04 Mar 2018, 11:07
Witam, zdarzyła mi się bardzo przykra sytuacja. Otóż moje 110 konne 1,9 TDI rozbiegało się, wskazówka obrotomierza zdążyła zamknąć zakres ale dosłownie na sekundę, dwie. Bardzo szybko zdusiłem silnik wrzucając 5 bieg i naciskając hamulec. Po powrocie zacząłem rozbierać samochód i decyzja padła na wymianę samego Cartridga turbosprężarki (sam rdzeń), po kilku dniach złożyłem turbo, wyczyściłem wszystkie ruru dolotowe oraz wylałem cały olej z IC. Spuściłem również olej z misy, którego było ok. 3,5l. Próbowałem odsysać też olej zgromadzony na tłokach ale było go bardzo mało, więc to co się dało to odessałem. Po złożeniu i zalaniu olejem silnik odpalił ale pracuje bardzo nie równo i unoszą się kłęby białego dymu z pod maski. Gdzie szukać przyczyny? Pasek rozrządu jest w bardzo dobrym stanie i nie wygląda żeby przeskoczył.
Oczywiście wiem, że rozbieganie to tylko i wyłącznie winna mojego zaniedbania, mogę się tutaj tłumaczyć że czekałem aż będzie ciepło ale nie o tym tu mowa a i tak to już nic nie zmieni. Czekam na rady. Pozdrawiam