REKLAMA
Witam. Będę przymierzał się do kupna samochodu. Budżet jaki chce przeznaczyć na zakup to jakieś 30 tys. - oczywiście im mniej tym lepiej. Samochód musi posiadać silnik benzynowy, najlepiej nadający się do założenia instalacji gazowej, nie musi posiadać zbyt dużej mocy - bardziej zależy mi na niskich kosztach utrzymania. Nadwozie najlepiej kompakt lub sedan. Rozważałem takie propozycje:
- Chevrolet Cruze - za 25 tysięcy da się dostać już w miarę "świeży" egzemplarz, tyle tylko że nie jestem pewien, czy 1.6 (których jest najwięcej na rynku) będzie dobrze współgrał z gazem, no i mam też lekkie obawy co do późniejszej dostępności części - niby technicznie jest to Astra J, jednak lekkie obawy pozostają,
- Audi A3 8P - 1.6 MPI idealny do gazu, ładne wizualnie i raczej nie drogie w utrzymaniu (technicznie Golf V) auto. Powiem szczerze że nad tym autem zastanawiam się najbardziej.
- Alfa Romeo Giulietta - 1.4 turbo, da się coś znaleźć w tym budżecie, jednak nie jestem pewien, czy będą to egzemplarze "warte zachodu".
- Volvo S40 II - tutaj za około 30 tys. można już przeglądać ciekawsze egzemplarze, jednak mam obawy co do kosztów utrzymania.
Odpadają raczej: Kia Cee'd, Hyundai i10, 20, 30, Fordy Focus i Fiesta, Renault Megane i Citroen np. C4 - po prostu nie podobają mi się wizualnie te auta.
Co byście polecili z powyższej listy? Najbardziej skłaniam się w stronę Audi i Chevroleta, ale chętnie poznam Wasze zdanie na ten temat oraz jeśli ktoś ma inne propozycje - także chętnie poczytam. Z góry dziękuję za pomoc