Samochód do 40 tys zł - kompakt, krótkie trasy

Wczoraj, 07:30

Szukam samochodu do około 40 tys zł, głównie jazda po mieście, niewielkie odległości (na trasy mam inne auto), silnik benzynowy, rocznik minimum 2011
Który polecacie/a który nie z poniższych modeli/ ewentualnie może coś zupełnie innego?
- mazda 3
- volvo v40
- volvo s60
- hyundai i30
- hyundai i40
- kia ceed II
- toyota corolla

Najbardziej podoba mi się volvo v40 -> ale na tym forum znalazłem trochę postów że nie polecacie - choć nie wiem dlaczego. Drugi typ to mazda 3 -> ale tu znowu może być rdza, a nie wiem czy jako niedoświadczonemu uda mi się to sprawdzić przy zakupie. Trzeci w kolejności: toyota corolla, ale szkoda że są tylko w sedanie, bo średnio ładne

Wykluczyłem:
- wszystkie francuskie -> miałem i problemy z elektroniką spowodowały że już nie chcę
lamcpp
Obserwowany

Wczoraj, 12:36

lamcpp napisał(a):Najbardziej podoba mi się volvo v40 -> ale na tym forum znalazłem trochę postów że nie polecacie - choć nie wiem dlaczego.
Głównie kwestia silnika, skrzyni itd.

lamcpp napisał(a):Drugi typ to mazda 3 -> ale tu znowu może być rdza, a nie wiem czy jako niedoświadczonemu uda mi się to sprawdzić przy zakupie.
Ja nie czujesz się na siłach to dobrze jest zlecić takie sprawdzenie komuś kto się na tym zna bo może Ci to zaoszczędzić problemów w przyszłości.

lamcpp napisał(a):Trzeci w kolejności: toyota corolla, ale szkoda że są tylko w sedanie, bo średnio ładne
W tym budżecie i okresie produkcji z jakiego możesz kupić auto były jeszcze Aurisy równolegle z Corolla i one miały takie same silniki ale inne nadwozia w hatchbacku i kombi. Tu też warto zwracać uwagę na rdzę.

lamcpp napisał(a):hyundai i30
Ja bym jeszcze na ten model popatrzył z twojej strony z silnikiem 1.4 do miasta powinien wystarczyć. Tu sobie zerknij porownanie-silnikow-1-4-gamma-g4fa-i-1-4-kappa-g4lc-hyundai-kia-vt124500.htm
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

Wczoraj, 15:38

Ewentualnie możesz próbować szukać Civic IX, 1.8 benzyna. Tylko od roku 2014, unikać 11-13, wada olejowa.
warm1
Nowicjusz

Wczoraj, 18:14

Witam, również szukam auta w podobnych parametrach i tak wpadły mi w oko podobnie jak koledze Kia ceed II, focus i civic IX. Czy wszystkie benzyniaki civica z 2012-13 maja tą wadę czy były jakieś akcje naprawcze?
Wracając do kii w budżecie bliżej 30k na co zwrócić uwagę co tam może „zaskoczyć” ?
Szelki
Nowicjusz

Dzisiaj, 11:53

Jak do 40k, to może Volkswagen Golf VII lub Opel Astra – oba auta sprawdzone, komfortowe i nie ma problemów z eksploatacją. Do krótkich tras ważne, żeby było wygodne i miało niskie koszty utrzymania, więc silnik 1.6 lub 1.4 będzie idealny.

PS. Uważaj na silniki TDI w Golfach, lubią łapać problemy przy wyższych przebiegach. :-)
Thermix547
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Citigo - samochód do miasta
    Do miejskiego malucha z Czech należy około 17 proc. rynku. Od stycznia do kwietnia 2019 zarejestrowano 961 egzemplarzy. To najmniejszy samochód czeskiej marki, produkowany od 2011 roku w Bratysławie, razem z VW up! ...