Samochód do 7000

05 Maj 2015, 10:07

Jeśli to blisko Twojej pracy to nie ma sensu gapić się w zdjęcia tylko trzeba iść i oglądać. Daj znać jakie wrażenia. Sprawdź w komputerze średnie spalanie auta - jest w miarę wiarygodne.
emyyyl
Początkujący

Auto: Corolla
Silnik: 2.0 D4D
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001
0

05 Maj 2015, 19:36

Niestety widać początki rudej co jest dużą bolączką tych Corol i według mnie połowa lewego boku jest w innym odcieniu (zdjęcie nr cztery). Oczywiście jak masz blisko to obejrzeć nie zaszkodzi.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

05 Maj 2015, 21:54

Nie udało mi się dodzwonić do tego gościa, więc koniec końców nie obejrzałem. W sumie może i lepiej, bo doczytałem że te silniki nie nadają się pod LPG. Posprawdzałem sobie koszty spalania i wychodzi na to że z takim benzynowym silnikiem koszta dojazdów będą dwa razy wyższe niż koszty przejazdów pożyczoną od brata Vectrą A którą jeżdżę teraz. Jednak muszę szukać albo czegoś z LPG, albo czegoś co LPG dobrze znosi i np. za 2-3 miesiące będę mógł tam instalację wpakować.

Kurde, niby tyle aut na rynku a jak przyjdzie co do czego to nie ma co kupić :P
Caladean
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 04 2005
Auto: Honda Civic VI '97
0

06 Maj 2015, 07:21

Jak to :shock: przecież benzyniaki w Corolli palą mniej niż w Vectrze.

zobacz na te linki:
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] - facet handlarz ale auto bardzo ładne i ma jeszcze drugiego Civica więc za jednym zamachem można dwa obejrzeć.
[link do oferty na Olx wygasł] - tylko znowu Focusy nie lubią gazu..
[link do oferty na Olx wygasł] - tutaj zostanie kasa na montaż sekwencji.

większość tych aut jest z okolic Wadowic więc można sobie zrobić wycieczke :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

0

06 Maj 2015, 08:22

Jak to :shock: przecież benzyniaki w Corolli palą mniej niż w Vectrze

Zapomniałem dodać że w Vectra jest w gazie. Miesięczne przejazdy kosztują mnie mniej niż 200 zł, więc szukam czegoś w gazie albo pod gaz.

Nad dwoma pierwszymi w sumie można się zastanowić. Jeśli Focus nie lubi gazu to raczej odpada (powody powyżej). Co do Laguny, to czy czasem Laguna nie jest nazywana królową lawet? Bezawaryjność jest dla mnie dość istotna.

Co powiecie o tym?
[link do oferty na Olx wygasł]

Wydaje mi się trochę drogo, widziałem takie Astry dużo taniej.
Caladean
Nowicjusz

0

06 Maj 2015, 12:51

Caladean napisał(a):widziałem takie Astry dużo taniej

2006 poniżej 10k? To chyba tylko angliki.
Ta powinna być sprzedawana jako uszkodzona, będzie tak styrana firmowym życiem.

Caladean napisał(a):czy czasem Laguna nie jest nazywana królową lawet?

Laguna II.

Caladean napisał(a):W sumie może i lepiej, bo doczytałem że te silniki nie nadają się pod LPG.

Nie że się nie nadają, po prostu niektóre japońskie silniki są bardziej wrażliwe na tanie, niskiej jakości instalacje, montowane przez jakiegoś partacza. No i ich złe używanie/serwisowanie.
Kumpel zakładając gaz do swojej Toyoty czekał miesiąc na termin, jechał 200 km i zapłacił koło 4 tys. No i później jeszcze drugi raz jechał coś tam wymieniać czy regulować. Ale za to jeździ już ponad 4 lata, pod 100 tys pewnie już zrobione, koszt zwraca się któryś raz i zero problemów, żadnych, wszystko chodzi równo i bez straty mocy. A opinie też są, że się jego silnik do gazu nie nadaje...
Ale jakiś Janusz podjedzie gdzie najbliżej i najtaniej, gazownik wiadomo zrobi i cieszy, bo wie że dwa razy zarobi (instalacja i naprawy), jeszcze niedługo szwagrowi mechanikowi podeśle klienta do remontu silnika. Przy problemach oczywiście nie przyzna, że wcisnął byle co i byle jak, tylko powie "panie te silniki japońce tak mają". No i wchodzi wkurzony Janusz na fora i wypisuje jakie to auto złe do gazu.

