REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
szybciej niż 40km/h rowerem nie jeździmy
No nie wiem Bryann czy jeżeli powstaną ścieżki to rowerzyści będą z nich korzystać. Przynajmniej Maki nawet jak obok jest ścieżka rowerowa to jedzie ulicą. Brak słów. To może ja zacznę jeździć autem po chodnikach...?
Mam do Was pytanie, czy obowiązek jazdy na światłach przez całą dobę dotyczy tylko samochodów, czy wszystkich uczestników ruchu drogowego?
Problemów z rowerzystami jest kilka:
-mają w nosie przepisy;
-nie sygnalizuja manewrów jakie mają zamiar wykonać;
-są kompletnie niewidoczni (bardzo często brak jakiegokolwiek oświetlenia, czy ubrania odblaskowego) i jedzie taki Czesław po zmroku ulicą i się dziwi, że ktoś mu w kufer przygrzmocił.
-jadą jakby mieli ze 2 promile. Wynika to chyba z braku opanowania roweru, często potrafią zatoczyć się na połowę drogi, aby szybko skorygować tor jazdy. Dlatego mijać ich trzeba szeeeeerokim łukiem;
Maki napisał(a):I mają taki obowiązek mieć oświetlenie w nocy.
Maki napisał(a):Dishman napisał(a):Mam do Was pytanie, czy obowiązek jazdy na światłach przez całą dobę dotyczy tylko samochodów, czy wszystkich uczestników ruchu drogowego?
Rowery to nie obowiązuje...
Maki napisał(a):Dishman napisał(a):Problemów z rowerzystami jest kilka:Dishman napisał(a):-mają w nosie przepisy;
Nie wszyscy. Ci wiejscy rowerzyści owszem ale osoby trenujące na rowerach już nie.Dishman napisał(a):-nie sygnalizuja manewrów jakie mają zamiar wykonać;
Jak wyżej.Dishman napisał(a):-jadą jakby mieli ze 2 promile. Wynika to chyba z braku opanowania roweru, często potrafią zatoczyć się na połowę drogi, aby szybko skorygować tor jazdy. Dlatego mijać ich trzeba szeeeeerokim łukiem;
Znów tyczy się wiejskich rowerzystów...
Może masz rację - ale jeśli potrafisz lepiej wytyczyć i zaprojektować taką ścieżkę (oczywiście w zgodzie ze wszystkimi przepisami, PZP itp!)- zwróć się do swojego Urzędu Miasta/Gminy i zaproponuj współpracę w tej dziedzinie, a nie tylko narzekaj i łam przepisy!Maki napisał(a):(...) Urzędasy myślą iż jak postawią ścieżkę to mogą sobie powiedzieć iż zrobili dobrą robotę. Ale prawda jest inna, Polskie ścieżki są budowane jak by projektował je jakiś bezmózgowiec.
Swoją drogą - ciekawe dlaczego... ?!
Brak mózgu, czy takie ślepe przestrzeganie przepisów powoduje, że rowerzyści nie używają oświetlenia? Bo jeśli to drugie - miałbym temat na kilkadziesiąt stron pisania