S80 I generacji - wasze opinie

27 Mar 2020, 10:06

Cześć, myslę o zakupie S80 I generacji, najlepiej jakby była to benzyna z manualna skrzynią biegów. Mam do wydania mniej więcej 20 tys zł. Jakie są wasze opinie na temat tego samochodu, szukam czegoś w guście limuzyny. Dzięki za pomoc! ;)
improvie
Nowicjusz

27 Mar 2020, 10:13

Ogólnie spoko, każdy silnik jest ok. Osobiście chyba 20k bym już za to auto nie dał, jednak to ponad dwudziestoletnia technologia.
Jeśli chodzi o "duże i wygodne do 20k" możesz też zerknąć na peugeota 607
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

27 Mar 2020, 13:19

Peugeot też był w moim kręgu zainteresowania, tylko nie wiem do końca jak z awaryjnością i silnikami, z tego co przejrzałem volvo raczej unika "wiekszych" usterek.
improvie
Nowicjusz

27 Mar 2020, 15:50

Możesz też popatrzeć na konkurencję dla S80 czyli A6 C5
Tutaj też 20k to przesada i da się znaleźć takie auto za mniej.
Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: Fiat Bravo sport
Silnik: Tjet 150
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

27 Mar 2020, 16:41

Pytanie w jaki silnik celujesz - najpewniejszą opcja to wolnossące 2.4 lub 2.9, ewentualnie 2.0T lub 2.5T. Przeznaczyłbym jakieś 15 na zakup auta, a 5 tysięcy w zupełności wystarczy na pakiet startowy i serwis na rok, a może nawet dwa lata.
Komfort moim zdaniem będzie niezły, ale do marek premium trochę będzie brakowało.
W okolicach 20 tysięcy można już kupić przedliftowego Mercedesa W211, ale utrzymanie wyjdzie trochę drożej (głównie ze względu na przebiegi w tych autach). Pod względem komfortu moim zdaniem S80 dużo będzie ustępować.
Niezłym kompromisem jest 607-ka, można też poszukać poliftowego Citroena C5 (do 2007 roku).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

27 Mar 2020, 17:24

Jeśli chodzi o Mercedesa czy Audi, boję się trochę przebiegów w tych samochodach, z tego co wiem w Polsce to samochody mocno eksploatowane i ciężko wyrwać jeszcze niezajeżdzony egzemplarz. Staram się celowac w marki troszke bardziej niszowe stad pomysl na Volvo, przyjrzę się także Citroenowi.
improvie
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego część kierowców nie używa kierunkowskazów?
    Dlaczego część kierowców nie używa lub nie zawsze używa kierunkowskazów? Przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych badania wykazały, że najczęściej podawane odpowiedzi to: "nie było na to czasu " (42%) i "z lenistwa ...

27 Mar 2020, 17:52

Z tym, że C5 mimo, że bardzo wygodne to jednak niższy segment niż s80/ałdi itd. Do tego mając 20k nie wiadomo, której generacji szukać. Na I FL za dużo, na II trochę przymało - chyba, że jesteś w stanie dorzucić 5k do budżetu to wtedy masz szansę kupić C5 II - auto o wiele nowocześniejsze, duże i wygodne.

improvie napisał(a):. Staram się celowac w marki troszke bardziej niszowe

Kia Magnetis
Hyundai Sonata
Toyota Camry - większość USA więc do sprawdzenia jak mocno były rozbite
Invi
Forumowicz VIP

30 Mar 2020, 07:08

Zerknij jeszcze na:

Hyundai Grandeur
Kia Opirus

Ale to już praktycznie białe kruki na rynku.
aple4
Początkujący

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Gorzów Wielkopolski
Prawo jazdy: 03 01 2008
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2007

30 Mar 2020, 09:07

Ciekawe jakie jeszcze wynalazki wymyślicie :naughty:

607 jest fajny ale jak się nie psuje a takie to raczej rzadkie przypadki w dodatku 3.0 jest drogi w eksploatacji a już nie wspomnę całym aucie, często jest drożej niż w premium. Ale żeby nie było tak kolorowo to w S80 też nie jest za ciekawie, jak już coś trzeba kupić i naprawić to ceny szalone jak na 15 letnie auto.

Ja to mam wrażenie że odpalacie Google wpisując "jakie auto do 20 tys" lub odpalacie ogłoszenia i przeglądacie co jest do danej sumy i przepisujecie te propozycje tutaj.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

30 Mar 2020, 09:09

Dawaj Kao znafco auto wielkości s80, które się nie psuje a serwis jest tani jak punto
Invi
Forumowicz VIP

30 Mar 2020, 09:20

Kao napisał(a):Ale żeby nie było tak kolorowo to w S80 też nie jest za ciekawie, jak już coś trzeba kupić i naprawić to ceny szalone jak na 15 letnie auto.

Auto na podobnym poziomie co A6C5 - a w wersji wolnossącej z manualną skrzynią eksploatacja wyjdzie taniej. Tańsze zawieszenie, silniki bezproblemowe. Największy problem to duże przebiegi i zaniedbania eksploatacyjne. Oczywiście takie 2.9 biturbo wyjdzie bardzo drogo w eksploatacji, więc takich wersji nie polecam.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

30 Mar 2020, 10:03

Invi napisał(a):Dawaj Kao znafco auto wielkości s80,
nie potrzebna dygrasja z Twojej strony, autor nie szuka czegoś wielkości Volvo, dodam więcej pytał o konkretny model a wy zasypaliście go w wiekszosci jakimiś śmieciami i innymi autami dostępnymi na rynku.

Ja nie uważam się za mega znafce ale coś tam wiem i coś tam widziałem

Ossy napisał(a):Auto na podobnym poziomie co A6C5 - a w wersji wolnossącej z manualną skrzynią eksploatacja wyjdzie taniej.
wcale nie twierdzę że jest inaczej.
No i jeszcze poruszę tu kwestie tulei w Volvo, wy uważacie ze to mit ale nie to nie jest mit, nawet na forach Volvo o tym słychać, co prawda nie w każdym przypadku to się zdarza ale się zdarza i o ile wypluty zawias w Audi można sobie wykręcić i wkręcić tak tuleja to już poważna naprawa która pochłonie ładne kilka tysięcy i sporo czasu
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

30 Mar 2020, 10:06

improvie napisał(a): myslę o zakupie S80 I generacji

improvie napisał(a):szukam czegoś w guście limuzyny

no oczywiście

Kao napisał(a):autor nie szuka czegoś wielkości Volvo

Noooo wydaje mi się, że "jak byk" stoi tam S80
Invi
Forumowicz VIP

30 Mar 2020, 10:20

Czepiasz się każdego słówka, trzeba tłumaczyć specjalnie? NIE MUSI BYĆ ROZMIARÓW TAKICH JAK S80 coś w guście limuzyny
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

30 Mar 2020, 10:37

To dawaj przykład "małej" limuzyny
Ałdi a4 to limuzyna? Albo bmw 3?
Invi