Zamiana Audi na Opla. Czy się opłaca?

10 Wrz 2017, 17:32

Witam. Jestem (średnio)szczęśliwym posiadaczem Audi A4 B5 1995 rok 1.6 LPG bez klimy. Auto ma 326 tysięcy na blacie (nie wiem czy nie kręcone) i boję się, że żywot tego auta już się kończy. Oleju wlewam 1l/1000km. Planuję sprzedać te auto za nieduże pieniądze i mam okazję kupić Opla Vectre B 1.8 125km, bez gazu. Opelek jest ze sprawdzonego źródła, posiada go ojciec mojego dobrego kumpla, z którym się trzymam kupę lat. Sprowadził go pół roku temu dla siebie z niemiec. Kupił go od osoby prywatnej i sam nim przyjechał. Opel jest w stanie niemal że idealnym, w dodatku na alusach. Zero rdzy, zawieszenie bez żadnych luzów, czy też wybić, w środku nie zniszczony. Silnik żyletka, a w dodatku ma tylko 127tysięcy przebiegu i to oryginalnego w stu procentach potwierdzonego. Posiada klimę, wszystko działa jak należy. Powiedział że za 4 koła mi go sprzeda bo mu zwyczajnie nie potrzebny ten samochód, mówi że wolałby passata :lol:

Teraz pytanie do was. Opłaca mi się go kupować? Zamiana A4 na Vectre to jak zamiana przysłowiowej "siekierki na kijek" pod względem wygody. Za to przy vectrze bym miał tą niezawodność i taniość, której przy audiku nie mam. Ciągle coś, a w dodatku zawieszenie wielowahacz nie należy do tanich... Minus taki że w Oplu nie ma gazu i trochę drożej by wychodziły mnie dojazdy do pracy i szkoły. Co myślicie?
Suarez
Nowicjusz

Auto: Audi a4 B5

10 Wrz 2017, 18:11

Suarez napisał(a):Oleju wlewam 1l/1000km
w oplu też będziesz wylewał także tu nic się nie zmieni. Skoro taka igła i to za 4k no to nad czym się zastanawiasz??? A teraz moje zdanie na temat auta i tego gościa.
Silnik lipa bierze olej i sypie się tak samo jak 2.0 w omedze
Gość przywiózł dla siebie ale chciał Passata??? :sly:
Sprzeda Ci za 4K to pomyśl ile musiał tam kosztować żeby chociaż wyszedł na swoje. Po kolei
Tablice zjazdowe
Paliwo
Tłumaczenie dokumentow
Pierwsze badanie techniczne
Akcyza
Przerejestrowanie
Ubezpieczenie
I pewnie jakiś pakiet startowy.
To za ile auto? 200/300 euro, taka igła??? No to ładnie trafił :ok:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

10 Wrz 2017, 18:25

Kolego, gdybym nie był pewny że on jest uczciwy to bym tak nie pisał. Informacje które podałem o aucie są w 100procentsh prawdziwe. Jeździłem tym autem wiele razy z nim nie tylko jako pasażer ale też czasami jako kierowca, więc wiem co mówię. Pytam czy opłaca mi się zmieniać Audi na tego Opla bo wiadomo że komfort inny całkowicie jest w Oplu. I też interesuje mnie awaryjnosc tego motoru.
Suarez
Nowicjusz

Auto: Audi a4 B5

10 Wrz 2017, 18:35

A ja Ci pisze o realiach. Skoro jesteś pewny no to po co ten post? Chyba lepiej jeździć bezawaryjną pewną vectrą niż sypiącym się audikiem który zaraz będzie brał więcej oleju jak paliwa
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

10 Wrz 2017, 18:51

Kao ma rację - niby taka igiełka z małym przebiegiem, a nagle po pół roku mu się dowidziało? :unsure: jeśli jednak Twój zachwyt jest uzasadniony, to dla pewności pojechałbym na SKP i sprawdził to auto przed zakupem. Jeśli będzie ok to brać, bańka oleju na wyposażenie i jeździć. Wszystko co zadbane jest lepsze od starego gruza (niezależnie od marki)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004