Samochód dla studenta do 5 tyś - najniższe spalanie na autos

19 Lut 2014, 19:49

Witam
poszukuję samochód do 5 tyś zł przy czym najbardziej interesuje mnie jedna kwestia mianowicie spalanie przy prędkości 130- 140 km/h. samochód ma głównie służyć jako transport na weekendowe powroty ze studiów. Przy czym ponad 100km jadę samą autostradą. Co proponujecie ja miałem zamiar kupić astrę I 1.6 16 v i założyć gaz (nie mam doświadczenia z samochodami z instalacją LPG czy kupno auta które będzie ją już zawierało będzie złym wyborem)ale słyszałem ze te silniki źle znoszą gaz. Może taką astrę z silnikiem diesla? Kusiło mnie vento bądź golf 3 1.9 TDI ale zastanawiam się czy uda mi się kupić egzemplarz w którym pompa i turbo jeszcze trochę posłuży bo nie chciałbym wsadzić po miesiącu równowartości samochodu w naprawę. Może kupić takowe vento z silnikiem 1.8 + LPG gdyż nie wiem czy będzie mnie stać kupić takie vento taniej wsadzić w nie trochę pieniędzy żeby nadawało się do jazdy i do tego kupić gaz. Swoją drogą ile może palić takie vento benzyny przy tych prędkościach?
tomciozcch
Nowicjusz

Auto: nie mam

19 Lut 2014, 20:02

Astra okej ale 1.6 8v lub jak chcesz mocniejsze to 1.8 16v. Do tego pierwszego wpakujesz zwykłą instalke do drugiego tylko sekwencja. Za 5k znajdziesz Golfa, szukaj 1.9 TDI 90 KM. Jednak gdy przebiegi będą mniejsze niż 15 tysięcy to odpuść. Ode mnie jeszcze Lanos.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

19 Lut 2014, 20:15

No przebieg roczny wyjdzie kolo 11-12 tys km . Teraz pytanie kupić tanio astre I 1.6 8 V w dobrym stanie blacharskim tak do 3 tyś i wsadzić w nią trochę kasy plus kasa na gaz czy kupić już z gazem? jaki koszt instalacji gazowej dosyć dobrej do takiej astry? To samo pytanie do lanosa i golfa bądź vento jaki silnik i czy kupić już z gazem czy samemu założyć? jak samemu zakładać to cena samochodu musi być niższa ... no mam jeszcze 1 tyś na pakiet startowy i chciałbym go zachować w razie wu.
tomciozcch
Nowicjusz

19 Lut 2014, 20:20

No dobra zwykla instalacja to około 1, 5-1, 7k a sekwencja to 2, 3-2, 5k. Lepiej samemu założyć bo masz pewność że nie robił tego druciarz. Za 3k znajdziesz fajna Astre, jak się postarasz to nawet z klima :) Vento szukaj 1.8 90KM a Lanosa 1.5 lub 1.6. Skąd jesteś, coś się poszuka.
Koniu
Forumowicz VIP

19 Lut 2014, 20:54

Woj pomorskie bądź kuj-pom. No tak czyli najlepsze wyjście to jednak astra I 1.6 8V z gazem tym tańszym. Teraz wydaje mi się że lanosy fabrycznie wychodziły z gazem czy jestem w błędzie? Jak tak to może od razu takiego ? Ale zdecydowanie wolał bym astre lepiej sie prezentuje ;) no na vento mnie chyba nie stać w takim wypadku ...
tomciozcch
Nowicjusz

19 Lut 2014, 22:06

Może coś z tych linków:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - mój faworyt.
[link do oferty na Allegro wygasł] - od handlarza ale żle nie wygląda.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - zostanie kasa na montaż lpg i wspomagania.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - długie OC.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault EZ-ULTIMO to samochód autonomiczny
    Warszawa posłużyła jako sceneria do dla filmu promocyjnego oraz realizacji sesji zdjęciowej najnowszego samochodu autonomicznego Renault EZ-ULTIMO, oficjalnie pokazanego po raz pierwszy na Salonie Samochodowym w Paryżu. W ...

