Samochód do 30 tys. (2004-2005) kompakt lub mini van?

08 Lut 2010, 15:46

Witam serdecznie, proszę bardzo o pomoc w wyborze samochodu z niższej klas średniej lub minivana w cenie 25-30tys. z rocznika 2004-2005.
Dotychczasowe moje obserwacje wyłoniły 4 samochody:
1. Honda civic VII silnik 1.4 lub 1.6 (trudniej dostac) benzynka
2. Mazda 3 1.6 benzynka(lub inne propozycje silnikowe tutaj nie jestem zdecydowany)
3. Opel astra III 1.6 benzynka lub 1.9 TD (żonie się nie podoba:)
4. Mazda Premacy 2.0 diesel
Mam kompletny mętlik w głowie. Na początku zdecydowany byłem na hondę (małe spalnie, duza niezawodność i przestrzeń w środku). Honda wygrała z oplem (ten samochód raczej odpadł). Ostatnio do 30tys zaczyna cenowo dobijać mazda 3 z tego rocznika i ona spowodowała moje wahania. Na domiar złego zonie podoba się Premacy bo rodzinna, wygodna i niebrzydka. Mamy jednego dzieciaka i w wakacje trochę jeździmy więc tutaj też się głęboko zastanawiam. Premacy słyszałem że głośna i problemy z korozją.
Główne czynniki które mnie interesują to:
1. niezawodność
2. małe spalanie
3. duzo miejsca i wygoda
4. w miarę miekkie zawieszenie
Wiem że jak się przesiądę z punto to w każdym będzie jak w 5 gwiazdkowym hotelu, ale chciałbym dokonać trafnego wyboru, samochód zazwyczaj kupuję na 5-6 lat. Proszę o pomoc.
scud2
Nowicjusz

Miejscowość: Bełchatów

08 Lut 2010, 20:35

Witaj.Cała pierwsz trójca to są naprawde świetne autka w swojej klasie(jak nie najlepsze).Ale skoro ci zakiełkowala w glowie mazda 3 to szukaj,choć prawdę mówiąc, cięzko bedzie za tą kaske kupić ci jakąś fajna sztukę. Moim zdaniem Mazda ma bardzo ładny i wygodny środek ,kokpicik jak na japonca też niczego sobie.Zakręty i polskie drogi to dla niej pikuś.Nawet przy silniku 1.6 jest zrywny i oszczedny.p
mimi
milutki5
Aktywny

Miejscowość: małopolska

10 Lut 2010, 18:14

A jak się sprawuje mazda premacy 2.0 DiCD lub jej odpowiednik benzynowy?
scud2
Nowicjusz

Miejscowość: Bełchatów
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator średniego spalania
    Policzenie wartości średniego spalania jest dosyć istotne dla większości kierowców dlatego też przygotowaliśmy kalkulator kosztów zużycia paliwa który pozwala obliczyć średnie spalanie na określonym dystansie, ...