27 Lut 2017, 19:56
V40 są udane ale po lifcie w 2000 roku. Ten z ogłoszenia to jest przejściówka, tzw. kundel. Czyli jeszcze w dużej części przedlift, na dodatek w absurdalnie wysokiej cenie.
Jeździłem sporo Primerą, Avensisem i teraz Volvo. Wszystko jest kwestią priorytetów. Jeśli zależy Tobie na dużym wnętrzu i komforcie, Volvo nie jest dla Ciebie najlepszym wyborem, jest ciasne i twarde. Avensis ma bardzo dużo miejsca, Primera jest trochę ciaśniejsza. Jeśli szukasz dobrej jakości wykonania i jakiś przedsmak luksusu, wtedy Primera odpada - plastiki są dobrze spasowane ale są dość tandetne. Materiał tapicerki również jest tandetny. Fotele chyba najmniej wygodne z całej trójki, w Avensis są wygodniejsze ale Volvo w porównaniu z nimi to mistrzostwo świata.
Przyjemność z jazdy w Ave i Volvo jest na porównywalnym, dobrym poziomie. Primera mocno odstaje. Prowadzi się jak taczki, układ kierowniczy jest nieprecyzyjny, hamulce są tępe, prowadzenie gałki zmiany biegów i precyzja ich przełączania jak w Ikarusie. Mam nadzieję, że pomogłem Tobie choć trochę w podjęciu decyzji. Powiem jeszcze jedną, może trywialną rzecz. Najważniejsze w tej cenie to znaleźć auto, które jak najmniej zjada ruda, żadne z tych aut nie jest od niej wolne, ale Primerę zjada najszybciej, dlatego radziłbym Tobie zrezygnować z tego auta.