Rozrusznik nie wyłącza się - opel omega, diesel,automat

24 Sty 2016, 17:01

Witam!
Jestem posiadaczem Opla Omegi kombi, 2,5 TD (automat, diesel).
Problem z autem mam nastepujący : po cofnięciu kluczyka, rozrusznik nie przestaje chodzić. Wyłącza się dopiero po odłączeniu klemy na akumulatorze.
Przy dokładaniu klemy do akumulatora, raz się załącza, raz nie. Wymieniona została kostka stacyjki, rozrusznik był sprawdzony przy dokładaniu tylko do akumulatora i normalnie działa. Jakieś pomysły co to może być ? zwarcie? coś z rozrusznikiem?
Proszę o pomoc
hubert88
Obserwowany

Prawo jazdy: 09 03 2009
Auto: Opel Omega
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1998

24 Sty 2016, 17:27

Dodam, że samochód nie odpala.
hubert88
Obserwowany

Prawo jazdy: 09 03 2009
Auto: Opel Omega
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1998

25 Sty 2016, 10:00

Są tylko dwie mozliwości, żeby rozrusznik cały czas pracował - albo zwarte styki stacyjki, albo zwarty elektromagnes rozrusznika. Nie wiem, o jaką kostkę stacyjki ci chodzi - czy złącze ( wtyk i gniazdo ) czy kostka ze stykami stacyjki. Ja piszę o samej stacyjce, czyli o jej stykach. A jeżeli chodzi o rozrusznik, to zwarcie może być na elektromagnesie, który włącza rozrusznik - wtedy napięcie prosto z aku przez styki elektromagnesu leci na rozrusznik. Nie wiem, czy sprawdzałeś rozrusznik z elektromagnesem czy tylko sam rozrusznik. Ale jak sprawdzałeś całość, to musiałeś elektromagnes zasterować. I jeżeli wtedy działa normalnie, to wina będzie w stacyjce - trzeba przemierzyć jej styki na złaczce, czy czasem nie są cały czas zwarte.
Oprócz tego, nie wiem, czy jest w tym układzie przekaxnik ( w niektórych samochodqach jest ). Wówczas mogą to być sklejone styki tego przekaźnika. Przekaźnik ten też można sprawdzić ( przemierzyć ).
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

26 Sty 2016, 14:27

Rzeczywiście jeżeli sprawdzony został rozrusznik i kostka stacyjki to należy zweryfikować instalację elektryczną pod kątem przekaźnika rozrusznika.
Uszkodzony przekaźnik będzie powodował w.w. problem.
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Centrum testowania silników Skody
    SKODA zainwestowała blisko 34 mln euro w nowe centrum testowania jednostek napędowych. To kamień milowy na ścieżce rozwoju Producenta. Nowa inwestycja marki polega na rozbudowie istniejącego już od 2008 roku Centrum Technologii ...