Różne kolory po lakierowaniu

07 Sty 2010, 17:45

Witam
Zleciłem serwisowi Citroena w Nowym Sączu naprawę powypadkową 3-letniego Citroena Berlingo 1,6 HDI.Wydano mi samochód którego elementy karoserii mają inny odcień który rzuca się w oczy.Czy są w tym temacie jakieś normy???Czy rzeczoznawca samochodowy stwierdzając różnice w odcieniu bazuje na normach??Czy jako płatnik za usługę mam prawo żądać lakierowania dobrze dobranym kolorem. Nie wykonano cieniowania przyległych elementów.Rzeczoznawca samochodowy orzekając stwierdził grubości powłok lakieru na malowanych elementach w mikrometrach:83,116,274,337,409,973 a nawet poza skalą przyrządu pomiarowego.Czy jest to prawidłowe lakierowanie??
Czy da się to poprawić??Jakim sposobem??Mam problem ze sprzedażą tak naprawionego samochodu.
Jaki koszt poprawienia tych niedoróbek??
Malowane były:przedni zderzak,prawe przednie drzwi,prawe tylne drzwi,prawy błotnik,część dachu z prawej strony,tylna klapa.

Miejscowość: regny
  • 07 Sty 2010, 19:04

Stanisław Szafarz napisał(a):Witam
    Zleciłem serwisowi Citroena w Nowym Sączu naprawę powypadkową 3-letniego Citroena Berlingo 1,6 HDI.Rzeczoznawca samochodowy orzekając stwierdził grubości powłok lakieru na malowanych elementach w mikrometrach:83,116,274,337,409,973 a nawet poza skalą przyrządu pomiarowego.Czy jest to prawidłowe lakierowanie??

Grubość powłoki lakieru będzie taka różna gdy element był naprawiany a nie wymieniony na nowy i uwaga ! nie uszkodzony np. w transporcie , żle wytłoczony przez producenta itp. Lakiernik tak zrobi jakie ma podłoże . Jeśli nie równe,to nałoży szpachli tak aby powierzchnia była równa . Tutaj tego się nie poprawi . Chyba że wymienisz elementy na nowe pozbawione jakichkolwiek wad . Co do koloru . Powinno być zrobione cieniowanie. Składałeś reklamacje u nich ?
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

07 Sty 2010, 20:17

Skoro samochód ma 3 lata to pewnie źle dobrali kod lakieru. Z czerwonym lakierem zawsze jest problem bo najwięcej na nim widać. Ja bym to reklamował i powinni to robić jeszcze raz.
    TypeRa
    Nowicjusz

Miejscowość: śląsk

07 Sty 2010, 21:37

Stanisławie,ja wylakierowałem Mercedesa 5 lat temu,dwa lata temu musiałem wylakierować tylny błotnik gdyż na parkingu ktoś go otarł.Auto lakierowane było u tego samego lakiernika,takim samym lakierem,wyszedł odrobinę ciemniejszy gdyż stary lekko wyblakł na słońcu,ja o takim procesie wiem, dlatego nie było żadnych problemów.Ty też weź to pod uwagę,że z czasem lakier traci swoją pierwotną barwę!
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

08 Sty 2010, 19:18

ja malowałem auto zgodnie z numerem i wszystko było ok. wiadomo, że zaraz po lakierowaniu widac różnicę ale po polerce całości trzeba się przypatrzeć.
    prazio
    Nowicjusz

Miejscowość: Stocin

09 Sty 2010, 12:59

Ja miałam lakierowaną tylna klapę i zderzak w srebrnym metaliku i różnicy nie widać, a auto ma 10 lat. Tylko że miałam wykonanie cieniowanie elementów przyległych. Więc uważam, że po prostu spartolili robotę lakiernicy z serwisu.
    Peugeot 306 Break 1,9D 1999
    QASIAS
    Nowicjusz

Miejscowość: Bytom
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
      Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
      5 najczęstszych usterek zimowych
      Ujemne temperatury, śnieg, wilgoć i sól na drogach. Zima to czas szczególnie trudny dla kierowców oraz ich samochodów. Mimo łagodnego początku sezonu, w najbliższym czasie pojawią się warunki rzutujące ...

