Samochód do 20k

31 Gru 2017, 23:54

Witam.
Przyszedł czas na zmianę samochodu.Mója ibiza służyła dzielnie ale pora na coś większego i mocniejszego.Samochód służył będzie głownie do dojazdu do pracy/szkoły i czasem jakieś wypady ze znajomymi.
Do pracy mam około 8km w jedną stronę,więc diesel raczej odpada.
Przebieg roczny,który średnio robię to +/- 5000 kilometrów,jazda głównie po bocznych drogach,rzadziej miasto i korki :D .
Zastanawiałem się nad BMW e46 330i ale boję się kosztów utrzymania i ekspolatacji,tylny napęd też troszeczkę wydaje mi się straszny przy takiej mocy,ponieważ do dej pory jeździłem samochodem,który ma napęd z przodu i 60km. :P Myślałem również o audi a4 b6 1.8t ale wydaje mi się,że na tak krótkie odcinki silnik z turbo nie jest dobrym pomysłem.
Budżet to około 20k jak w temacie.Chciałbym aby samochód był mało awaryjny i aby części miały przystępną cenę.
Bardzo proszę o pomoc w wyborze samochodu.
Chętnie poczytam o innych propozycjach.
oCoChodzi
Obserwowany

Auto: Seat Ibiza Fl

01 Sty 2018, 12:25

oCoChodzi napisał(a):Chciałbym aby samochód był mało awaryjny i aby części miały przystępną cenę

W takim wypadku auta pozycjonowane jako premium (BMW, Audi) odpadają.
Może Ford Focus mk2 2.0?
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

01 Sty 2018, 12:57

Benzynowe turbo niekoniecznie dyskwalifikuje jazdę na krótkich dystansach, ale może rzeczywiście lepiej wziąć coś wolnossącego. Auta z większą mocą, ale rozsądnymi kosztami utrzymania to:
Ford Mondeo Mk3 2.5 V6
Opel Vectra C lub Signum 2.0T
Renault Laguna II FL 2.0T
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

01 Sty 2018, 14:05

Niee,ford to raczej nie moja bajka,a co do bmw to koszta na prawdę są jakieś wygórowane czy jak to wygląda.
oCoChodzi
Obserwowany

Auto: Seat Ibiza Fl