Samochód do 6500?

30 Maj 2009, 20:30

Witam.

Podjąłem decyzje o kupnie mojego pierwszego samochodu.
Zależy mi by był tani w eksploatacji, silnik 1.4-1.6, musi ładnie wyglądać.
Zastanawiałem się nad BMW E36 i Roverem 620 jednak śmiem sądzić, że części do tych samochodów nie są tanie.

Z góry dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam.
Divz
Nowicjusz

Miejscowość: localhost

30 Maj 2009, 21:08

Zdziwisz się jesli ci napiszę,że części do tego BMW są po prostu tanie!Ale ja tego samochodu ci nie polecam gdyż jak na BMW to kiepska jakość(szczególnie nietrwałe zawieszenie)Jednego nie można odmówić temu BMW,rewelacyjnie się prowadzi jeśli jest w b.dobrym stanie,za takie pieniądze możesz kupić raczej powypadkowe szrociwo(trudno jest o egzemplarz bezwypadkowy)Rover?!Nie wiem zbyt dużo na temat tych samochodów poza tym ,ze nie ustępują jakością samochodom Niemieckim,tutaj raczej nie licz na tanią eksploatację.Pomyśl o innym samochodzie i pytaj dalej!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

30 Maj 2009, 21:20

To może jakieś zadbane tipo/tempra?
Divz
Nowicjusz

Miejscowość: localhost

30 Maj 2009, 21:24

Tipo jest o tyle dobre że ma ocynkowe blachy.
A może Lanos?
Samochód prosty i niedoceniany przez społeczeństwo a potrafi bezawaryjnie przejechać wiele tyś kilometrów.
stasiowski121

30 Maj 2009, 21:50

TIPO 1.9 TD?! :shock: Uffff jaka jazda!!!Rozsądek jednak podpowiada Lanosa ale pamiętaj o tym,że popularność tego samochodu(tak tak ,Rodacy zaczynają sprawiedliwie patrzeć na świat)kusi złodziei pomyśl więc o prostym zabezpieczeniu!Jesli znajdziesz TIPO w b.dobrym stanie to uprzedzam samochód zaskakująco przyzwoity(brat miał),patrząc na niego nigdy byś nie podejrzewał nawet jakiej dostarcza frajdy z jazdy,brat go wręcz katował,kolega zatarł silnik gdyż olej zaczał wyciekać ciurkiem od góry silnika(usterka łatwa do usunięcia)Silnik b.wytrzymały i trwały ,brat o niego nie dbał,oleju prawie wogóle nie wymieniał! :shock: No ale Lanos! :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

31 Maj 2009, 08:14

Jesli chodzi o Rovera 600 to wyszukaj w wyszukiwarce wypowiedzi uzytkownika NFSU9 gdyz wlasnie on takim samochodem dysponuje
Honda Civic V 1.5 101 KM-93'
Renault Safrane 2.0 12V 132 KM-94'
Rover 218 TD 1.8 88 KM-94'
Rover 216 GTi 122 KM-93'
Obecnie Rover 600 SDi 2.0 105 KM
Pawkaz
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Rover 600 SDi
Silnik: 2.0 SDi 105 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rimac C_Two - elektryczny supercar
    Rimac C_Two to elektryczny supercar produkowany przez chorwacką firmę Rimac Automobili. Jest to jeden z najbardziej zaawansowanych samochodów na świecie, oferujący niezrównane wrażenia z jazdy i niezwykle wysoką ...

31 Maj 2009, 09:57

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] poraz kolejny w tej cenie Lanos i niema co
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

01 Cze 2009, 18:28

Za 6500 przyzwoitego R600 nie kupisz. Jeśli auto ma być ładne to za lanosem bym si.ę nie rozglądał. Moze jakaś mała honda? Dobrym autem jest też toyota carina E, tylko czy ci się podoba i czy znajdziesz dobry egzemplarz do 6500?
NFSU9
Aktywny

Miejscowość: WWA
Auto: 350z
Silnik: 3.5v6 300km

02 Cze 2009, 15:24

@up
o gustach się nie dyskutuje, mnie się podoba Lanos w hatchbacku i co?
Loosmo
Początkujący

02 Cze 2009, 15:37

Może taki bajer ?
[link do oferty na Allegro wygasł]
sebapolek
Początkujący

02 Cze 2009, 17:24

Ja bym Ci kolego polecił poszukać fiata, ale nieco młodszego niż Tipo. Tak jak pisałeś interesuje Cię auto 1.4 albo 1.6. Za tą cenę możesz śmiało szukać fiatów bravo/brava. Jest jeszcze siena, ale bravo i brava są trochę bardziej dopracowanymi modelami.

