Samochód do 10 tys. zł

23 Sty 2012, 19:55

Witam, mam jeszcze jedno pytanie, co sądzicie o tym Mondeo?:

[link do oferty na Allegro wygasł]
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

23 Sty 2012, 20:36

Prawie 3000wyświetleń i nikt go nie wziął jeszcze?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

23 Sty 2012, 20:46

Na miejscu bym się przekonał, czy warto, chociaż wygląda na zadbanego.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Sty 2012, 22:53

Tak mi sie wydaje że on już był kiedyś tutaj na forum.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

24 Sty 2012, 16:48

No był i to całkiem niedawno jakos.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

24 Sty 2012, 18:50

Tak, i znowu stoi, faktycznie, dziwne, ale znalazłem kilka innych ogłoszeń. Z tym, że kilka osób u mnie ojciec twardo upiera się przy Alfie Romeo 156 1.9 JTD, a pozostali przy Fordzie Mondeo, który jakoby miałby być bardziej "pewnym" kupnem, tj. tańsze części, serwisowanie, mniejsza awaryjność. A wy jak sądzicie? Muszę przyznać, osobiście podobają mi się obydwa auta, silniki JTD i TDDI mają dobre opinie, ale jak z resztą?
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Jaguar E-Type Roadster
    E-Type to prawdziwa ikona motoryzacji i prawdopodobnie najbardziej rozpoznawalny model w historii Jaguara. Jego smukła sylwetka z długą maską i niewielką kabiną od 1961 roku cieszy oko pasjonatów motoryzacji. Samochód ...

25 Sty 2012, 09:49

Ja bym brał Mondeo,przy Alfie musisz mieć gruby portfel z kasą bo o te auta trzeba dbać a wystarczy że kupisz zaniedbanego to spore wydatki murowane.
Barol
Awatar użytkownika

25 Sty 2012, 18:53

Do Mondeo musisz IMO dołożyc z co najmniej 2-3 tysiące, żeby znaleźc coś sensownego.

jak mowisz ze primera ma paskudny srodek to zobacz sobie jaki srodek ma astra II to jest dopiero paskudztwo ,

P11 ma brzydki środek - to prawda.

co do audi a4 moze wyglad ok ale jak zawieszenie zacznie sie sypac a jest tam wielowahacz jak w passacie b5 to wydatki beda spore

Akurat w Primerze masz z przodu też wielowahaczowe zawieszenie i też się lubi sypac, jako jedna z niewielu rzeczy w tym samochodzie. Tak czy inaczej Primera w tych pieniądzach jedna z najlepszych propozycji. Sam się za taką rozglądam. Silnik 1.8 odpuśc, najlepiej 2.0, a jeżeli nie to 1.6.

A może pomyśl nad Focusem lub Mazdą 626?
sebalzk
Początkujący

Miejscowość: WWA

25 Sty 2012, 19:00

No nie przesadzaj już tak,zależy co sie komu podoba,ja do środka Astry niemam nic to poprostu kwestia gustu i tyle.
Co do zawieszenia A4/Passat to było to tu wiele razy pisane że najlepszą opcją jest nie oszczędzać na zawieszeniu tzn zrobić raz a porządnie żeby potem był spokój na pare tysięcy km.
Focus ok ale tam szybko lubi blacha gnić (nie mówie że każdy egzemplarz ale często sie zdarza).
Barol
Awatar użytkownika

25 Sty 2012, 19:17

Ok, ale polecasz Mondeo - tam blacha nie gnije?
W Mazdzie też są przecież problemy z blachą, szczególnie tylnymi nadkolami. Zresztą, za tą kasę będzie samochód około 10 letni (lub starszy), większośc aut miała jakieś tam przygody, więc prędzej czy później (w mniejszym bądź większym stopniu) rdza będzie wychodzic.
Z astrą to był cytat z pierwszej strony. Dla mnie wnętrze Astry jest nijakie do tego słabo wykonane. Primery jest brzydkie.
sebalzk
Początkujący

Miejscowość: WWA

25 Sty 2012, 19:22

Polecam Mondeo z wątku Mondeo-Alfa ale wiem że też blacha lubi gnić :roll:
Barol
Awatar użytkownika