09 Sty 2010, 15:45

To i ja się pochwale jak malowałem auto :mrgreen: - konkretnie tylne drzwi prawe od dołu do listwy , tylny prawy błotnik i tylny lewy błotnik . Kolor niebieski metalik . Więc tak : odczytałem numer lakieru , wziąłem klapke wlewu paliwa do dobrania lakieru . Pod tym numerem były dwa odcienie : jaśniejszy i ciemniejszy . Wybrany został ten drugi . Po wymalowaniu szok :!:
    Prawa strona pasuje idealnie, a lewy błotnik do tylnych drzwi ma się tak jak dzień do nocy . Dokładne oględziny auta wykazały że było wcześniej robione i sprytnie wycieniowane . Mnie pozostało zrobić to samo :mrgreen:
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

09 Sty 2010, 23:38

MACIE CHŁOPAKI RACJE PO LAKIEROWANIU ELEMENTÓW SAMOCHODU ILE BY NIE MIAŁ LAT W 90% STOSUJE SIĘ POLEROWANIE WTEDY LAKIER SIĘ NIE RÓŻNI WIADOMA RZECZ CIENIOWAĆ TEŻ TRZEBA ZALEZY JESZCZE JAK DOBRANY JEST LAKIER SĄ TAKIE MARKI SAMOCHODÓW ŻE LAKIER PASUJE NA OSTRO WTEDY RESZTA DO POLERKI I JEST OK A TY KOLEGO MUSISZ ZŁOŻYĆ REKLAMACJĘ MUSZĄ CI POPRAWIĆ NIE MAJĄ WYJŚCIA U MNIE W WARSZTACIE TAKIE RZECZY SIE NIE ZDARZAJĄ JAK MOZNA ODDAĆ KLIENTOWI SAMOCHÓD NA KTÓRYM LAKIER SIĘ RÓŻNI
    pszczolka maja
    Początkujący

Miejscowość: Ciechanów

21 Sty 2010, 10:11

Witam.
    Ja mam/mialem ten sam problem.Powiem Ci ,ze to sa partacze w Citroenie.
    Na parkingu ktos zarysowal gleboko i lekko wgial mi prawe boczne odsuwane drzwi.
    W serwisie wszystko pieknie ( chyba wyszpachlowali) i pomalowali.Przez ok.10 miesiecy bylo cacy."Moja stara" jezdzi autem ,wiec nie patrzylem co i jak...Pieknego dnia patrze pod slonce ,a tam dwie zolte plamy wychodza.W tym miejscu co bylo wgniecenie.Pojechalem do lakiernika i pytam...Mowi ,ze chyba zle zrobili podklad i trzeba jeszcze raz malowac.
    Wrocilem do serwisu.Zatrzymali auto na 4-y dni.Po powrocie stwierdzilem roznice w odcieniach.Malowane drzwi jakby ciemniejsze.Co jest ?Pojechalem do innego lakiernika,a on mowi:" ,ze zle nalozyli lakier i ze nie malowali czesci przylegajacych.Powiedzial ,ze odcien to nic !,ale moj lakier pod wplywem zimowej soli i karszera zaczyna zchodzic..."
    Wrocilem znowu( juz 3- i raz do SERWISU CITROENA).Powtarzam to samo co powiedzial mi poprzedni lakiernik...Wzieli znowu auto na kilka dni.Tym razem po odebraniu szlag mnie trafil.Teraz bylo widac ogromna roznice w kolorach.Powiedzieli w serwisie,ze przy takich"pociagnieciach" zawsze bedzie widac jakas roznice.
    Powiedzieli to samo co kolega nizej..."stary lakier wyplowial i i.t.p,i.t.d.")
    Wrocilem znowu do mojego poprzedniego lakiernika.Poogladal auto i powiedzial:"...tym razem sie nie jeb... i nalozyli mi tego lakieru w h..." .W kolorach farby sie nie pomylili ,tylko nalozyli tego lakieru tyle ,ze zrobila sie lupa! Dlatego teraz mam wrazenie ,ze uzyli ciemniejszej farby.
    Mam ich dosc i ich partackiej roboty.Juz nie wricilem 4- raz.Dalem sobie spokoj!
    W pozniejszym czasie dodam zdjecia to sami zobaczycie.
    "Na przyszlosc" pojade do goscia ,ktory i wylacznie zajmuje sie tymi sprawami ,a nie do "serwisu" ktory "robi wszystko" i nic!

[ Dodano: Czw Sty 21, 2010 12:11 ]
    Dodatek w postaci zdjec pod umieszczony juz post.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[ Dodano: Czw Sty 21, 2010 12:18 ]
    Moze jakos ktos i mi tez doradzi ? A co ja mam teraz zrobic ??? Pozdrawiam.
    processor
    processor
    Nowicjusz

Miejscowość: podkarpackie

21 Sty 2010, 17:04

jak by umieli malowac to by tak na pewno nie zrobili.za szybko ci malowali o dlatego tak to teraz wyglada.powinni po kazdym nalozeniu bazy poczekac do wyschniecia.za grubo dali koloru i przez to wyszedl inny odcien
    radek15
    Początkujący

Miejscowość: skierniewice