Co do silników, to masz tam benzynowe: 1.2 ; 1.4 ; i 1.6.
Szczególnie polecane są ten 1.2 (83KM) albo 1.6 (101KM), ten silnik 1.4 jest już wiekowy, pali dużo więcej od tego 1.2, a mocą i elastycznością wcalenie nie odbiega. Dość dynamiczny jest ten 1.6, ale musisz liczyć się ze spalaniem 10l gazu. Warto brać pod uwagę wersję z LPG.

Zamieszczam kilka poglądowych ogłoszeń fiatów:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co myślisz o zakupie jednego z tych fiatów?
Skoda - przemyślane rozwiązania!
adam-karol
Nowicjusz

Miejscowość: Brodnica

02 Cze 2009, 18:34

adam-karol napisał(a):Ja bym Ci kolego polecił poszukać fiata, ale nieco młodszego niż Tipo. Tak jak pisałeś interesuje Cię auto 1.4 albo 1.6. Za tą cenę możesz śmiało szukać fiatów bravo/brava. Jest jeszcze siena, ale bravo i brava są trochę bardziej dopracowanymi modelami.

Co do silników, to masz tam benzynowe: 1.2 ; 1.4 ; i 1.6.
Szczególnie polecane są ten 1.2 (83KM) albo 1.6 (101KM), ten silnik 1.4 jest już wiekowy, pali dużo więcej od tego 1.2, a mocą i elastycznością wcalenie nie odbiega. Dość dynamiczny jest ten 1.6, ale musisz liczyć się ze spalaniem 10l gazu. Warto brać pod uwagę wersję z LPG.

Zamieszczam kilka poglądowych ogłoszeń fiatów:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co myślisz o zakupie jednego z tych fiatów?

Nie zgodzę się że sieny są mniej dopracowane, może i były troche tańsze co nieznaczny że gorsze...

sebapolek
Początkujący

02 Cze 2009, 19:56

Nie zgodzę się że sieny są mniej dopracowane, może i były troche tańsze co nieznaczny że gorsze...

Nie twierdzę, że Siena to gorszę auto. Chodziło mi głównie o wygląd auta, a także wnętrze. Brava/Bravo to auto o wiele ładniejsze nie tylko z zewnątrz, ale także w środku może się podobać.

Siena, do której link zamieściłeś prezentuje się całkiem nieźle, myśle, że warto wziąść ją pod uwagę. Oglądając ją warto zwrócić uwagę na podwozie, bo widziałem 2 egzemplarze, gdzie korozja już sporo zdziałała. Nie wiem też, czy przy tym silniku 1.6 nie warto poszukać silnika z LPG, bo to spalanie 10l/100km w mieście jest jak najbardziej prawdziwe, z tym że na trasie przy żwawej jeździe ten fiat potrafi spalić drugie tyle.
Skoda - przemyślane rozwiązania!
adam-karol
Nowicjusz

Miejscowość: Brodnica

02 Cze 2009, 20:12

No przy 190 można dojść do 15 na spokojnie :)
Ale ogólnie masz racje bravo jest troche ładniejsze...
Sienke tylko polecam, myśle że za 5500 by poszła można przeznaczyć na gaz i śmigać jeszcze sporo wkońcu ma tylko 90 tyś przejechane.
sebapolek
Początkujący

03 Cze 2009, 21:38

sebapolek weź nie reklamuj tej swojej sieny wszędzie- nie dobrze mi się już robi.
daj do gazety a nie
Loosmo
Początkujący