Samochód dla mamy z niepełnosprawnym dzieckiem (max.40000zł)

12 Kwi 2013, 19:12

Witam. W imieniu siostry zwracam się do Was z prośbą o doradzenie w wyborze samochodu dla niej i jej niepełnosprawnego synka. Mamy nadzieję, że Wasze podpowiedzi pomogą nam znaleźć odpowiednie autko dla nich. Jest kilka rzeczy, bez których nie da się obejść przy zakupie. Przede wszystkim samochód musi mieć na tyle duży i pojemny bagażnik aby zmieścić w nim spory wózek (118cm długość, 72cm szerokość, 50cm wysokość - wymiary po złożeniu, jest to wózek dla niepełnosprawnych) i kilka innych rzeczy niezbędnych przy dziecku. Musi być 4 lub 5-cio drzwiowe, z wygodnym dostępem do tylnego fotela aby łatwo można było ułożyć w foteliku dziecko. Na pewno musi być możliwość wyłączenia przedniej poduszki powietrznej, gdy zajdzie potrzeba aby jej synek siedział z przodu. Z el. wyposażenia - klimatyzacja, elektryczne szyby, radio, centralny zamek, wspomaganie kierownicy. Ważne aby auto było ekonomiczne, raczej benzyna niż diesel. Przebieg roczny będzie w okolicach 10tys km. Budżet na auto to 40.000zł, rocznik maxymalnie 2010. Z pierwszych rozeznań to może coś w stylu Kia Venga, Fiat Sedici, Skoda Roomster - dobry kierunek poszukiwań? Z góry dziękuję w imieniu siostry i jej synka za pomoc w wyborze.
malenstwo
Nowicjusz

Auto: Nie mam

12 Kwi 2013, 20:15

Może Opel Meriva II z otwieranymi tylnymi drzwiami w przeciwnym kierunku ??
kejran
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW 5
Silnik: 2.0
Skrzynia biegów: Manualna

12 Kwi 2013, 20:23

Venga to dobry wybór tylko uwaga na auta po firmowe. Ojciec ma Hyundaia ix20 czyli to samo co Venga w ładniejszym opakowaniu i przestrzeń bardzo duża przy małej wielkości karoserii. Bagażnik powinien pomieścić ten wózek, a z pomocą przychodzi przesuwana z regulowanym kątem nachylenia tylna kanapa.

Z aut z dobrym dostępem do tylnych siedzeń sprawdzi się Mazda 5 z przesuwanymi tylnymi drzwiami i dużym bagażnikiem (nominalnie auto 7mio osobowe więc po wyjęciu siedzeń spory bagaż się mieści):
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
jak brać to z benzyniakiem, bo diesle są problematyczne.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

12 Kwi 2013, 20:41

Dzięki kejran i dzida za odpowiedzi.
Opel Meriva II - pierwszy raz z nim się spotykam, nie widziałem tego rozwiązania wcześniej. Poczytam o nim, ale pierwsze co mi się rzuca w oczy to, że cenowo mimo wszystko wychodzi trochę za dużo.
Co do Vengi to oglądałem ja w salonie i zwróciłem na nią uwagę dlatego, że bagażnik jest łatwo dostępny i spory, dodatkowo wydaje się nieco wyższa więc wkładając dziecko do fotelika powinno być łatwiej. Ale czytałem dzisiaj sporo na jej temat i opinie są nie za dobre, lecz wiadomo jak to z nimi bywa w internecie. Dlatego też założyłem temat na forum stricte samochodowym :) Ten Hyundai ix20 jest ładny, na pewno się siostrze spodoba, pytanie co z bagażnikiem. Szukam jego dokładnych wymiarów i coś nie mogę znaleźć.
Mazda 5 to już sporo za duże auto, siostra jeździć będzie tylko z synkiem, więc szukamy czegoś mniejszego i pewnie ekonomiczniejszego ;)
malenstwo
Nowicjusz

12 Kwi 2013, 21:24

Jeszcze do propozycji dorzuce coś takiego:

Przed chwilą pomierzyłem bagażnik w ix20 i o to co wyszło (+/- 2cm)
szerokość między nadkolami - 114cm
szerokość nad nadkolami - 133cm
szerokość wnęki po wyjęciu półki (jak na obrazek poglądowy 1) - 107cm
wysokość przy niższym położenu półki (jak na obrazek poglądowy 1) - 58cm
wysokość przy wyższym położeniu półki (jak na obrazek poglądowy 2) - 40cm
długość na dole przy maksymalnie pochylonej,nie złożonej i dosuniętej kanapie (jak na obrazek poglądowy 2) - 72cm
długość na górze przy maksymalnie pochylonej, nie złożonej i dosuniętej kanapie (jak na obrazek poglądowy 2) - 40cm
dwie ostanie wartości można powiekszyć przez przysunięcie kanapy w stronę kierowcy i ustawienie bardziej pionowego oparcia

obrazek poglądowy 1:
[link do autocentrum.pl wygasł]
obrazek poglądowy 2:
http://www.vitay.pl/files/AutoSwiat/Gal ... 496big.jpg