25 Sty 2012, 22:42

Alfa wcale nie jest zła, z ciekawoscia od dłuzszego zcasu sledze forum www.alfaholicy.org i własciciele nie mają z tymi autami żadnych problemów. Zawieszenie proste, ceny cześci są na takim samym poziomie jak do VW tylko np wymiana kompletnego rozrządu czy robota zawiasu do alfy bedzie o połowe tańsza niz do passata czy A4. Autu opinie psuje niby szwankująca elektronika, a jest to wszystko to samo co w passacie czy A4, robiona przez bosha solidna wiazka. Złe opinie tych aut pisane są przez posiadaczy VW którzy po prostu zazdroszczą posiadania Tak ładnego i wyróżniajacego sie z tłumu auta. Nie patrz sie na opinie, lepiej przejedź się alfą , gwarantuję ci ze się w niej zakochasz i nie będziesz chciał czego innego, auto przed zakupem trzeba sprawdzić, ale i tak samo jak każde inne, a co najważniejsze alfa na pewno nie będzie miała przebiegu równego 500 czy wiecej tysiecy, ponieważ nie jest to tak popularne auto jak któreś z grupy VAG.
Mati2802
Aktywny

Miejscowość: Elblag
Prawo jazdy: 18 06 1981
Auto: Octavia TDI, Golf TDI, Matiz

26 Sty 2012, 08:08

"Kupowanie 156 za ok 10tysięcy mimo że ładne jest to ruletka,niestety serwisowanie tego auta a szczególnie zawieszenia jest dość drogie przez co nikt do auta wartego 10tysięcy nie ładuje 5tysięcy na naprawy.Silnik 1,9 dobry ale 2,4 lepszy choć z realnie małym przebiegiem trudno znaleźć i jeden i drugi.W 1,9 pojawiają sie nieszczelności i to na tyle duże że oleju ubywa szybciej niż ropy nie wspominając juz o sprzęgle,kole dwumasowym które z racji przebiegu też szybko woła o wymiane.
Jeśli koniecznie chcesz Alfe to 166 2,4jtd lub 3,0.
Alfa najlepiej z jakiegoś foruma."

To są słowa pewnej osoby która zjadła zęby na Alfach ale ja tylko cytuje żeby potem nie było że odradzam.
Barol
Awatar użytkownika

26 Sty 2012, 08:51

Dyskusja dość "ostra" :D
To ja dodam "każdz świnia chwali swoje koryto" :lol: jak czytasz forum BMW to u nich ta marka jest najlepsza, forum VW wiadmo jaka, ALFA.... i tak dalej :lol: a jak się to ma do rzeczywistości ?

Silnik JTD w alfie jest bardzo udaną konstrukcją fiata znacznie lepszą od TDI, więc na tym polu same +++ jednak awaryjność zawieszenia jest na ------ tzn częste awarie wahaczy, zwłaszcza górnych. Bywa tak, że kilka miesięcy po naprawie, nowy wahacz jest do wymiany, wiec aby było w miarę dobrze trzaba kupić markową część która jest droga Dodatkowo drobne usterki w alfie to codzienność, WIĘC ALFĘ MUSISZ KOCHAĆ I WIELE JEJ WYBACZAĆ inaczej :cry:

Ktoś wspomniał o niskiej awaryjności zawiasu w passacie i A4 :lol: .... a jest dokładnie podobniy temat jak w alfie :!:

Spalanie LPG w A4 1,6 około 10l/100km :lol: :lol: ona pali 12-14l/100km PB95 a co dopiero gazu, problem polega na zbyt słabym silniku.
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: citroen, chevrolet

26 Sty 2012, 10:52

No cóż, teraz sprawa się komplikuje, dzięki Waszej dyskusji :)
Wychodzi na to, że Alfa nawet mimo udanych silników ma masę gratów, które mogą się często i na bogato sypać. A Mondeo, oprócz rdzy, jest właściwie dość dobrym autem, a silnik 2.0 TDDI również do awaryjnych nie należy. Poza tym, 10 tys. na Mondeo nie uważam za zbyt małą kwotę - Fordy są tańsze niż niemieckie auta, kombi - także cena niższa, a jako, że nowy rok nam wybił, ceny też powinny opaść. Jeszcze w tamtym roku znajomy mi mówił, że za 11 tys. można wyrwać Mondeo w przyzwoitym stanie, więc teraz mając podobną kwotę raczej uda mi się znaleźć coś dość dobrego.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika