Samochód do 10 tys. (Wybór)

14 Maj 2013, 20:45

Witam,
zjawiam się tu po raz kolejny, lecz tym razem mam problem w wyborze samochodu.

Mianowicie rozważam takie auta jak:

- Audi A4, oczywiście model B5 czyli ten do 2000 roku, ponieważ innego w tej cenie chyba się nie wyhaczy
- Audi A3, kolejny z rodzinki, tutaj także mowa o Pierwszej Generacji do 2003 roku.
- Rover 25, przyciągnął mnie jakoś tak do siebie :)
- Rover 45,
- Honda Civic, tutaj pod uwagę bierzemy Generacje 4 i 5 oraz 6.
- Volkswagen Vento, inaczej Jetta III, tutaj mam możliwość w LPG.

Teraz zachodzi pytanie, który wybrać, który będzie najlepszy, a dodatkowo trzeba też wybrać rodzaj silnika.
Diesel czy Benzynę?
Benzyna w pakiecie z LPG by była, a Diesel był by z tą turbiną (TDI).

Proszę o pomoc i pozdrawiam,
Jelonek.
Ostatnio edytowany przez Jelonek22, 14 Maj 2013, 22:51, edytowano w sumie 1 raz
Jelonek22
Nowicjusz

Auto: Nie mam

14 Maj 2013, 22:51

Jeszcze opcją może być Audi S4.

Proszę o zbanowanie użytkownika RAWAAUTO, ponieważ spamuje w każdym temacie tym dziwnym linkiem.
Jelonek22
Nowicjusz

14 Maj 2013, 23:30

W tym budżecie i z tych samochodów - osobiście wybrał bym chyba Rover'a ;).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

14 Maj 2013, 23:33

Tylko, że którego 25 czy 45 ? :)

Ale opłaca się rozglądać za tym Audi A4 ?
Jelonek22
Nowicjusz

15 Maj 2013, 01:41

Jelonek22 napisał(a):Tylko, że którego 25 czy 45 ? :)

Ale opłaca się rozglądać za tym Audi A4 ?

Nie wiem którego :), pisałem ze względu na markę i mniej więcej wiem po ile chodzą dobre egzemplarze.

Audi A4 B5??? Było by trochę ciężko w tym budżecie... Ale to też zależy z jakim silnikiem.
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Rok produkcji: 1993

15 Maj 2013, 07:24

Jako były użytkownik rovera szczerze polecam tą markę.
25 choć fajna to trochę ciasna a cenowo wychodzi tak samo jak 45.
Celuj w 45. Samochód naprawdę super. W zakupie są bardzo tanie dzięki głupim polskim stereotypom ( angielski to drogie cześci, żaden mechanik nie potrafi naprawić, potrzebne są spcjalne klucze żeby rozkręcić itp...) ale nic bardziej mylnego.
Większość części mechanicznych 45 pasuje od civica.
Dlaczego nie civic? Odpowiedz jest prosta. Roverek jest poprawionym civiciem. Dużo lepiej wyposażonym, lepiej wykonanym i co najważniejsze o wiele tańszym. Przy odrobinie szczęścia możesz trafić na rocznik 2003 a nieraz i 2004 choć te po lifcie przeważnie są trochę droższe.
Polecam diesla SDI tego 101KM, silnik nie do zdarcia, mistrz ekonomi a osiągi zadowalające. W wersji po lifcie można już trafić na nowszego diesla na CR. To super silnik z BMW, ja akurat miałem z nim styczność z landroverze freelanderze. Mimo 113KM dzielnie radził sobie z dość ciężkim samochodem więc w roverku będzie bardzo dynamiczny. Jednak w naprawach ten silnik już jest trochę droższy od kultowego sdi choć w najgorszym wypadku regenerowana dwumasa to koszt jakiś 800zl. Omijaj benzynowe 1.4, ma częste problemy z uszczelką pod głowicą, szczególnie starsze egzemplarze. Rover na pewno nie będzie tak przekombinowany jak VW/audi, które jest rajem dla handlarzy- przekręciaży. VW-audi też ma wiele zalet, w pewnych aspektach na pewno są lepsze od rovera. Jednak rover będzie świeższy i nie kombinowany, możliwe nawet, że będzie miał oryginalny przebieg:))
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LS 500h - luksusowa limuzyna
    Najnowsza luksusowa limuzyna Lexus LS 500h jest już w Polsce. Pierwszy pokaz tego modelu odbył się 2 sierpnia 2017 roku w Sali Koncertowej w Szczecinie. W ciągu najbliższego miesiąca samochód zostanie zaprezentowany ...

15 Maj 2013, 12:51

Ja w tym budzecie zastanawialbym sie nad golfem IV lub Astra II.
Masz szanse dostac niebite, zadbane, dobrze wyposazone, w LPG, a eksploatacja bedzie tania.
Z wymienionych przez Ciebie chyba tylko Vento i Civic moga spelniac wiecej niz jedno z powyzszych kryteriow, ew Audi ale roczniki max 97.
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

15 Maj 2013, 16:32

Rocznik nie gra roli, ale co do Golfa IV i Astry II to one mi się po prostu nie podobają, czyli celować w 45 ? No chyba, że polecicie jakieś inne fajne autko :)
Jelonek22
Nowicjusz