Router i prędkość WIFi

01 Mar 2019, 15:17

Witajcie. Proszę was o pomoc. Mam kablówkę ( telewizja i internet w jednym kablu ) z Multimedia. Prędkość internetu 120 Mbps. Instalacja wygląda tak - główny kabel przychodzi do czwórnika. Z czwórnika dwa kable idą do tv i jeden do modemu. I teraz tak - z modemu kabel skrętka idzie do routera TP-Link Ac1750. Z routera idzie kabel do PC. W PC oprócz karty sieciowej Ethernet jest też karta WiFi. Po kablu prędkość internetu jest elegancka bo jest te 120, a nawet w porywach do 125 dochodzi. Jeżeli jednak wyłączę Ethernet i internet idzie po wifi, to prędkość jest już tylko około 75. Na telefonach 3 Samsungi, 2 Huawey ) prędkość jest około 40 Mbps.
I teraz pytanko do was - czy tak ma być? Czy po wifi prędkość jest zawsze mniejsza? Czy ja mam coś źle poustawiane? Routera nie konfigurowałem, bo się na tym nie znam i ustawienia są takie jakie pojawiły się po włączeniu do sieci. Na szczęście menu mam po polsku, więc jak coś jest źle ustawione, to mogę z waszą pomocą zmienić.
Drugi problem, to taki, że kiedyś, na innym routerze mogłem po wifi z telefonów wysyłać mms-y. Teraz z żadnego się nie da.
Pomóżcie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Mar 2019, 18:11

Po Wi-Fi generalnie zawsze jest wolniej niż po kablu. W firmach, w biurowcach prawie zawsze robi się sieć okablowania strukturalnego (kable skrętkowe), bo Wi-Fi to raczej do zabawy lub lekkiej pracy. Szybkości podawane dla rożnych standardów Wi-Fi są w praktyce nie do osiągnięcia. Natomiast po kablu w sieci lokalnej (okablowanie strukturalne), przy prawidłowo wykonanej, pomierzonej i certyfikowanej sieci szybkości są praktycznie gwarantowane i nie są to szybkości rzędu 40 Mbps, tylko 1000 Mbps (standard Gigabit Ethernet), lub nawet 10 000 Mbps (standard 10 GB Ethernet - jeszcze bardzo drogie, na razie praktycznie tylko do łączenia serwerów do sieci).
aGradory

02 Mar 2019, 21:46

Ok. Dzięki. Domyślałem się, że po WiFi może być wolniej. Ale żeby o połowę tracić na sygnale?
No i nadal męczy mnie to, że tych mms-ów nie da się wysyłać. Dzisiaj próbowałem zmienić nazwę sieci i hasło dostępu do WiFi. Udało się, oczywiście, tylko dziwna sprawa - na PC połączono się. Telewizor połączył się. Mój telefon połączył się. Ale trzy kolejne telefony i dwa laptopy już nie... O co kurna chodzi? Po zresetowaniu routera i powrocie do nazwy sieci i hasła routera, wszystko ok....
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

02 Mar 2019, 22:43

MotoAlbercik napisał(a):dziwna sprawa - na PC połączono się. Telewizor połączył się. Mój telefon połączył się. Ale trzy kolejne telefony i dwa laptopy już nie
Może masz ustawione ograniczenia w ilości urządzeń które mogą się jednocześnie podłączyć po WiFi do routera.
MotoAlbercik napisał(a):Po zresetowaniu routera i powrocie do nazwy sieci i hasła routera, wszystko ok....
Tu wszystkie urządzenia łączą się bez problemu?
MotoAlbercik napisał(a):Na telefonach 3 Samsungi, 2 Huawey ) prędkość jest około 40 Mbps
Jak masz wifi w standardzie A, B lub G to praktycznie nie osiągniesz więcej. Teoretycznie do 54Mb/s. Najlepszy będzie standard N gdzie szybkości mogą dochodzić do 450Mb/s. Jest jeszcze AC do 1300Mb/s (w praktyce nie osiągalna prędkość) i widzę że twój router ja obsługuje ale telefony raczej nie i dlatego przełącza się pewnie na niższy standard podczas transmisji danych. Aby uzyskać pełną szybkość standardu ac, zarówno ruter, jak i drugie urządzenie muszą nadawać w nowej technologii.

Aha i sprawdź czy korzystasz z wifi 2,4 Ghz bo 5Ghz ma mniejszy zasięg i możesz mieć czasem problemy ze zrywaniem połączenia.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016

04 Mar 2019, 10:23

ArteK napisał(a):Może masz ustawione ograniczenia w ilości urządzeń które mogą się jednocześnie podłączyć po WiFi do routera.

