Rozrząd hałasuje - Opel Astra 1.4

16 Paź 2012, 21:21

Witam
Tydzien temu kupilam opla astre 1.4. Kupujac zauwazylam ze swieci sie kontrolka check. Pojechalam do mechanika aby sprawzic auto pod komputerem i okazalo sie ze to sonda.
Co mnie bardziej niepokoi to dzialanie samochodu. Jest glosny jak na silnik 1.4 i benzyne. Wedlug mnie pracuje jak diesel. Astra ta ma lanuszek zamiast paska i moj mechanik twierdzi ze to wina lancuszka i trzeba wymienic caly rozrzad. Poza tym zauwazylam ze wycieka olej od lewej strony silnika. Tak jakby poszla jakas uszczelka.
Czy mechanik ma racje? Samochod ma 82 tys mil.
A moze to wina sondy ze tak glosno chodzi i tylko nalezy wymienic uszczelki zeby olej nie wyciekal?
Jesli chodzi o jazde to jezdzi sie rewelacyjnie i wg mnie silnik jest zdrowy.
Prosze o pomoc.

Dziekuje.
ewaxxx1
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 03 1993
Auto: opel astra 3
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

17 Paź 2012, 07:30

Zacznij od zmiany oleju, tylko NIE WLEWAJ oleju GM oil.
andrzej_124
Stały forumowicz

17 Paź 2012, 12:31

Jestem ciekaw co masz do tego oleju???
tomcio123
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Xsara 2.0 hdi

17 Paź 2012, 19:30

jesli silnik jest zimny to dziala ok, gorzej jak sie troszke pojezdzi.
Mysle ze to nie wina oleju bo mechanik by mi powiedzial od razu.
ewaxxx1
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 03 1993
Auto: opel astra 3
Silnik: 1.4
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

17 Paź 2012, 20:18

Podstawa to wymiana oleju po kupnie auta.
tomcio123
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Xsara 2.0 hdi

17 Paź 2012, 20:59

Zmień olej na porządny i nie szukaj jakichś wynalazków w promocji w hipermarketach.
andrzej_124
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Imprezy motoryzacyjne które warto odwiedzić w 2023 roku
    W 2023 roku warto odwiedzić m.in. następujące imprezy motoryzacyjne: Geneva International Motor Show (Genewa, Szwajcaria) - jedna z najważniejszych imprez samochodowych na świecie, gdzie zostaną zaprezentowane najnowsze modele ...

18 Paź 2012, 17:41

olej dużo w tym przypadku nie poprawi, owszem zgadzam się z opinią iż po zakupie samochodu należy wymienić olej i filtry na nowe, to podstawa. Co do wycieku oleju po lewej stronie to prawdopodobne jest uszkodzenie uszczelniacza na wale od strony rozrządu, tak więc pewnie wymiana Cię nie ominie, chyba że olej wycieka z góry silnika z pod pokrywy klawiatury.
co do wymiany rozrządu to zalecane jest wymiana co ok 80 tyś km przy pasku, przy łańcuszku okres ten jest o wiele większy, pierwszym objawem jest właśnie głośna praca czego nie należy lekceważyć bo naciągnięty łańcuszek może też narobić wiele szkód.
Tak więc moja rada posłuchać mechanika
DUET
Nowicjusz

Auto: LAGUNA

04 Cze 2013, 18:26

witam

jak skończyła się ta"zabawa" - pytam ponieważ mam b.podobne objawy
mariuszm
Obserwowany

Prawo jazdy: 14 09 1996
Auto: astra H