S203 C200 CDI czy w moim przypadku to dobry wybór?

04 Sie 2020, 11:01

Hej, szukam od jakiegoś czasu samochodu pod "blok". Mieszkam w Norwegii więc mam trochę mniejszy wybór. Jakiś czas temu trafił się W203 (s203?) w fajnym stanie (na moje oko) tutaj:
https://www.finn.no/car/used/ad.html?finnkode=182881789

Teraz tak, czy taki samochód, szczególnie diesel będzie dla mnie? Używany będzie dość sporadycznie, raz-dwa na tydzień po 10-15km, czasem jakaś dłuższa wycieczka 100-200km z raz w miesiącu plus wyjazdy do Polski 2-3 razy w roku. Czy samochód będzie ok się sprawował jak nie będzie dużo używany? Ogólnie wziąłbym jakąś małą "popierdółkę" ale chcę mieć komfort jazdy do Polski w miarę ok. W Polsce teść ma W202 i jest nie do zajechania dlatego pomyślalem nad zakupem tego W203. Sytuacja mi się może zmienić i może będę musiał dojezdzać do pracy ale na chwilę obecną nie przewiduje.

Mechanikiem nie jestem, byłem go oglądać, rdzy nie widać, ma zrobiony spód cały antykorozyjnie, tylna klapa była wymieniana i drzwi robione. Sporo w silniku jest nowych części bo gość robił go pod siebie i mi pokazywał faktury, świece, fajki, przewody, amortyzatory, klocki, tarcze, zaciski no i tam sporo w silniku rzeczy których nie umiem wymienić :) Dorobiony jest jeden kluczyk bo był tylko jeden a chciał mieć dwa w razie czego ale tylko pilot bo metalowy w srodku jest surówka z tego co widziałęm.
Jedynie co znalazłem to na masce w rogu jest trochę spurchlałe ale twarde, na szybie przedniej są 2 klejone odpryski okolo 5mm, osłona szklana halogenu jest zbita i jedna lampa przednia jest przykręcona na dodatkową śrubę bo uchwyt jest pęknięty ale wygląda ok. Stoi obecnie na zimowych 16stkach alu według niego bo mu się miękko jeździ ale z tego co widziałem to kapcie na 18stkach do wyrzucenia, a pewnie tanie nie są więc trzeba się liczyć.

Wiem że długi post, ale dacie jakąś radę? Po pierwsze co jeszcze w nim sprawdzić i czy taki samochód nadaje się do mojego użytkowania?
terragady
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 02 2003
Auto: brak

05 Sie 2020, 08:20

terragady napisał(a):Teraz tak, czy taki samochód, szczególnie diesel będzie dla mnie? Używany będzie dość sporadycznie, raz-dwa na tydzień po 10-15km, czasem jakaś dłuższa wycieczka 100-200km z raz w miesiącu plus wyjazdy do Polski 2-3 razy w roku.
Przy takich przebiegach raczej diesel nie jest wskazany. Jak byś robił dłuższą wycieczkę raz w tygodniu to jeszcze można by się nad takim silnikiem zastanowić.

Poszukaj raczej jakiejś fajnej benzyny.

terragady napisał(a):W Polsce teść ma W202 i jest nie do zajechania dlatego pomyślalem nad zakupem tego W203. Sytuacja mi się może zmienić i może będę musiał dojezdzać do pracy ale na chwilę obecną nie przewiduje.
W202 i W203 to zupełnie inne konstrukcje :) Jak byś miał dojeżdżać do pracy codziennie min. 20km w jedną stronę to wtedy możesz myśleć nad dieslem.

Widać po ogłoszeniu że miał robione podwozie to wynika z opisu i nie wiesz czy porządnie czy tylko pod sprzedaż bo nie widać a jak zabezpieczone będzie od spodu to nie bardzo da się ocenić co jest pod spodem. Silnik był rozkładany widać na zdjęciach. Oczywiście nie dyskwalifikuje to auta bo być może ktoś dbał o niego i faktycznie jest w dobrym stanie.

Jak nie chcesz problemów to poszukaj sobie auta z silnikiem benzynowym bez doładowania pokroju tego Mercedesa i wtedy nie straszne mu będą krótkie odcinki jazdy :) Z tego co widzę masz jakieś 16tyś. zł w przeliczeniu na nasze do wydania. Ja bym patrzył w tym budżecie jeszcze na Vectrę C 1.8, Mazdę 6 1.8 lub 2.0 (jak znajdziesz bez korozji).
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Sie 2020, 20:01

terragady napisał(a):Teraz tak, czy taki samochód, szczególnie diesel będzie dla mnie? Używany będzie dość sporadycznie, raz-dwa na tydzień po 10-15km, czasem jakaś dłuższa wycieczka 100-200km z raz w miesiącu plus wyjazdy do Polski 2-3 razy w roku. Czy samochód będzie ok się sprawował jak nie będzie dużo używany?

Wydaje mi się, że możesz się skusić mimo wszystko na diesla. Przy trasach 10km silnik powinien się już trochę nagrzać, chociaż tak mało nie spali. Ta wersja nie powinna mieć DPF, ale upewnij się przy zakupie. Jak będziesz jechał do Polski to odczujesz korzyść z diesla - spalanie wyjdzie max. 6l/100km.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

06 Sie 2020, 20:22

Właśnie martwię się też o sam samochód, niby jak patrzyłem go to mówił że robi wszystko pod siebie ale tak, opony to jakiś złom Triangle zimowy, były teraz założone, bo podobno mało jeździ a na tych mu się miękko jeździ bo to miekkie opony, a z tego co pokazywał letnie na 18stkach to już do wyrzucenia, stare chyba i praktycznie brak bieżnika. Wydaje mi się że w ogóle były tylko kupione razem z felgami i nie były jezdzone.

Właśnie to malowanie spodu, bo niby po co miałby malować, te mercedesy chyba tego nie wymagają i nic tam się nie powinno dziać a po fotkach widać że trochę tam rdzy było, nie na samym spodzie ale na częściach innych od spodu. Taki remont silnika to też chyba nie powinien być potrzebny przy tym przebiegu jeszcze.

nie ma na pewno dpfa, rozumiem że diesel z dpfem to całkowicie odpada w takiej sytuacji? Bo znalazłem też coś takiego ale tutaj już z dpfem bo zaczeli chyba w 2005 roku montować - https://www.finn.no/car/used/ad.html?fi ... advertiser
a cena podobna bo dzwoniłem i za 40 by poszedł.
terragady
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 02 2003
Auto: brak