A gdzie to mogę sprawdzić? Bo nic nie ustawiałem w tym zakresie. Jedynie, chyba że fabrycznie jest ustawione na jakąś ilość urządzeń. Warto więc sprawdzić.
Po zresetowaniu wszystkie urządzenia łączą się bez problemu. Ale resetować musiałem tylko dlatego, że przed resetem zmieniłem nazwę sieci WiFi i hasło dostępu. I zmieniłem tylko tyle. Nic więcej. I jedne urządzenia się łączyły, a drugie nie. A po resecie łączą się wszystkie...Jakieś dziwne.
ArteK napisał(a):Jak masz wifi w standardzie A, B lub G to praktycznie nie osiągniesz więcej.

W ustawieniach WiFi mam wybrany tryb mieszany 802/11 b.g.n.
Do wyboru mam jeszcze mieszany 802.11 g.n. i tylko 802.11 n.
ArteK napisał(a):Aha i sprawdź czy korzystasz z wifi 2,4 Ghz bo 5Ghz ma mniejszy zasięg i możesz mieć czasem problemy ze zrywaniem połączenia.

Obecnie mam 2,4 GHz, bo tak się ustawia po resecie.
I mam włączone iPV6 jeżeli ma to znaczene, ale nie jest wybrany tryb połączenia. A do wyboru mam statyczne IP, dynamiczne IP, PPPoE, Tunel 6 do 4 i Pass Through.
Przy IPv4 mam włączony tryb dynamiczne IP.
Jest też włączony firewall SPI, a ochrona DoS jest wyłączona.
Wyłączone jest też QoS jak ma to jakieś znaczenie.
Aaaa i teraz znalazłem, że miałem włączone na WiFi 2,4 GHz i 5GHz. Nie wiem dlaczego...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

04 Mar 2019, 11:44

MotoAlbercik napisał(a):przed resetem zmieniłem nazwę sieci WiFi i hasło dostępu. I zmieniłem tylko tyle. Nic więcej. I jedne urządzenia się łączyły, a drugie nie. A po resecie łączą się wszystkie...Jakieś dziwne.
Jeżeli tak to po resecie może masz sieć 2.4 Ghz z którą współprcują wszystkie urządzenia a po ustawieniu nowej nazwy może zmieniłeś sieć na 5 Ghz a tu już nie zawsze wszystko ją obsługuje.
Raczej innej możliwości nie ma jeżeli wszystkie urządzenia pobierają adres automatycznie.

Te urządzenia które nie chciały się połączyć widziały tą sieć po zmianie nazwy?

MotoAlbercik napisał(a):mam wybrany tryb mieszany 802/11 b.g.n.
Ok, i tak zostaw tu powinny wszystkie urządzenia łączyć się bez problemu. Router powinien sam dostosować szybkość transmisji.

MotoAlbercik napisał(a):Obecnie mam 2,4 GHz, bo tak się ustawia po resecie
Jest ok.

MotoAlbercik napisał(a):A do wyboru mam statyczne IP, dynamiczne IP, PPPoE, Tunel 6 do 4 i Pass Through.
Ustaw dynamiczne wtedy nie będziesz musiał konfigurować adresów IP i wszystkie urządzenie powinny się ładnie łączyć. Myślę że żadne z twoich urządzeń nie korzysta IPV6. Ja mam u siebie na routerze wyłączone.

MotoAlbercik napisał(a):Przy IPv4 mam włączony tryb dynamiczne IP.
Tu jest ok.

MotoAlbercik napisał(a):Jest też włączony firewall SPI, a ochrona DoS jest wyłączona.
Wyłączone jest też QoS jak ma to jakieś znaczenie.
Tu zostaw tak jak jest.

MotoAlbercik napisał(a):Aaaa i teraz znalazłem, że miałem włączone na WiFi 2,4 GHz i 5GHz. Nie wiem dlaczego...
Możesz zostawić sobie dwie sieci włączone na urządzeniach które będą widziały tą drugą musisz osobno się z nią połączyć wpisując hasło wtedy np. jak bezie jakiś problem na 2,4 to takie urządzenie powinno się przełączyć na drugą z automatu i na odwrót. Ta druga ma mniejszy zasięg ale dzięki niej możesz trochę odciążyć tą pierwszą jak będzie dużo urządzeń :)
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Instalacje gazowe III generacji
    Najmniej popularny typ instalacji LPG, będący niejako pośrednim pomiędzy II a IV generacją. Trudno obecnie spotkać nowe takie zestawy, gdyż rynek zdominowały systemy sekwencyjne. W instalacji gazowej III generacji wyeliminowano ...
    Kalkulator momentu obrotowego
    Jednostką stosowaną w samochodach do określenia momentu obrotowego jest Nm (niutonometr). Moment obrotowy zaś jest podstawowym parametrem, który charakteryzuje osiągi silnika spalinowego.

