Samochód dla młodego do ok 25tys

05 Sie 2017, 17:24

Witam wszystkich!

W najbliższym czasie planuje przesiadkę z mojej Mazdy 626 na coś nowszego i z mniejszym przebiegiem. Na samochód planuje wydać w granicach +/- 25tys zł. Rocznie przejeżdżam ok 15-18tys km. Głównie dojazdy do pracy 15km autostradą w jedną stronę, co jakiś czas do domu rodzinnego 80km i jazda po mieście. Na pewno będzie to benzyna i w bliższej lub dalszej przyszłości założenie instalacji LPG.
Sam w sumie nie wiem czego chcę. Myślałem o Seacie Leonie, podoba mi się i dla mnie samego w zupełności wystarczy. Tylko nie wiem jaki silnik. myślałem nad 1.8. Chciałbym żeby auto miało trochę mocy i się zbierało w miarę fajnie, więc tak min żeby te 130KM było.
Jakie mielibyście propozycje dla mnie? Jestem w stanie wszystko rozważyć. Na tą chwilę moim kandydatem jest Leon, ale może znajdzie się coś innego wartego uwagi.

Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
mateusz15
Nowicjusz

Miejscowość: Zborowskie

07 Sie 2017, 21:53

Ktoś coś może?

Myślę jeszcze nad:

- Civic VIII 1,8
- Accord VII 2.0
- Laguna III 2.0 albo 2.0T

Mam straszny mętlik w głowie i nie wiem na którym aucie się skupić.
mateusz15
Nowicjusz

07 Sie 2017, 22:23

1. Jeśli myślisz o leonie II (a zapewne tak) to odpuść temat. Wpisz w szukajkę "tsi problemy" i masz lekturę na dwa tygodnie. Poza tym nie założysz do tego lpg - zostałyby Ci 1.4 i 1.6 pamiętające czasy golfa trzy.
2. Civic spoko, na coś z początku produkcji powinno wystarczyć.
3. Accord spoko.
4. Laguna spoko ale na 2.0T masz za mały budżet, zostaje 2.0
5. Popatrz na fiata bravo 1.4 t-jet
6. Popatrz na lancię deltę 1.4 t-jet
7. Popatrz na astrę h 2.0T
8. Popatrz na vectrę c/signum 1.8/2.0T
9, Popatrz na volvo s40/s60
10-. Popatrz ma focusa mk2 fl
11. Popatrz na saab'a 9-3
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

10 Sie 2017, 13:41

Aktualnie najbardziej zastanawiam się nad Honda Civic 1.8 i Fiatem Bravo II 1,4 T jet. Fiata mogę kupić sporo taniej i nawet młodszy rocznik, a za ta różnice mógłbym założyć instalację LPG co mnie bardzo przekonuje.
Jak wygląda kwestia kosztów ew napraw, części zamiennych w poszczególnych autach?
Myślę, że przy moich przebiegach instalacja zwróciłaby sie po ok 1,5-2 latach, więc raczej opłacałoby się ją założyć.
Które spośród tych byłoby lepszym wyborem?
mateusz15
Nowicjusz

10 Wrz 2017, 21:57

Odświeżam temat. Nadal szukam autka i cięgle zastanawiam się pomiędzy Honda Civic a Bravo II. Teraz pojawiło się takie ogłoszenie:

[link do aaaauto.pl wygasł]

Co myślicie, warto? Trochę nie chce mi się wierzyć w ten przebieg, ale niby salon polska i pierwszy właściciel. Jutro chcę go jechać zobaczyć.

Tak jak pisałem wcześniej, Bravo można kupić sporo taniej i to mnie kusi bardzo. Sam nie wiem co byłoby lepsze.
mateusz15
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...