Samochód do 50 000zł

02 Maj 2011, 15:34

sugerując się czy ,,kupiłbyś auto'' jeszcze raz popatrz że wchodzi w grę tam tak naprawdę tylko felerny VAGowski diesel 2l
sam bym go nie brał

więc trochę źle patrzysz przy tym że ja biorę pod uwagę tylko 1,9

wynik testów gazet ...
już coś pisałem na ten temat
że na to nie ma co patrzeć bo to w tych czasach wszystko sprzedaje
opinie użytkowników poczytaj ale nie tak/nie i takie co jednak widać po tym co ktoś pisze że faktycznie miał styczność z owym autem ja miałem ze 147 z 2005r i nigdy,ale to prze nigdy nikomu nie powiem aby wsiadał do alfy bądź ją kupował.
bo też właśnie wtedy słuchałem kogoś takiego jak Ty i mi mówił że jest ok,że te usterki co były to już nie ma ich bo to błędy młodości itp,niestety okazało się wprost przeciwnie.
noworodkowe usterki męczą alfę ale to nawet oni sobie zdają z tego sprawę,lecz jak widać nic z tym nie robią bo widocznie im to na rękę
CHOROSZ
Nowicjusz

Miejscowość: katowice

02 Maj 2011, 15:56

problem w tym że większość użytkowników sprowadza opinię do tego że jak jeździli jakimś starszym modelem i coś było nie tak to od razu odradzają całą markę.

a tu trzeba wziąć pod uwagę i rok produkcji i testy z gazet - nawet jeśli są opłacane w jakiś sposób, a nikt mi nie wmówi że dla przykładu AR opłaciła wszystkie gazety motoryzacyjne w Polsce - i opinie userów (tak te pobieżne jak i te pozytywne i dokładniejsze) i najlepiej opinie kogoś z kilku warsztatów, itp itd, bo samochód to nie ciastko że albo smakuje albo nie.

ja sam mam dylemat bo z jednej strony wiem że opinie są ważne ale z drugiej - jeśli dla przykładu nie jeździłeś AR159 a nie polecasz na podstawie poprzedniego modelu to twoja opinia jest absolutnie do podważenia, tym bardziej jeśli wrzucasz tekst w stylu "alfę sobie daruj" zamiast konkretów - czemu niby ? silnik zły ? dużo pali ?a może plastik cię wkurwiał a dla mnie nie ma to znaczenia ?

ktoś kto wywala 50tyś na auto oczekuje trochę więcej niż takie pobieżne hasła, wiem o tym bo sam, jak pisałem, kupuję auto teraz i tez szukam opinii i nie ma nic gorszego niż przeczytanie takich szybkich wrzutek bo się człowiek tylko zastanawia "dlaczego". z testów przynajmniej wiem czy problemem jest eksploatacja, zawieszenie i jasne że biorę pod uwagę pozycję gazety i tego czy jest sponsorowana czy nie ale - jak pisałem - koniec końców na czymś opinię trzeba oprzeć, niezależnie czy się kupuje pierwsze czy dziesiąte auto.
outpt
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

02 Maj 2011, 16:11

W przypadku używanego auta dużo zależy od tego na jaki kto trafił egzemplarz.
Poza tym miałem styczność i odradzam a przy tym brak jakichkolwiek konkretó jest mało przekonujący.
Test długodystansowy: http://www.auto-swiat.pl/1-alfa-159-spo ... dystansowy Alfa jak widać całkiem nieźle a Passat? : http://www.auto-swiat.pl/1-test-dlugody ... ny-pacjent - tragedia
Wynik byłby jeszcze gorszy, gdyby wystąpiły najbardziej typowe problemy jednostki 2.0 TDI, czyli uszkodzenie 2-masowego koła zamachowego oraz pęknięcie głowicy"
czyli to nawet nie wina silnika a po prostu całokształtu bo to samo może Ci się popsuć nawet w 1.9TDI(który nie daje sobie rady z tym autem).
Ten sam dystans, ta sama redakcja która zresztą znana jest z faworyzowania niemieckich wyrobów.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Maj 2011, 16:14

akurat zrobiło się o alfie, więc wyszperałem dziś

[link do Otomoto wygasł]

ok, być może licznik podkręcony - ale jeśli auto sprawne i nie bite to czego oczy nie widzą tego sercu nie żal a auto wygląda jak czapki z głów panowie.
outpt
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

02 Maj 2011, 23:31

alfe sobię daruj

poleciłbym passata b6 ale z 1,9tdi bądź jette (105km) w sumie nie za dużo albo spalanie w graniach 6l w mieście naprawia stratę. w tej cenie kupisz na full opcji (lecz trzeba się liczyć z pokaźniejszym przebiegiem)

świetny argument. Daruj sobie bo:
- się lepiej prowadzi od Passata
- wygląd nawet nie ma co porównywać, niby kwestia gustu ale Passat przy Alfie dla mnie nie wygląda wogóle
- silnik diesla w Alfie kultura pracy bije Passata na głowę, a awaryjność wcale nie będzie większa
- za te same pieniądze kupisz sporo młodsza Alfę, a tym samym raczej z mniejszym przebiegiem
- awaryjność 159 raczej wypada lepiej niz Passata
można by jeszcze parę rzeczy wymienić, ale jak widać są ludzie którzy bazują na stereotypach.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

02 Maj 2011, 23:57

W B6 2.0 16v TDI jest lekko mówiąc niedopracowana padają chałowate siemensowskie pompowtryskiwacze, jakoś nikt nie wspomina o bardzo trwałym 2.0 8v TDI 136km BGW jako jedyny z gamy silników mogę go polecić. Poza tym Alfa ma wspaniałe silniki fiata 1.9JTD na CR jeździłem Stilo kombi z tym silnikiem, bardzo przyjemnie się jeździ, te silniki mają problemy (lekkie) z wężykami przelewowymi z wtryskiwaczy oryginalne z tworzywa, a zamiennik jest już stalowy/aluminiowy(końcówki do wężyków przelewowych) (nie dopatrzyłem).
adammtv
Aktywny

Miejscowość: Złoty Stok