Rover, Opel, Honda?

25 Maj 2010, 09:47

z kupnem samochodu jest różnie... kupisz Hondę, a za jakiś czas się okazuje, że masz same tylko kłopoty. Moim skromnym zdaniem musisz kupić samochód, który Ci się podoba i którego spalanie będzie dla Ciebie do zaakceptowania. Ja jeżdżę 5-letnim Fordem i jestem bardzo zadowolony (w trasie tylko 4 l /100 km, diesel).

iggy81
---------
Ostatnio edytowany przez iggy81, 27 Maj 2010, 02:13, edytowano w sumie 1 raz
iggy81
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

25 Maj 2010, 16:16

Yog-Sothoth napisał(a):notabene nie dziwne że nie znajdują linki sprzęgła, skoro takowej nie ma

No tu akurat bzdury piszesz. W związku z niemożnością nabycia w ciągu dwóch dni tej linki (szukałem ja,właściciele i mechanik),mechanik zdemontował ją ostrożnie i sam zawoziłem i odbierałem nową robioną na zamówienie w zakładzie specjalizującym się w linkach samochodowych konkretnie przy ul.Bosej w Poznaniu... Poza tym tego Rovera miałem przyjemnośc użytkowac araz niestety holowac kilkukrotnie. Jedyną niepsującą rzeczą w tym konkretnym aucie był dieslowski silnik 2,0-105KM... ale głowy nie dam czy czasami nie jest to konstrukcja BMW.
Jeśli ktoś chciałby poczytac o kosztach utrzymania Rovera,to odsyłam do katalogu aut używanych Auto Świat z 2008,gdzie jednoznacznie sformułowana została opinia,że auta tej marki mają nagminne awarie elektryki a ich koszty utrzymania kształtują się tak jakby miało się auto z wyższego o "próg" segmentu.Również w temacie dostępnośc części zawarta w opisie opinia mówi,że części są trudnodostępne i drogie.
Odsyłam do Auto Świata.
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

25 Maj 2010, 19:02

No tu akurat bzdury piszesz.

Jesteś pewien? :)

Tak przejrzałem sobie historię Twoich postów i mamy takie smaczki:

ps: wracając do Rovera sąsiada,to pękła linka od gazu.Niby nic takiego ale w takim sporym mieście jak nasze nie ma jej w żadnych zasobach,żadnej hurtowni...Sąsiad zlecił jej zrobienie na zamówienie...

https://www.forumsamochodowe.pl/kupie-rover-25-czy-warto-vt17883.htm#101951

+

Hydrauliczne sprzęgło...tragedia w wymianie,linka sprzęgła której nie mozna kupic w żadnym sklepie ani hurtowni ...(dorabiana na zamówienie)

https://www.forumsamochodowe.pl/rover-400-vt33228.htm#197638

Także wychodzi na to że wiesz że dzwony biją, ale nie wiesz gdzie ;) Chodziło o linkę od gazu, bo trudno mieć linkę w sprzęgle hydraulicznym (co sam przyznałeś w przytoczonych wypowiedziach), już nie będę wspominał o tym że wg Ciebie samochód ma zarówno linkę sprzęgła i hydrauliczne sprzęgło - takiego wynalazku nie widziałem.

Jedyną niepsującą rzeczą w tym konkretnym aucie był dieslowski silnik 2,0-105KM... ale głowy nie dam czy czasami nie jest to konstrukcja BMW.

Niestety nie będzie to pasowało do Twojej teorii o psujących się Roverach, ale to silnik Rovera - L-Seria. Opinie z magazynów mnie niezbyt ruszają bo już nie raz się okazywało że twórca takiego artykułu miał niewielką wiedzę z danego zagadnienia. Radzę po prostu żeby każdy zainteresowany sam porównał ceny danych części i z tego wyciągnął wnioski a nie z artykułów.
Yog-Sothoth
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

25 Maj 2010, 20:12

Faktycznie zwracam honor ,bo chodziło o linkę gazu a nie sprzęgła i rzeczywiście się zagalopowałem.
Nie zmieni to jednak mojego zdania na temat postrzegania marki Rover do czego mam pełne prawo !!!
Swoją drogą dziwię się kolego,że tak się przejmujesz wymianą poglądów,że chce się Tobie ryc w archiwach forum... :smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna