Samochód do 30 tys. (2004-2005) kompakt lub mini van?

08 Lut 2010, 16:46

Witam serdecznie, proszę bardzo o pomoc w wyborze samochodu z niższej klas średniej lub minivana w cenie 25-30tys. z rocznika 2004-2005.
Dotychczasowe moje obserwacje wyłoniły 4 samochody:
1. Honda civic VII silnik 1.4 lub 1.6 (trudniej dostac) benzynka
2. Mazda 3 1.6 benzynka(lub inne propozycje silnikowe tutaj nie jestem zdecydowany)
3. Opel astra III 1.6 benzynka lub 1.9 TD (żonie się nie podoba:)
4. Mazda Premacy 2.0 diesel
Mam kompletny mętlik w głowie. Na początku zdecydowany byłem na hondę (małe spalnie, duza niezawodność i przestrzeń w środku). Honda wygrała z oplem (ten samochód raczej odpadł). Ostatnio do 30tys zaczyna cenowo dobijać mazda 3 z tego rocznika i ona spowodowała moje wahania. Na domiar złego zonie podoba się Premacy bo rodzinna, wygodna i niebrzydka. Mamy jednego dzieciaka i w wakacje trochę jeździmy więc tutaj też się głęboko zastanawiam. Premacy słyszałem że głośna i problemy z korozją.
Główne czynniki które mnie interesują to:
1. niezawodność
2. małe spalanie
3. duzo miejsca i wygoda
4. w miarę miekkie zawieszenie
Wiem że jak się przesiądę z punto to w każdym będzie jak w 5 gwiazdkowym hotelu, ale chciałbym dokonać trafnego wyboru, samochód zazwyczaj kupuję na 5-6 lat. Proszę o pomoc.
scud2
Nowicjusz

Miejscowość: Bełchatów

08 Lut 2010, 21:35

Witaj.Cała pierwsz trójca to są naprawde świetne autka w swojej klasie(jak nie najlepsze).Ale skoro ci zakiełkowala w glowie mazda 3 to szukaj,choć prawdę mówiąc, cięzko bedzie za tą kaske kupić ci jakąś fajna sztukę. Moim zdaniem Mazda ma bardzo ładny i wygodny środek ,kokpicik jak na japonca też niczego sobie.Zakręty i polskie drogi to dla niej pikuś.Nawet przy silniku 1.6 jest zrywny i oszczedny.p
mimi
milutki5
Aktywny

Miejscowość: małopolska

10 Lut 2010, 19:14

A jak się sprawuje mazda premacy 2.0 DiCD lub jej odpowiednik benzynowy?
scud2
Nowicjusz

Miejscowość: Bełchatów
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...