Rozrząd Skoda Rapid 2015 1.2 tsi 86km spaceback

02 Sie 2021, 19:26

Witam Państwa
Jestem zielony w samochodach a kupiłem skodę rapid z przebiegiem 100 000 km i moje pytanie czy powinienem już wymienić rozrzad a jeśli nie to za ile czasu lub kiedy będę wiedział czy już powinienem z góry dziękuję i pozdrawiam
tqmek
Nowicjusz

03 Sie 2021, 09:13

To zależy czy masz pasek czy łańcuch, bo w Skodach było montowane i to i to.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Sie 2021, 09:30

Na pasku
tqmek
Nowicjusz

04 Sie 2021, 21:49

Fabryczny pasek niby 120 wytrzyma, ale wymieniłbym już przy 90 tys.
Gość114260

06 Sie 2021, 10:21

Więc wystarczy pasek wymienić czy cały rozrzad bo ja już się pogubiłem
tqmek
Nowicjusz

06 Sie 2021, 12:18

Zawsze wymieniasz kompletny rozrząd. Tak powinno się to robić, choć czasem niektórzy z racji na oszczędności (niewielkie) tego nie robią. Zwróć uwagę na to że inne jego elementy też pracują i zużywają się.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota FT-1 - koncepcyjne dwudrzwiowe coupe klasy GT
    Podobno Akio Toyoda, prezydent Toyoty i entuzjasta sportowych samochodów, po raz pierwszy zetknął się z FT-1, kiedy projektanci z amerykańskiego studia Toyoty Calty Design posadzili go do gry Gran Turismo. Toyoda był ...
    Lexus UX z pióropuszem. Kolejny nietypowy projekt
    Brytyjski oddział Lexusa zorganizował nietypowy konkurs. W ramach akcji Lexus Design your own Tattooed Car każdy mógł zaprojektować własną grafikę, która miała szansę trafić na nadwozie crossovera UX. Wygrał ...

06 Sie 2021, 20:09

quel napisał(a):Fabryczny pasek niby 120 wytrzyma, ale wymieniłbym już przy 90 tys.

Dokładnie. Lepiej ten interwał skrócić. Jak na liczniku jest 100 tyś, to należy się powoli umawiać do mechanika.
tqmek napisał(a):Więc wystarczy pasek wymienić czy cały rozrzad bo ja już się pogubiłem

Rokiko napisał(a):Zawsze wymieniasz kompletny rozrząd. Tak powinno się to robić

Zgadza się. Ja bym nawet słowo "powinno" zamienił na "należy".
Rokiko napisał(a): choć czasem niektórzy z racji na oszczędności (niewielkie) tego nie robią.

Ale to chyba, a raczej mam nadzieję, żę nie mechanicy, tylko jak ktoś sam sobie wymienia, bo mu szkoda kasy dla mechanika? I wtedy kombinuje z pompą, rolkami itd. Aczkolwiek nie rozumiem takich ludzi, bo to są już naprawdę grosze.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Sie 2021, 20:38

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi w takim razie cały rozrzad do wymiany pozdrawiam serdecznie :)
tqmek
Nowicjusz