Samochód do 23tyś z łatwym wsiadaniem.

28 Sty 2015, 22:10

Cześć, szukam samochodu dla moich rodziców w okolicach 23tyś zł. Warunkiem jest, aby w miarę łatwo się wsiadało i wysiadało z niego. Fajnie by było jakby też za wiele nie palił i nie psuł co chwila. Może być benzyna, gaz albo jakiś mało problemowy diesel. Co do marki to nie mamy specjalnie preferencji. Zaproponowałem im mazdę 3, forda focusa, opla astre, forda fieste. Wszystkie, poza mazdą, z okolicy 2009r. Samochody się im podobają ale nie wiedzą jak będzie z wsiadaniem. Jutro wybiorą się do komisów i powsiadają do kilku. Jakie modele jeszcze byście polecili? Jakie silniki w wyżej wymienionych unikać?
Reproduktor
Nowicjusz

Auto: Mazda 323f BA
Silnik: 1.5 89KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

28 Sty 2015, 22:13

Fiat punto, bravo?
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

28 Sty 2015, 22:17

Żeby się łatwo wsiadało to proponuję jakiegoś zgrabnego VANa ;) np. Honda Jazz, Opel Meriva, Kia Carens albo pośredniego Forda Fusiona.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8

28 Sty 2015, 22:19

Też nie zaznaczyłem tego, że fiesta to minimum jeśli chodzi o wielkość. Chcieliby mieć trochę bagażnika i możliwość przewiezienia tych 4-5 osób okazyjnie. Dlatego punto chyba odpada. Fiesta jest dosyć duża jak na ten segment (takie prznajmniej sprawia wrażenie). Fiat bravo to dobry samochód?

Też początkowo szukałem VANów ale kurcze one trochę więcej palą jednak. Im się podoba też mazda 5 i C4 picasso. Ja bym chciał jednak, żeby to było coś mniejszego, bo nie dość, że za te pieniądze dostaną starszy samochód to jeszcze będzie więcej palił. Chciałbym uniknąć tego, żeby mieli 7 osobowy samochód jak nie mają dzieci do wożenia.
Ostatnio edytowany przez Reproduktor, 28 Sty 2015, 22:24, edytowano w sumie 1 raz
Reproduktor
Nowicjusz

28 Sty 2015, 22:22

Tak Fiat Bravo to dobre auto. Dostaniesz ładnego w tej cenie najlepiej z silnikiem 1,9JTD albo 1,4T-Jet. Zwykły 1,4 jest ok ale trochę powolny.
Rozważ moje propozycje, bo mój ojciec jak kupował nowe auto to jego pierwszym kryterium było łatwe wsiadanie właśnie i nawet nie patrzył na zwykłe niskie samochody tylko na jakieś vany i skończyło się na ix20
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

28 Sty 2015, 22:23

Reproduktor napisał(a):Fiat bravo to dobry samochód?

Bardzo dobry bo jak by było inaczej to bym go nie polecał.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mercedes-Benz W113 z lat 60 tych - Pagoda
    Mercedes-Benz W113 z 1963 roku czyli Pagoda to druga generacja prestiżowej serii roadsterów SL. Auto zaprezentowano w 1963 roku w Genewie. Co ciekawe, po premierze samochodu dziennikarze okrzyknęli nowy model Mercedesa-Benz ...

28 Sty 2015, 22:27

Też na początku myślałem o fiacie bravo ale jakoś tak uznałem, że się nisko siedzi. Teraz tak patrze, to jednak te fotele są w miarę poziome i nie takie aż niskie.

Nie a problemów z turbiną w tych T-jetach?
Reproduktor
Nowicjusz

28 Sty 2015, 22:29

Reproduktor napisał(a):żeby to było coś mniejszego, bo nie dość, że za te pieniądze dostaną starszy samochód to jeszcze będzie więcej palił

starszy nie znaczy gorszy. Po co się gnieździć w małym autku jak można coś wygodniejszego. Jak wygoda jest priorytetem to lepiej iść w tą stronę nawet za cenę spalania wyższego o 1-2l

Reproduktor napisał(a):Chciałbym uniknąć tego, żeby mieli 7 osobowy samochód

te co podałem są zwykłe 5-osobowe (oprócz Carensa) i mniejsze. Mazda 5 i Picasso są o klasę większe. Np. taka Meriva oparta jest o Opla Corsę C, a Ford Fusion o Fiestę.

Teraz tak patrze, to jednak te fotele są w miarę poziome i nie takie aż niskie

uwierz, że jeśli chodzi o wsiadanie spawa jest inna (schylać się trzeba). W dodatku pozycja jazdy jest siedząca, a nie półleżąca co osobom w pewnym wieku może już przeszkadzać
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

28 Sty 2015, 22:31

Reproduktor napisał(a):Nie a problemów z turbiną w tych T-jetach?

Jak silnik dobrze serwisowany i zadbany to problemów z nią być nie powinno.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Sty 2015, 22:35

A co myślicie o fiatach Sedici i suzuki SX4?
Reproduktor
Nowicjusz

28 Sty 2015, 22:36

Grande Punto jest większe od Fiesty :yes:
Jak ma być wygoda, bagażnik to minimum segment C czyli np. prosta Astra H 1.8 125KM a jak ma być łatwiej wsiadać to Zafira. To tylko przykład bo może być Bravo, i30, Focus, Corolla Verso..
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

28 Sty 2015, 22:37

Sedici/SX4 dobry wybór szczególnie jak trafisz auto z napędem 4x4. Krzyżówka VANa i SUVa, która nie jest awaryjna. Że też o nim nie pomyślałem :roll:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

28 Sty 2015, 22:41

Ok, dzięki za pomoc w nakreśleniu czego mniej więcej szukać. Jutro może się przejadę z nimi po komisach, zobaczymy, gdzie będzie się mamie dobrze wsiadało i zapytam was już o konkretniejsze modele.
Reproduktor
Nowicjusz

04 Lut 2015, 19:33

Witam po przerwie. Mama wsiadła do kilku samochodów i wniosek jest taki: Najlepiej siedziało jej się w C-maxie, merivie i C4 picasso. Z klasy C nadawały się: focus i kia ceed. Niewygodne były: fiesta, bravo, mazda 3, opel astra. Nie oglądaliśmy jeszcze żadnego fiata sedici. Mimo wszystko prawdopodobnie zdecydują się na forda c-maxa, ceeda albo focusa. Co myślicie o tych 3 samochodach? Jakie silniki w nich polecacie? Czytałem, że 1.8 TDCi są stare ale za to trwałe. Takie coś by mi odpowiadało. Co można powiedzieć o reszcie? Ofert z benzynami prawie nie ma niestety. Tylko ceed pojawia się czasem z 1.4 albo 1.6.
Reproduktor
Nowicjusz

05 Lut 2015, 20:14

......
Reproduktor
Nowicjusz