Samochód do 15 tyś na miasto i na dojazdy na wieś + dłuższe trasy

25 Mar 2021, 18:45

A jaki jest główny temat? Chcę kupić auto do miasta, na wieś i na trasę za 15 tysięcy a do tego typy z dwóch różnych segmentów.
Nic o konkretnych potrzebach, nic o preferencjach, nic o rocznych przebiegach, nic o stylu jazdy, preferowanym paliwie, odcinkach na jakich się poruszasz. Zaproponować równocześnie toyotę yaris, kia sorento i bmw 7? Każde kupisz za 15k więc pasują do tematu. Także napisz czego i po co szukasz i wtedy można zacząć sensowną dyskusję.
Ale skoro za sensowne uważasz wypowiedzi w stylu "kup sobie audi bo tak" pisane przez gości, którzy z niewiadomych przyczyn (bo nikt im nie płaci za polecanie starych aut danego producenta) daliby się pokroić za koncern volkswagena to nie mam pytań.

Jakbym miał dla siebie kupować auto do kręcenia się wokół komina nie mając szczególnych wymagań to wziąłbym takie grande, dokładnie z tym silnikiem. Małe, tanie w utrzymaniu, w miarę ekonomiczne i przyjemnie jedzie. Do tego o wiele łatwiej znaleźć na rynku zadbanego fiata niż audi, inna grupa docelowa
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

25 Mar 2021, 21:22

Auto przede wszystkim służyłoby do dojazdu do pracy około 10km na terenach podmiejskich, 2-3 wyjazdy na wieś około 30km plus 1/2 wyjazdy dalej. Roczny przebieg myślę, że zamknąłby się w okolicach 10tys km. Najlepiej 5drzwiowe, paliwo- benzyna, chciałbym założyć gaz bądź kupić z gazem.
arazam11
Nowicjusz

25 Mar 2021, 23:57

arazam11, A3 szukałbym raczej jak najstarsze okolice 2004r., bo A3 trzyma cenę więc za 15 tys raczej się nie poszaleje.

..i oczywiście nie musi to być A3 z prostym zwykłym silnikiem ale z kolei nie wiem czy ktoś poważnie podchodzący do sprawy jechałby oglądać zwykłęgo budżetowego Fiata Punto za 15 tys - 200 km od domu..., żeby np stwierdzić że nie bardzo i wrócić....a takie egzemplarze sa najbliżej autora.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

26 Mar 2021, 16:15

arazam11 napisał(a):Auto przede wszystkim służyłoby do dojazdu do pracy około 10km na terenach podmiejskich, 2-3 wyjazdy na wieś około 30km plus 1/2 wyjazdy dalej. Roczny przebieg myślę, że zamknąłby się w okolicach 10tys km. Najlepiej 5drzwiowe, paliwo- benzyna, chciałbym założyć gaz bądź kupić z gazem.

Jeszcze tylko preferowany segment
B - auta wielkości np. corsy
C - auta wielkości np. astry
D - auta wielkości np. vectry
Tak naprawdę każde z nich "się nadaje" przy takich odcinkach i przebiegach. Im segment niższy tym auto młodsze i z reguły mniej wyeksploatowane. Im segment wyższy tym auto większe, wygodniejsze i lepiej wyposażone, idą za tym niestety starszy rocznik, wyższe koszty utrzymania i wyższe spalanie
Invi
Forumowicz VIP

26 Mar 2021, 16:51

Myślę, że najbardziej do mnie pasowałby segment C.
arazam11
Nowicjusz

26 Mar 2021, 22:02

Spoko, mamy już jakiś punt wyjścia. Kompakta (auto segmentu C) możesz kupić zwykle w 3 wersjach nadwozia, hatchback, sedan i kombi. Wersja nie ma większego znaczenia, technicznie to samo, kwestia Twoich potrzeb i preferencji.
Z modelami polecę alfabetycznie żeby nie było, że coś faworyzuję
- audi a3. Jedyny w pełni bezpieczny i nazwijmy to "bezproblemowy" silnik to 1.6/102 zapewniający delikatnie mówiąc średnie osiągi (osobiście nie kupiłbym auta tej wielkości z taką mocą, tym bardziej do ruchu pozamiejskiego). Auto poprawne technicznie, nieźle wykonane, gaz przyjmie bez problemów. Sprzęt pożądany przez wszelakiej maści sebiksów co przekłada się na stan egzemplarzy na rynku wtórnym a także wysokie ceny (sprowadza się byle co bo i tak napalony wieśniak się znajdzie a do tego co innego auto kupić a co innego utrzymywać w dobrym stanie). W sumie można podciągnąć pod to golfa v i leona II, technicznie to samo (też tylko ten jeden silnik)
- fiat bravo 1.4/90, 1.4T-jet/120. Bardzo fajny stosunek jakość/rocznik/cena, gazik założysz. Budżet na styk na t-jeta ale szczerze mówiąc pochyliłbym się nad tym tematem, stosunkowo prosty silnik z turbo o przyjemnej charakterystyce.
- ford focus 2. Na pewno właściwości jezdne jedne z najlepszych w klasie ze względu na wielowahaczowe zawieszenie. Spoko stosunek jakość/cena. Technicznie każdy benzyniak ok, kwestia jakich osiągów oczekujesz. Jeśli chodzi o lpg to nie jest to auto "dla każdego". Auto ma zwykły, pośredni wtrysk więc założysz do niego najprostszą, sekwencyjną instalację lecz gniazda zaworowe są dość delikatne + silnik ma mechaniczną regulację luzów (jak zresztą pewnie połowa aut na rynku). W praktyce? Jeśli chcesz bezproblemowo jeździć na lpg to trzeba dbać o regularny serwis instalacji (czyt. nie jeździć aż przestanie działać) i pamiętać o regulacji luzu zaworowego (kilka stówek co 30-40 tysięcy kilometrów).
- civic VII 1.6/110, poprawne auto, trzeba uważać na korozję
- kia ceed/hyundai i30, techniczne bliźniaki, spoko silniki zarówno 1.4 jak i 1.6, gaz zakładasz bez problemów. Auta proste i tanie w eksploatacji.
- astra h, kolejne proste, nudne, tanie w utrzymaniu auto. Pod lpg najlepiej byłoby szukać 1.8/125
- peugeot 307. Przyjemne auto, dość wygodne, zwykle dobrze wyposażone. SIlniki 1.6, 2.0 gaz przyjmą bez większych problemów. Model miał swoje problemy związane z elektryką jednak budżet masz na II generację gdzie większość z nich zostało już wyeliminowanych
- toyota corolla 1.6/110. Mechanicznie ok, blacharsko trzeba uważać, przyjemne, poprawne autko (jest też corolla verso jeśli potrzebujesz minivan'a, w sumie przy focusie jest c-max)
- volvo s40/v50, technicznie to samo co focus, inaczej wygięta blacha, lepsze wykonanie i zwykle lepsze wyposażenie. Silniki 1.6, 1.8 i 2.0 te same. Różnicę robią 2.4 i 2.5T. Powiedzmy, że 2.5T nie potrzebujesz i jest trochę droższe w utrzymaniu lecz 2.4 jest bardzo fajną propozycją. Moment dostępny już od dołu, świetny dźwięk, gazik przyjmuje bez problemów.

A teraz trochę subiektywnie. Szukając auta za 15k nie ma sensu robić wycieczek po całym kraju, takie 100-200k od miejsca zamieszkania to rozsądna granica. W związku z tym skupianie się na konkretnym modelu i silniku jest trochę bezsensowne, możesz szukać w nieskończoność. Jeśli sam szukałbym auta w tym budżecie to zacząłbym od 3 modeli
- s40/v50 z silnikiem 2.4 (nawet jeśli te 2k trzeba dorzucić to warto)
- bravo 1.4 t-jet
- 307 2.0/140 (czy tam 1.6/110 jeśli ci wystarczy)

E: Chyba jeszcze takiej ściany tekstu tutaj nie stworzyłem
Invi
Forumowicz VIP

26 Mar 2021, 22:26

Dzięki wielkie za obszerne informacje, z pewnością takie coś mi pomoże!!! Mam to na uwadze, tak jak mówisz, żeby nie celować w konkretny model a szukać w okolicy/blisko miejsca zamieszkania. Za około miesiąc/dwa będę przygotowywał się do zakupu więc może odświeżę temat i wrzucę linki z autami. Jeszcze raz dzięki za pomoc!
arazam11
Nowicjusz