Samochód do 3000

11 Lut 2009, 09:40

Tipo będzie ZNACZNIE więcej palił od innych branych pod uwagę tutaj aut.Zaryzykuję i myślę,że niewiele się pomylę twierdząc,że Tipo w jakiejkolwiek benzynowej wersji spali w jezdzie miejskiej 2 razy tyle co Tico...
Nie zgadzam się z opinią że Cienias ma więcej przewodów od innych aut...Wiem o czym mówią mechanicy ale to dotyczy tylko wersji CC 0,7 z ostatnich lat produkcji i naładowanej tam bez sensu dziwnej elektoniki popartej dziwnymi czujnikami...
Uno z silnikiem 1,0Fire (dobry silnik)to udany model ale trzeba uważac na rdzę,która potrafi dojśc do połowy wysokości aut przez 2 zimy.
Nie zgadzam się również,że tym co dyskwalifikuje Tico jest cienka blacha.Co to ma za znaczenie o ile rzeczywiście ta blacha jest tak cienka a inne np.CC mają ją tak grubą jak Rudy 102.Jak walniesz przodem w drzewo,to i tak masz je w środku wTico,Uno czy Swifcie...
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

11 Lut 2009, 10:45

Artur to jest nas juz dwoch ktorzy chlopakowi dobrze radza,Tipo to dobry samochod ale tylko 1.9 td,tylko gdzie kupic Tipka za 3 tysiaki za ktorym nie ogladalby sie ze slina na ustach wlasciciel Schrottu!!! :lol: Cinkusie???Wedlug mnie to najlepszy wybor w tej cenie a te kable jesli rzeczywiscie jest ich tyle??/Kable raczej sie nie psuja!!! :lol: :lol: :lol: Te silniczki nie lubia jednego ,maksymalnych predkosci a te podobno zawodne moduły???Jesli wymieniasz swiece i przewody na czas to z elektronika w takim samochodzie nie bedzie problemu,no i ta cena czesci powalajaca na kolana!!!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

11 Lut 2009, 10:52

Swift jeszcze jakoś wygląda za to tipo jest okropne i bardziej paliwożerne, poza tym suzuki ma większą bezawaryjność, podzespoły wytrzymują dłużej niż we fiacie. Kolejna rzecz to składka OC.
NFSU9
Aktywny

Miejscowość: WWA
Auto: 350z
Silnik: 3.5v6 300km

11 Lut 2009, 14:16

Reasumując...można chłopakowi doradzic żeby raczej nie pakował się w 20 letnie g...z Japonii,ani umierającego diesla 1,9 za 3 koła z ogromnym OC.
Szukaj przyjacielu auta jaknajmłodszego i nie mierz w nim grubości blachy...
Jak wszystko w nich jest sprawne,auto jest bez śladów rdzy,nie jest "krzywe" i ogólnie trzyma się kupy to kupuj.
Czy będzie to Tico ,Uno 1,0 czy CC 900-nie ma większego znaczenia.
Małe OC,małe spalanie,tanie części i możliwośc naprawy u każdego mechanika,to wszystko czego ci potrzeba!
PRZECIEŻ I TAK KUPISZ SOBIE W PRZYSZŁOŚCI LEPSZY SAMOCHÓD!!!
Taka jest w przyrodzie kolej rzeczy!
Prawie każdy zaczynał kiedyś od starego Malucha.Ja też...
artur73
Awatar użytkownika

11 Lut 2009, 17:40

Dowiedziałem sie że sąsiad ma do sprzedania Renault Clio I 1.2 z 1996r. za 2500zł. Co o tym sądzicie ?? Na co zwrócić uwage przy oglądaniu ??
90Misiek
Nowicjusz

11 Lut 2009, 17:57

Na stan blachy (progi, nadkola, podłużnice) na stan silnika i zawieszenia no i jesli ma to na stan elektryki. jesli jest dosyc zadbany z OC i przeglądem to się nawet opłaca
NFSU9
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Słynny wolnossący silnik V10 Lexusa LFA
    Legendarny Lexus LFA był bez dwóch zdań najbardziej ambitnym projektem w historii japońskiego producenta aut luksusowych. Supersamochód o nadwoziu wykonanym w całości z kompozytów zbrojonych włóknem ...

12 Lut 2009, 08:55

moje skromne zdanie brzmi wybór i tak bedzie należał do ciebie :)
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

12 Lut 2009, 09:25

kto by pomyślał że w kwocie do 3000 kPLN jest tyle możliwości :) Ja i tak stawiałbym na swifta, ewentualnie Tico i ostatecznie CC
Kto za młodu głupim nie był ten na starość nie zmądrzeje...
bbr86
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

12 Lut 2009, 11:44

Najpierw zapytaj sąsiada czy to Clio jest wyprodukowane w 96 roku,czy może ma w dowodzie "pojazd złożony z części" w 96 roku...
Jeśli jest faktycznie z 96 i stan techniczny jest bez zarzutu,to rzeczywiście byłaby to godna zainteresowania oferta.No i jeszcze auto znane,bo od sąsiada!
Oczywiście Clio ma wady ale jest obszerne w środku.Silnik jest ok.
Tylko często szwankowac lubi elektryka i jakieś tam drobiazgi.Natomiast jezdzi się nim komfortowo.Na rynku jest dużo tanich zamienników części do tego modelu,a w częściach używanych można przebierac do woli.Niestety trzeba dokładnie obejrzec autko pod kątem pierwszych wykwitów i pęcherzy na lakierze,bo wtedy w krótkim czasie uwidoczni się rdza.
Generalnie oferta sąsiada jest warta rozważenia.
pozdro
artur73
Awatar użytkownika

12 Lut 2009, 13:14

najlepiej tak jak kolega przede mną sprawdz dowód bo auto coś za tanie mi się widzi jak na te lata i najlpiej sprawdzic blache i podloge co i jak
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

12 Lut 2009, 15:26

bbr86 napisał(a):Ja i tak stawiałbym na swifta

Mi sie tez podoba. Tyle że ciężko znaleść coś z mojego okręgu w dobrej cenie
90Misiek
Nowicjusz

12 Lut 2009, 18:08

wiesz ja tam jestem za swiftem. Tani oszczędny japoński -> mało awaryjny :wink: a to chyba wazne dla młodego kierowcy :wink: po za tym drobny tuning jakies fajne felgi i już autko jest piekne :wink:
Maniak
Automaniak91
Początkujący
Awatar użytkownika

13 Lut 2009, 19:54

Powiem Ci tyle... prowadziłem już Swifta, bo też poszukuję taniego, dobrego i mało awaryjnego auta z niewielką pojemnością (tanie opłaty i ekonomia -> małe spalanie). Auto prowadzi się bardzo dobrze jeśli jego stan jest dobry. Ja na szczęście trafiłem na zadbany egzemplarz. Clio z racji, że jest francuskie odradzam. Moja mama ma Peugeota 206 i auto jest drogie w eksploatacji -> dość często się psuje :? A co za tym idzie -> kupiliśmy auto za naprawdę małą sumę... 13.5k... okazało się po roku, że prawie drugie tyle już wpakowaliśmy w auto, dlatego też chce się "uwolnić" od niego i kupić coś swojego :D Możesz także zastanowić się nad Tico, tani w eksploatacji, co prawda małe i wygląda jak kartonowe pudełko, ale naprawdę warto w takie auto zainwestować jako pierwszy samochód. Pukniesz w coś (odpukać) to nie martwisz się za bardzo. Autko jest malutkie, ale po co coś większego na początek? :P
Boss
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Włocławek

14 Lut 2009, 00:11

206 i Clio mają to do siebie, że są mega awaryjne ;) ale nie zwalajmy od razu, że francuzy to złom. Do 3000 mimo, że jest duży wybór, ja bym wybrał Swifta. Fakt, że stary ale japońce dość długo trzymają i jeszcze z dwa lata powinien pojeździć. Tico jak to Tico, nie jest to świetny samochód, ale przynajmniej w miarę młody jak na cenę ;P
warzywo
Aktywny

Miejscowość: PZN

14 Lut 2009, 11:54

warzywo napisał(a):206 i Clio mają to do siebie, że są mega awaryjne ;) ale nie zwalajmy od razu, że francuzy to złom. Do 3000 mimo, że jest duży wybór, ja bym wybrał Swifta. Fakt, że stary ale japońce dość długo trzymają i jeszcze z dwa lata powinien pojeździć. Tico jak to Tico, nie jest to świetny samochód, ale przynajmniej w miarę młody jak na cenę ;P

Młody to może być polonez, za 3k to można nawet z klimą znaleźć
NFSU9
Aktywny