Rozładowany akumulator - czy do wymiany?

22 Cze 2014, 13:44

W środę nie zamknąłem klapy od bagażnika, no i świeciło mi się w bagażniku światełko. I akumulator rozładował się. Próbowałem kilka razy odpalić auto bo nie wiedziałem co się stało. Światła świeciły ale słabo. Potem zauważyłem niezamknięty bagażnik i światło wyczerpujące prąd w bagażniku
Da radę go uratować? Pojeżdżę troche jeszcze jak się naładuje czy do wyrzucenia?
Akumulator już nie jest pierwszej młodości, ma 5 lat, teraz się prawie całkowicie rozładował. Nie chcę mieć niespodzianki na drodze i zastanawiam się czy kupić nowy czy ten jeszcze da radę?
hehe
Początkujący

Prawo jazdy: 10 06 2010
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: VW Polo 6n2
Silnik: 1.0 50KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

22 Cze 2014, 18:36

Witamy. W każdym dobrym warsztacie można sprawdzić sprawność akumulatora. Przy użyciu specjalnych urządzeń sprawdza się czy akumulator jest w stanie przyjąć prąd i czy nie występuje w nim np. zwarcie. Nawet mimo pozytywnych wyników okres 5 lat to czas odpowiedni na zmianę akumulatora.
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki

22 Cze 2014, 19:15

hehe napisał(a):Da radę go uratować? Pojeżdżę troche jeszcze jak się naładuje czy do wyrzucenia?
Miałem podobna sytuację.Zostawiłem samochód na swiatłach pozycyjnych na ok.10 godz.Oczywiscie po powrocie z pracy juz go nie odpaliłem.Jednak po naładowaniu słuzy mi do dzisiaj i nie ma najmniejszych problemów.Ile ma lat-nie wiem bo kupiłem uzywany.Spróbuj najpierw podownie go naładowac a pózniej zobaczysz co będzie dalej.Takie jest moje zdanie ale nie musisz się z tym zgadzać... :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014

22 Cze 2014, 19:24

Migi60 napisał(a):Spróbuj najpierw podownie go naładowac a pózniej zobaczysz co będzie dalej.Takie jest moje zdanie ale nie musisz się z tym zgadzać... :wink:

Na pewno się zgodzi - z twoim zdaniem - lepsze takie wyjście niż kupno nowego - ja też bym go naładował i zobaczył jak się sprawuje - jak po czasie padnie to wtedy kupno nowego w końcu to parę stówek na plusie.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

23 Cze 2014, 23:02

Dokłądnie - naładować i jeździć. Teraz, w lato napewno aku będzie ok. Dopiero w zimie, jak przyjdą m,rozy, to się wszystko okaże, w jakim jest on stanie. Ale narazie ja bym jeździł.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Lip 2014, 13:33

miałem podobna sytuację – u mnie żona zamykała auto i zostawiła włączone radio, efekt był podobny, rano auto zdechło:/ na szczęście podpiąłem sobie aku do mojego prostownika:) mój akumulator ma już parę lat ale jeszcze daje rade:) w sumie to spora zasługa tego prostownika. Kupiłem adlerowski za coś koło 200 zł i ładuje go az rozpiera go energia heh. Nie ukrywam że coraz szybciej zaczyna tracić moc więc potrzebna będzie wymiana ale to jeszcze trochę poczekam :lol:
bachus
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 05 1985
Auto: Ford Mondeo

21 Lis 2014, 11:57

Aby mieć 100% pewność wystarczy wyjąć akumlator i naładować go przy użyciu prostownika,wtedy będziesz wiedział czy da się go uratować. Jeżeli po mino tego w dalszym ciągu nie będziesz mógł odpalić,to znaczy że akumlator jest do wymiany. Nie wiesz jakiej firmy masz teraz włożony,jaka marka samochodu tak w ogóle? Czekamy na szczegóły.
Sambert
Nowicjusz

Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: VW Golf
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2002