05 Mar 2019, 10:25

ArteK napisał(a):Jeżeli tak to po resecie może masz sieć 2.4 Ghz z którą współprcują wszystkie urządzenia a po ustawieniu nowej nazwy może zmieniłeś sieć na 5 Ghz a tu już nie zawsze wszystko ją obsługuje.
Raczej innej możliwości nie ma jeżeli wszystkie urządzenia pobierają adres automatycznie.

Ok. Zmienię nazwę sieci i hasło dostępu do WiFi raz jeszcze i to sprawdzę, bo nie zwróciłem na to uwagi. Cenna informacja.
ArteK napisał(a):Te urządzenia które nie chciały się połączyć widziały tą sieć po zmianie nazwy?

Tak. Każde jedno widziały zmienioną nazwę sieci. Tyle, że po wpisaniu hasła, nie mogły się z nią połączyć
ArteK napisał(a):Ustaw dynamiczne wtedy nie będziesz musiał konfigurować adresów IP i wszystkie urządzenie powinny się ładnie łączyć. Myślę że żadne z twoich urządzeń nie korzysta IPV6. Ja mam u siebie na routerze wyłączone.

Ok. Spróbujemy. Jak to posprawdzam to napiszę co i jak. Dzięki :ok:
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

08 Mar 2019, 08:26

120 Mbit spokojnie masz szansę osiągnąć na paśmie 5GHz. W praktyce router klasy AC750 może osiągnąć do 300Mbit transferu, gdy karta sieciowa w laptopie obsługuje co najmniej jedno strumieniowy standard 802.11AC. W ustawieniach routera sprawdź klucz szyfrowania aby był AES, a nie stary TKIP. Typ szyfrowania wpa2 - najbezpieczniejszy.
Przy paśmie 2,4GHz na pewno osiągi będą mniejsze. Tam gdzie się da można korzystać z 5GHz jednak tutaj zasięg jest sporo słabszy, ściany i inne przeszkody bardziej tłumią wyższe częstotliwości. Firewall SPI może być włączony gdy to twój jedyny router w sieci, inaczej darowalbym sobie. Ipv6 można wyłączyć, w sieci LAN z niego nie skorzystasz. Qos to ograniczenie prędkości łącza dla konkretnych urządzeń w sieci.
Longhorn
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 518
Miejscowość: pdk
Auto: Toyota Corolla E12 FL
Silnik: 1.4 VVT-i 97KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2006

14 Mar 2019, 15:04

Może być też tak że telefony które nie widzą sieci po zmianie ustawień nie obsługują standardu 5 Ghz (802.11ac) tylko 2,4 Ghz (802.11gn )
Jedną z największych bolączek tradycyjnych sieci Wi-Fi na paśmie 2.4GHz (zwłaszcza, gdy mieszkamy w bloku) są zakłócenia z sąsiednich sieci bezprzewodowych.
Gość104264

14 Mar 2019, 15:44

Kuba1990 napisał(a):Jedną z największych bolączek tradycyjnych sieci Wi-Fi na paśmie 2.4GHz (zwłaszcza, gdy mieszkamy w bloku) są zakłócenia z sąsiednich sieci bezprzewodowych.

Wszystkie systemy jak Wi-Fi, Bluetooth czy telefonia komórkowa III generacji (UMTS, CDMA2000) opierają się na współdzieleniu pasma i nie jest to wielki problemem, bo współdzielenie pasma to natura tych systemów. Stosuje się tam zaawansowane metody wielodostępu do medium transmisyjnego takie jak technika rozpraszania widma, hopping, częstotliwościowy itp., ale nie będę o tym pisał, bo to nie to forum. Autor wątku nie musi się za bardzo przejmować tym, że sąsiad też ma Wi-Fi, a nawet tym, że 10 sąsiadów ma Wi-Fi.
aGradory

14 Mar 2019, 20:48

Tak tylko sieć 2,4 Ghz ma ograniczony zasięg i moc sygnału. Każda betonowa ściana zmniejsza znacząco siłę sygnału.
Gość104264

14 Mar 2019, 22:32

Kuba1990 napisał(a):Tak tylko sieć 2,4 Ghz ma ograniczony zasięg i moc sygnału. Każda betonowa ściana zmniejsza znacząco siłę sygnału.

Tak, czasem pojedynczy access point nie wystarczy dla jednego mieszkania. W hotelach trzeba dawać access pointy co nawet kilka metrów na korytarzach, żeby dobrze działało. Inwestor chce ich jak najmniej, bo cena, a jednocześnie chce mieć jak najlepszy zasięg. To tak jak z używanymi samochodami. Ma się 3000 zł na używany samochód, a wymagania nie wiadomo jakie. :/
aGradory

15 Mar 2019, 10:11

Dziękuję panowie. W sobotę będzie troszkę czasu to posprawdzam to wszystko, raz jeszcze ustawię hasło dla WiFi i zmienię nazwę sieci, biorąc pod uwagę wszystkie porady. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika