REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Może masz ustawione ograniczenia w ilości urządzeń które mogą się jednocześnie podłączyć po WiFi do routera.MotoAlbercik napisał(a):dziwna sprawa - na PC połączono się. Telewizor połączył się. Mój telefon połączył się. Ale trzy kolejne telefony i dwa laptopy już nie
Tu wszystkie urządzenia łączą się bez problemu?MotoAlbercik napisał(a):Po zresetowaniu routera i powrocie do nazwy sieci i hasła routera, wszystko ok....
Jak masz wifi w standardzie A, B lub G to praktycznie nie osiągniesz więcej. Teoretycznie do 54Mb/s. Najlepszy będzie standard N gdzie szybkości mogą dochodzić do 450Mb/s. Jest jeszcze AC do 1300Mb/s (w praktyce nie osiągalna prędkość) i widzę że twój router ja obsługuje ale telefony raczej nie i dlatego przełącza się pewnie na niższy standard podczas transmisji danych. Aby uzyskać pełną szybkość standardu ac, zarówno ruter, jak i drugie urządzenie muszą nadawać w nowej technologii.MotoAlbercik napisał(a):Na telefonach 3 Samsungi, 2 Huawey ) prędkość jest około 40 Mbps
ArteK napisał(a):Może masz ustawione ograniczenia w ilości urządzeń które mogą się jednocześnie podłączyć po WiFi do routera.
ArteK napisał(a):Jak masz wifi w standardzie A, B lub G to praktycznie nie osiągniesz więcej.
ArteK napisał(a):Aha i sprawdź czy korzystasz z wifi 2,4 Ghz bo 5Ghz ma mniejszy zasięg i możesz mieć czasem problemy ze zrywaniem połączenia.
Jeżeli tak to po resecie może masz sieć 2.4 Ghz z którą współprcują wszystkie urządzenia a po ustawieniu nowej nazwy może zmieniłeś sieć na 5 Ghz a tu już nie zawsze wszystko ją obsługuje.MotoAlbercik napisał(a):przed resetem zmieniłem nazwę sieci WiFi i hasło dostępu. I zmieniłem tylko tyle. Nic więcej. I jedne urządzenia się łączyły, a drugie nie. A po resecie łączą się wszystkie...Jakieś dziwne.
Ok, i tak zostaw tu powinny wszystkie urządzenia łączyć się bez problemu. Router powinien sam dostosować szybkość transmisji.MotoAlbercik napisał(a):mam wybrany tryb mieszany 802/11 b.g.n.
Jest ok.MotoAlbercik napisał(a):Obecnie mam 2,4 GHz, bo tak się ustawia po resecie
Ustaw dynamiczne wtedy nie będziesz musiał konfigurować adresów IP i wszystkie urządzenie powinny się ładnie łączyć. Myślę że żadne z twoich urządzeń nie korzysta IPV6. Ja mam u siebie na routerze wyłączone.MotoAlbercik napisał(a):A do wyboru mam statyczne IP, dynamiczne IP, PPPoE, Tunel 6 do 4 i Pass Through.
Tu jest ok.MotoAlbercik napisał(a):Przy IPv4 mam włączony tryb dynamiczne IP.
Tu zostaw tak jak jest.MotoAlbercik napisał(a):Jest też włączony firewall SPI, a ochrona DoS jest wyłączona.
Wyłączone jest też QoS jak ma to jakieś znaczenie.
Możesz zostawić sobie dwie sieci włączone na urządzeniach które będą widziały tą drugą musisz osobno się z nią połączyć wpisując hasło wtedy np. jak bezie jakiś problem na 2,4 to takie urządzenie powinno się przełączyć na drugą z automatu i na odwrót. Ta druga ma mniejszy zasięg ale dzięki niej możesz trochę odciążyć tą pierwszą jak będzie dużo urządzeńMotoAlbercik napisał(a):Aaaa i teraz znalazłem, że miałem włączone na WiFi 2,4 GHz i 5GHz. Nie wiem dlaczego...
ArteK napisał(a):Jeżeli tak to po resecie może masz sieć 2.4 Ghz z którą współprcują wszystkie urządzenia a po ustawieniu nowej nazwy może zmieniłeś sieć na 5 Ghz a tu już nie zawsze wszystko ją obsługuje.
Raczej innej możliwości nie ma jeżeli wszystkie urządzenia pobierają adres automatycznie.
ArteK napisał(a):Te urządzenia które nie chciały się połączyć widziały tą sieć po zmianie nazwy?
ArteK napisał(a):Ustaw dynamiczne wtedy nie będziesz musiał konfigurować adresów IP i wszystkie urządzenie powinny się ładnie łączyć. Myślę że żadne z twoich urządzeń nie korzysta IPV6. Ja mam u siebie na routerze wyłączone.
Kuba1990 napisał(a):Jedną z największych bolączek tradycyjnych sieci Wi-Fi na paśmie 2.4GHz (zwłaszcza, gdy mieszkamy w bloku) są zakłócenia z sąsiednich sieci bezprzewodowych.
Kuba1990 napisał(a):Tak tylko sieć 2,4 Ghz ma ograniczony zasięg i moc sygnału. Każda betonowa ściana zmniejsza znacząco siłę sygnału.