Samara Sprzęgło

29 Wrz 2007, 12:21

Witam, mam takie pytanie odnośnie autka Łada Samara (rok 89, silnik 1.3). Mam w nim baaaardzo wysokie sprzęgło, jeśli można tak powiedzieć. Być może jest to tak po prostu zrobione i tak ma być, ale co mnie zastanawia. Odnoszę wrażenie, że jest ogromny "luz" na sprzęgle. Wciskam sprzęgło do podłogi, wrzucam jedynkę, dodaję lekko gazu, puszczam sprzęgło, puszczam, puszczam no i dopiero gdy sprzęgło jest już bardzo wysoko samochód zaczyna ruszać. Jest to dosyć uciążliwe, a wydaje mi się, że tak być nie powinno (niestety nie mam możliwości przejechania się inną Samarą, żeby sprawdzić czy tak jest w każdym modelu). Ale może jest to problem, który można naprawić poprzez jakieś regulacje bądź też wymianę jakiejś części. Jeśli ktoś ma jakiś konkretny pomysł to niech pomoże :)
Dzazder
Nowicjusz

• 29 Wrz 2007, 12:59

:D :shock: Popatrz, czy tam, gdzie linka jest umocowana do dźwigni na zewnątrz obudowy - nie ma nakrętek do regulacji długości linki. Nakręcając niżej - powinno się zmienić "branie" sprzęgła. Możliwym też jest, że sprzęgło/tarcza z okładzinami jest zjechane do cna i trzeba je wymienić; być może także linkę. Młodości moja...! To były czasy! :wink:
    ...czy wypada tak napadać...?
    kardio
    Początkujący

Miejscowość: Chrobrego.

30 Wrz 2007, 07:16

O kolega się wychował na samarce ? :lol:
    wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!
    turbojajko
    Początkujący
    Awatar użytkownika

30 Wrz 2007, 07:53

:D turbojajko: Fiat 125p, polonez a przedtem "skarpetka" zwana też "syrcią" - taka była w nich regulacja sprzęgła na starcie... :wink:
    ...czy wypada tak napadać...?
    kardio
    Początkujący

Miejscowość: Chrobrego.

01 Paź 2007, 18:52

myśle że sprzęgło do wymiany
    BMW baum mus wek
    eda
    Początkujący

Miejscowość: czechy

12 Paź 2007, 08:25

Tarcza jest do wymiany. Dziekuje wszystkim za pomoc :) pozdrawiam