20 Lut 2014, 14:34

Nubira zwłaszcza w tej wersji nadwozia odpada i silnik też za duży. Astra ładna ale to jest silnik 1.4 16 V a słyszałem że najlepiej do gazu 1.6 8V i nie trzeba tam sekwencji montować. Audi będzie szrotem... A vectra za te pieniądze będzie skarbonką. Jak się mylę to mnie poprawcie;)
vento [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
astry [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
powiedzcie na co głównie w tych samochodach zwracać uwagę przy kupnie ;) przy astrach wiadomo najpierw blacha ale gdzie sprawdzać kiedy np może być pomalowana a podwozie gnić może ? jak sprawdzic czy zawieszenie jeszcze posłuży i takie tam :)
tomciozcch
Nowicjusz

20 Lut 2014, 14:48

Masz sporo racji :P
[link do Otomoto wygasł]

Nie wiem skąd dokładnie jesteś więc wrzucam z pomorskiego. Wygląda nieźle no i Japoniec. W cenie się mieści i tylko pod kloszem lewym coś dziwnego widzę :)

Zachęcam do przejrzenia tablica.pl również bo tam jest trochę wiecej ofert prywatnych.

Vento spoko autko ale wg mnie paskudne strasznie :D

Szukaj też tu ew doprecyzuj sobie skąd:
[link do Tablica wygasł][filter_float_price%3Ato]=5000
fenwind
Początkujący

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Toyota Corolla e11 G6R
Silnik: 4AFE 1.6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

20 Lut 2014, 14:50

1. Wygląda ładnie ale od handlarza. Poproś go o zdjęcie licznika, oczywiście niech uruchomi samochód. Jeżeli będzie napis TOTAL to przebieg oryginalny i możnaby oglądnąć.
2. Wygląda okej ale tylna klapa ma chyba inny odcień i krzywo spasowana.
3. Ta na bank walona w przód i co tam za silnik siedzi :shock:
4. Ta też walona w przód
Koniu
Forumowicz VIP

20 Lut 2014, 19:27

Ile Ty chcesz dać za Vectre z 96roku? 7000zł? Ta z linku wygląda na zadbaną i plusem jest 2letnia sekwencja.
Astra wcale nie ma 90konnego zresztą masz napisane w ogłoszeniu jaka jest moc a ten silnik jest 8v więc dobrze znosi lpg.

Szroty to Ty wklejasz,Vento od handlarza za 3400zł to ile za niego dał 2000zł?
Seledynowa Astra odpicowana że aż miło.
Ta ostatnia wygląda ładnie ale prawie 1700wyświetleń i brak chętnych? Ciekawe czemu?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

20 Lut 2014, 19:30

Barol zobacz na przód ostatniej Astry. Jest od polifta a tylna klapa, lusterka boczne od przed lifta wiec ja się tam nie dziwie ze 1700 wyświetleń :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

20 Lut 2014, 19:45

Pierwszy lift był w 94roku a auto jest z tego roku więc mogło być też tak że zakładali co mieli akurat pod ręką :mrgreen:
Barol
Awatar użytkownika

20 Lut 2014, 19:49

to ja dodam taką wskazówkę, że lakiernicy w ciemniejszych kolorach w przypadku Astry I lubią kończyć malowanie na tym przetłoczeniu co biegnie na boku wzdłuż całego auta od lampy do reflektora
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

20 Lut 2014, 19:59

Coś w tym jest,szczególnie jeśli były robione progi lub doły drzwi.
Barol
Awatar użytkownika

20 Lut 2014, 21:08

Z tego co się orientowałem dobra vectre B to za właśnie 6-7 tyś można ogarnąć,:) a patrzyłem i czytałem na forach vectry. Jest jedna na forum na sprzedaż za 5 tyś ale dużo grzebane w nij było i trochę doinwestować trzeba na co mnie nie stać.wole właśnie kupno astry albo vento albo może nawet golf chodź wolałbym tego ostatniego uniknąć i doinwestowanie go (jakieś luzy czy niespodziewane usterki zlikwidować filtry rozrząd klocki wymienić). Może podarujmy sobie te aukcje znajdę sobie coś podjadę i zobaczę z kimś kto ogarnia temat ;) Pytanie brzmi w takim razie najlepszą opcją jest astra do 3 -3,5 tyś z silnikiem 1.6 8 V i dodanie do niej gazu tego najtańszego. Czy kupno venta do 4 tyś plus gaz tego samego typu co o astry jest realne czy to będzie trup?
tomciozcch
Nowicjusz