Co do opini to wiadomo, w internecie jest tak, że jak samochód jest koreański to jest zły i tandetny ale tak twierdzą z reguły osoby, które nie posaidały takowego auta ;) Fakt, słabe wygłuszenie ale bez tragedii i dynamika dla silnika 1,4. Dla przykładu mój Hyundai przez 14 lat jeździ bez najmniejszej usterki.
Ostatnio edytowany przez dzida, 12 Kwi 2013, 21:37, edytowano w sumie 1 raz
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

12 Kwi 2013, 21:36

Wielkie dzięki dzida za wymiary, nawet wujek google nie mógł mi pomóc. Wychodzi na to, że są dokładnie na styk, czyli wchodzi sam wózek i nic więcej :) Będzie trzeba zrobić przymiarkę w salonie i zapoznać się dokładnie z tym autem bo wygląda na solidną propozycję - jak spisuje się u Twojego ojca w praktyce? Co do Citroena to wizualnie prezentuje się co najmniej bardzo dobrze, ciekawe jak z praktycznością, użytkowaniem i całą resztą. Również i z nim się zapoznam. Jeszcze raz dzięki i nieśmiało liczę na więcej ;)
malenstwo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie wpadnij w dziurę
    Zima powoli ustaje, a wraz z wyższymi temperaturami i topniejącym śniegiem na drogach pokazują się dziury. Jazda po takiej ulicy wymaga od kierowcy sporo cierpliwości i umiejętności. Zwłaszcza, że nieumiejętne pokonywanie ...

12 Kwi 2013, 21:45

Ojciec posiaga go rok już, właśnie kilka tygodni temu zapłacił za przegląd 350zł w ASO z racji małego przebiegu. Chwali to auto własnie za wysoką wygodną pozycję za kierownicą - wiadomo starość nie radość i właśnie dzieki temu atutowi wygrał z nowym i30. Silnik 1,6 bardzo dobrze się zbiera i średnie spalanie 7,1l na dotarciu (teraz nie wiem), a mi się udało zejśc poniżej danych fabrycznych i wykręciłem 6,1l. Do miasta wystarczy 1,4. Mnie zadowala cisza we wnętrzu ale innym może nie wystarczać. Brak tylnego tunelu to super sprawa dla siedzących z tyłu. Dobre radio i wyposażenie ae twarde plastiki jednak konkurencja nie oferuje wiecej w tej kwestii. Rzecz jasna to samo tyczy się Vengi. Z wad jakich wystąpiły to takie dzwięki w desce rozdzilczej jakby żarówka/śrubka luzem latała ale po przeglądzie ustały.

Rok temu przeglądaliśmy takie auta jak właśnie C3 Picasso, Venga, Golf Plus, Jazz i kilkanaście "niskich" kompaktów. Ten wygrał wyglądem, wyposażeniem, niewielkimi wymiarami przy dużym wnętrzu i ceną.

Żeby wszedł wózek i coś jeszcze to raczej powinno to być jakieś "niskie" kompaktowe kombi (np. Skoda Octavia II - 580l bagażu) albo coś pokroju wspomnianej Mazdy5 ale to już długie, duże auta.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

13 Kwi 2013, 18:37

Jeszcze raz wielkie dzięki dzida za bardzo użyteczne informacje. Konkretnie i na temat - czapki z głów :)
Nad kombi też myślałem, tyle że chyba mniejszym niż Octavia, to raczej nie ten segment i nie te wymiary jak na potrzeby mojej siostry. Szybciej skłaniałbym się ku Fabii i tym podobnych. Z tym, że właśnie Fabia odpada gdyż nie podoba się siostrze wizualnie, co ma drugorzędne, ale jednak ma, znaczenie ;) Kierując się właśnie ku kompaktowym, czy tam mniejszym ale pozwalającym pomieścić ten spory wózek i coś jeszcze, kombi na które warto zwrócić uwagę? Ktoś użytkuje coś w tym stylu lub ma po prostu jakieś propozycje dla nas? Z góry dzięki za podpowiedzi.
malenstwo
Nowicjusz

13 Kwi 2013, 19:14

Z małych:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - można dostać nowe Clio IV ale bedzie bez klimy w tej cenie

Pozostałe propozycje:

edit: