na rondzie obowiązują te same zasady co na skrzyżowaniu klasycznym. Każdy policjant ci to powie.
Na większości rond zazwyczaj jest nawet tak, że są namalowane linie na jezdniach i prawy pas jest tak poprowadzony, że jadąc nim nie ma możliwości jechania dalej tym pasem, tylko trzeba z ronda zjechać, bo prawy pas się kończy i dalej jest np. odcinek wyłączony z ruchu ( linie skośne ). Są też ronda, gdzie takich pasów nie ma. Są nawet linie przerywane. I to właśnie wykorzystują kierowcy tak jak pokazany na rysunku czerwony samochodzik. Ale mimo, że linie na jezdni umożliwiają objechanie ronda dookoła prawym pasem, zabrania tego wspomniany art.22. Jeżeli na rondo wjechałes prawym pasem, to możesz z tego ronda pojechać albo w prawo albo prosto. Nie możesz pojechać prawym pasem do zjazdu, który będzie w lewo patrząc na to z perepektywy twojego wjazdu na rondo. I w sądzie, jeżeli przedstawią ci nagranie, że na rondo wjechałes prawym pasem i jechałeś tym prawym pasem do 3 czy 4 zjazdu, albo objechałeś rondo dookoła tym pasem, to sąd skaże cię za wykroczenie z art. 22.
Czy to aż tak ciężko zrozumieć :?:

I tak jak pisałem - był to mój ostatni post skierowany w dyskusję z tobą.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Lut 2013, 03:31

Poniżej art. 22 Kodeksu Drogowego.

Gdzie jest napisane, że jazda prawym pasem dozwolona jest tylko do 1/2 ronda ?
Gdzie jest napisane, że dalej po rondzie nie wolno jechać ?
Gdzie jest napisane, na którym zjeździe muszę opuścić rondo ?
Gdzie jest napisane, że jazda prawym pasem i ominięcie zjazdu + kolejne ominięcie zjazdu + kolejne ominięcie zjazdu jest wykroczeniem ?

Pytam Forumowiczów - nie Motoalbercika, bo on pisze o rzeczach, których nie ma w Kodeksie Drogowym.

Aby powiększyć - kliknij w obrazek.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Ostatnio edytowany przez darek2012, 07 Lut 2013, 10:35, edytowano w sumie 1 raz
darek2012
Nowicjusz

05 Lut 2013, 12:14

MotoAlbercik napisał(a):Jak to nie ma dokładnych wykładni? Są przecież przepisy, są filmiki instruktażowe itp. Przecież rondo, to nic innego jak skrzyżowanie, tyle, że o ruchu okrężnym dookoła okrągłej wysepki. Są ronda gdzie ruch odbywa się dokoła wysepki o kształcie prostokąta bądz kwadratu, a nawet trójkąta. Są ronda, gdzie na dość dużej wysepce w kształcie np. prostokąta stoi jakiś budynek.

Definicji ronda nie ma - jest tylko "skrzyżowanie o ruchu okrężnym(dookoła wyspy)" - dlatego jest takie zamieszanie. Mówimy o PoRD, nie o budowli inżynieryjnej..
Kształt tej wewnętrznej "wyspy" nie ma znaczenia..
Ważne jest, czy przed wjazdem na takie skrzyżowanie stoi znak C-12. Bo są "ronda" nie będące SORO.. Nawet mają w nazwie "Rondo.." choćby "Mogilskie"(nieregularne) lub "Matecznego" (typowe - okrągłe) w Krakowie.. Wszyscy są przekonani, że jeżdżą po rondzie.. Ale niestety - nie.. :no:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Rondo
Tutaj oczywiście nie ustrzeżono się błędów - pojazd żółty i czerwony zjeżdżają z "ronda" w sposób kolizyjny - tak jak na obrazku z pierwszego posta.. A wystarczy zmienić pas na zewnętrzny przed zjazdem i spokój jest, że komara słychać.. :ok:

A jeśli chcecie potrenować jazdę po SORO zapraszam tutaj.. :naughty: :naughty:
[link wygasł]

Powodzenia.. :piwo: :piwo:
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Odśnieżanie i odladzanie samochodu
    W zimie dokładne oczyszczenie auta ze śniegu i lodu ma ogromne znaczenie. Jazda samochodem przypominającym igloo lub z zaparowanymi szybami jest niebezpieczna, a w dodatku grozi mandatem. Po intensywnych opadach śniegu na ...
    Nie daj się zaskoczyć zimie i zadbaj o swoje auto
    Szron na szybach, temperatury spadające poniżej zera i pierwsze opady śniegu oznaczają jedno – to ostatni dzwonek, aby przygotować swoje auto do zimy. Okres zimowy jest nie tylko testem dla aut, ale w szczególności ...