Samochód do 30 000

02 Sty 2020, 22:21

Witam. Będę przymierzał się do kupna samochodu. Budżet jaki chce przeznaczyć na zakup to jakieś 30 tys. - oczywiście im mniej tym lepiej. Samochód musi posiadać silnik benzynowy, najlepiej nadający się do założenia instalacji gazowej, nie musi posiadać zbyt dużej mocy - bardziej zależy mi na niskich kosztach utrzymania. Nadwozie najlepiej kompakt lub sedan. Rozważałem takie propozycje:
- Chevrolet Cruze - za 25 tysięcy da się dostać już w miarę "świeży" egzemplarz, tyle tylko że nie jestem pewien, czy 1.6 (których jest najwięcej na rynku) będzie dobrze współgrał z gazem, no i mam też lekkie obawy co do późniejszej dostępności części - niby technicznie jest to Astra J, jednak lekkie obawy pozostają,

- Audi A3 8P - 1.6 MPI idealny do gazu, ładne wizualnie i raczej nie drogie w utrzymaniu (technicznie Golf V) auto. Powiem szczerze że nad tym autem zastanawiam się najbardziej.

- Alfa Romeo Giulietta - 1.4 turbo, da się coś znaleźć w tym budżecie, jednak nie jestem pewien, czy będą to egzemplarze "warte zachodu".

- Volvo S40 II - tutaj za około 30 tys. można już przeglądać ciekawsze egzemplarze, jednak mam obawy co do kosztów utrzymania.

Odpadają raczej: Kia Cee'd, Hyundai i10, 20, 30, Fordy Focus i Fiesta, Renault Megane i Citroen np. C4 - po prostu nie podobają mi się wizualnie te auta.

Co byście polecili z powyższej listy? Najbardziej skłaniam się w stronę Audi i Chevroleta, ale chętnie poznam Wasze zdanie na ten temat oraz jeśli ktoś ma inne propozycje - także chętnie poczytam. Z góry dziękuję za pomoc :)
xMarioX
Nowicjusz

Auto: Nie mam

02 Sty 2020, 23:12

xMarioX napisał(a):- Chevrolet Cruze - za 25 tysięcy da się dostać już w miarę "świeży" egzemplarz, tyle tylko że nie jestem pewien, czy 1.6 (których jest najwięcej na rynku) będzie dobrze współgrał z gazem, no i mam też lekkie obawy co do późniejszej dostępności części - niby technicznie jest to Astra J, jednak lekkie obawy pozostają,

Technicznie astra j z o wiele bardziej gównianym wnętrzem Musisz sam wsiąść i się przekonać, ja bym tym nie chciał jeździć. Jak już musisz to szukaj 1.8, chociaż w miarę będzie jechało. Cruze jak i astra j to stosunkowo ciężkie auta. BTW o wiele bardziej wolałbym astrę.

xMarioX napisał(a):- Audi A3 8P - 1.6 MPI idealny do gazu, ładne wizualnie i raczej nie drogie w utrzymaniu (technicznie Golf V) auto. Powiem szczerze że nad tym autem zastanawiam się najbardziej.

Co z tego, że technicznie golf v? Masz taki np. wielowahacz z tyłu i spalanie na poziomie o 20ps mocniejszej giulietty. Na pewno nie będzie taniej niż reszta a biorąc pod uwagę ilość trupów na rynku zaryzykowałbym stwierdzenie, że zapewne drożej.
Ot, "pożądane", przeciętne auto z ponadprzeciętną ceną.

xMarioX napisał(a):- Alfa Romeo Giulietta - 1.4 turbo, da się coś znaleźć w tym budżecie, jednak nie jestem pewien, czy będą to egzemplarze "warte zachodu".

Gdzieś w okolicach tych 30k możesz się rozglądać. Zawsze masz też bardzo zblizone technicznie fiata bravo i lancię deltę. Delta jest ciekawym autem a ceny ma przyjazne

xMarioX napisał(a):- Volvo S40 II - tutaj za około 30 tys. można już przeglądać ciekawsze egzemplarze, jednak mam obawy co do kosztów utrzymania.

S40/V50 technicznie jest tym samym co focus mk2 z inaczej wygiętą blachą. Generalnie kosztów nie ma się co bać, nie będzie drożej niż średnia w tej klasie. Po lpg masz fajny silnik 2.4 - ma spory nm już od dołu więc przyjemnie się jedzie

Możesz zerknąć na civic'a 8 - mechanicznie spoko, zawieszenie stosunkowo twarde oraz lancera 1.8 - spalanie nie najniższe ale za to trwałe auto.

Na Twoim miejscu wybierałbym pomiędzy giuliettą/s40/astrą/lancerem w zależności od tego jaki typ nadwozia chcesz.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

02 Sty 2020, 23:44

Dzięki za pomoc i propozycje. A co myślicie na temat Fiata Tipo? Za 30 tys. myślę że można dostać, tym bardziej że nowe, salonowe egzemplarze można kupić za lekko ponad 40 tys. :P
xMarioX
Nowicjusz

Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne