Samochód do 3500zł dla początkującego

21 Sie 2011, 15:40

Właśnie zabieram sie za prawko i powoli rozglądam sie za jakim samochodem. I nie wiem właśnie co kupić. Moje wymagania:
- diesel albo B+G (raczej diesel)
- najlepiej 5d hatchback
- w miare mocny
- wyposażenie - niewazne
Mam nadzieje ze cos pomozecie. Z góry dzięki za pomoc ;)
Slim17
Początkujący

Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Saab 9-3 SS
Silnik: 2.0T 210KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

21 Sie 2011, 16:16

A co powiesz np. o Fordzie Fiesta ? Mały, tani, mało pali. Generalnie jak na pierwsze auto to wydaje mi się odpowiednie. Poszukaj czegoś na [link do Otomoto wygasł] . Jest pełno ofert tanich samochodów.
misiaczek1
Nowicjusz

Auto: Audi

21 Sie 2011, 16:23

Fiesta? Hmmm jakoś nie mam zaufania do fordów z tamtych lat. No i ona nie ma diesla w ofercie. A ja bym raczej wolał diesla. Myslałem dużo nad Vw Golfem III TDI, Seatem Ibiza TDi i ew. Astrą F 1.6, 1.8 B+G. Tylko co do Astry 1.8 pali 12l gazu!. Co do rodzaju silnika - wolę diesla, ponieważ wczoraj jechałem z kolegą Ibizą TDI. Nie wiem jaka moc i pojemność, ale jeździ sie bardzo przyjemnie. Benzyniaki jakies takie mułowate. No także B+G tylko w ostatecznośći. Wiadomo jakiegoś mocnego diesla za 3500zł nie dostane, no ale cóż bieda i tyle. ;p
Slim17
Początkujący

21 Sie 2011, 16:59

Witam wszystkich forumowiczów.

Autorowi wątku proponuję golfa III z początków produkcji coś się powinno znaleźć za tę kwotę.

Przykładowy link: [link do oferty na Allegro wygasł]
pozdrawiam
mechan777
Nowicjusz

Auto: BMW e34 2,5 tds sedan

21 Sie 2011, 17:54

Za 3500 zł znajdziesz Ibizkę ale raczej w benzynie (nie mów że jest mułowata) - uważaj kupując samochód za te pieniądze bardzo łatwo trafić na minę...
a5f5c1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

21 Sie 2011, 18:04

Polonez Caro 1.6 GSI PB+LPG
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Tanie części, bezawaryjność :wink:
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Nowe wyścigowe Mitsubishi MiEV Evolution II na PPIHC
    Podczas 91. edycji słynnego wyścigu Pikes Peak International Hill Climb (PPIHC) nowe wyścigowe Mitsubishi MiEV Evolution II zajęły drugie i trzecie miejsce w kategorii pojazdów z napędem elektrycznym. Pojazdy poprowadzili ...

21 Sie 2011, 21:14

Diesel za 3500zł?I to jeszcze Golf III.Daj sobie spokój no chyba że chcesz trupa.Za te pieniądze w dieslu to tylko Nissan Sunny.
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

21 Sie 2011, 22:49

Na poczatek propouje niemiecką motoryzacje - niezawodna na poczatek, bo jak coś ci sie zepsuje ( rzadkość ) to nie idziesz do banku i bierzesz kredyt a naprawe, tylko z kieszeni własnej naprawiasz bo są bardzo tanie cześci. Proponuje :
- Volkswagen Golf III w 1.4 60KM lub 1.6 75KM wystarczy spokojnie jak na poczatek lub 1.9TDI 90KM ( bardzoooo oszczedny na trasie przy rozsądnej jezdzie ponżej 5 l/100km w mieście kolo 6 l.100)
- Volkswagen Polo III w tych samych silnikach co golf
maciek1203
Aktywny

Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Rok produkcji: 1991

22 Sie 2011, 12:12

Nissan Sunny ma mój tata tylko że w 1.4 na gaźniku. Bardzo fajne autko i niezawodne, ale pali 8l. Chyba zostanę przy Golfie III 1.9 TDi 90KM. Jeździłem VW Vento 1.9 TDI 90KM i muszę powiedzieć, że jeździ się bardzo przyjemnie. Mocy wystarcza i to takie fajne wygłuszenie wnętrza.
Slim17
Początkujący

22 Sie 2011, 14:18

pomysl nad civiciem 1.4 ~75km (za 10zl rozblokowac mozna do 90) albo 1.3 75km to i ekonomiczne i tanie i bestia tez troszke :) podatne dla mlodych wscieklych kierowcow, takze bajki chyba :) teksty z tymi vw ze pali 5-6l ropy mnie powoli smiesza ;D

##

ale najlepiej znajdz poldoneza, zabawe bedziesz w zimie mial kosmiczna :D jak znajdziesz z motorem rovera co za takie pieniadze powinno sie zdarzyc bez probnlemu to i na mokrym polatasz, bo to sie w miare zbiera :) a pozyje pewno dluzej niz golf w ropie za takie pieniadze... :)
objechani na 1/4 by ja+felka
Scorpio2.9i24V 207KM
A3 1.8 125KM
Vectra a/b1.8 90/125KM
Felka1.3+90KM
diabl0001
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: mrozy i okolice
Auto: Celica VI 1.8

22 Sie 2011, 16:30

Ja w tych pieniądzach nie pakował bym sie w Golfa w dieslu,no chyba że potem chcesz pisać jaki to smelcwagen.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

22 Sie 2011, 21:48

maciek1203 Twoje wypowiedzi przypominają zindoktrynowanego przez oficera politycznego młodego radzieckiego pilota z okolic walk o Stalingrad. Nasz samolot jest najlepszy bo radziecki - z radzieckiej stali i sklejki, nasze szkolenie jest najlepsze bo radzieckie, itp. Jezu jak czytam twoje komentarze to :lol: no nie mogę :roll:
adammtv
Aktywny

Miejscowość: Złoty Stok

23 Sie 2011, 09:31

Zdecydowanie odradzam 'w miarę mocnego' diesla za te pieniądze. Może się okazać, że więcej będzie stał u mechanika niż służył.

W wątku obok polecam Corsę za te pieniądze, bo to naprawdę poczciwe autko, ale z mocą to tutaj nie do końca :) Warto się zastanowić czy lepiej chwile poszaleć mocniejszym silnikiem, czy stale jeździć ale trochę słabszym.
walkomazda
Początkujący

Auto: Mazda 3, Opel Astra G

26 Sie 2011, 12:16

Tak sobie myślałem i pomyślałem... o Nissanie Sunny N14. Po `93 1.4 miały chyba 87KM. Autko baaardzo niezawodne, bo mój tata ma 1.4 na gaźniku. Tylko nie wiem jak znoszą instalację LPG. W sumie Corsa też dobra opcja, albo Punto I.
Slim17
Początkujący