To jest zresztą jeden z powodów, dla których trzeba się mocno zastanowić, czy warto kupować auto już LPG, czy nie lepiej trochę dołożyć, poczytać co i jak, no i wsadzić samemu (tzn w polecanym miejscu i instalację zalecaną przez ludzi mających doświadczenia z LPG w danym modelu auta i silniku).
Do tego dochodzą dużo większe przebiegi, bardzo często ludzie oszczędzający na paliwie lubią też ciąć koszty serwisu i części...
Jak dla mnie kupowanie z LPG to podwójne ryzyko wpakowania się w złom, na i tak już ryzykownym rynku.

Corolli bym wciąż szukał, jeśli nawet nie 1.4, to 1.3, mniej wymagający do gazu.
Skoro budżet znowu urósł to tu masz bardzo ładną 323:
[link do oferty na Olx wygasł] (choć mogło coś być z przodem, niech ktoś inny ocenia)
Też się da zagazować, tylko również musiałbyś poszukać/popytać na forach Mazdy jaka instalacja i gdzie ją zakładać.
krzycho
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 0-2002
Auto: Peugeot 207
Silnik: 1.4 16V
Rok produkcji: 2010
1
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla 1.8 VVT-i Hybrid - test spalania
    To jeden z powodów, dla których najnowsza, 12. już generacja Toyoty Corolli szturmem zdobyła rynek kompaktowych samochodów, obejmując pozycję lidera w swoim segmencie. Wersja z hybrydowym napędem 1.8 ...

06 Maj 2015, 13:51

Co do budżetu to powiem tak, mam jakieś 10-11 tysięcy, ale w tym chciałbym się zmieścić z pakietem startowym (nie licząc ubezpieczenia i opłat, jakieś filtry, oleje itd.) i ewentualną instalacją gazową. Więc auto bez lpg to tak z 7-8 tys, z instalacją z 10 tys.
Caladean
Nowicjusz

0

06 Maj 2015, 19:14

Królową lawet nazywana jest II generacja,I jest ok.
Astra z linku na 90% pofirmowa (spory przebieg,biały lakier),zadbane modele z tego roku chodzą sporo więcej (po 13-14k).

Pewnie zaraz zaczną się hejty ale zobacz tego Passata [link do oferty na Olx wygasł] jeśli to prawda co pisze sprzedający to moim zdaniem warto się zastanowić.
Barol
Awatar użytkownika

0

06 Maj 2015, 19:46

A co byście powiedzieli u Puncie 2 FL? Dzisiaj znalazłem coś takiego:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Dzwoniłem podpytać co to, to gość mi powiedział że przyjął to w rozliczeniu za inne auto które sprzedawał, i że zaprasza na oględziny to powie mi dokładnie co w nim nie gra. Jest sens oglądać? Słyszałem że Fiaty bywają awaryjne, ale jednocześnie że w eksploatacji są bardzo tanie.
Caladean
Nowicjusz

0

06 Maj 2015, 19:52

Handlarz i powie co jest nie tak? Kurde to są tacy jeszcze :mrgreen: a na poważnie to od biedy może być Punto,to z linku wygląda ok. Co do opinii to zależy jak się trafi :wink: szkoda tylko że to nie 80km..
Barol
Awatar użytkownika

0

06 Maj 2015, 19:58

Rozmawiałem ostatnio ze znajomym handlarzem to stwierdził że ich krętactwo zatacza pełny krąg i znów muszą być uczciwi, bo doprowadzili do tego stanu że nikt u nich nic nie kupuje (bo każdy z góry zakłada że handlarz = oszust). Może coś w tym jest :P

Mam ten komis po drodze do pracy więc wpadnę i popatrzę co i jak.
Caladean
Nowicjusz

0

06 Maj 2015, 20:02

Dopytaj jak długo gaz siedzi.
Barol
Awatar użytkownika

0

06 Maj 2015, 20:12

Skoro bierzesz pod uwagę seg B to może Corsa 1.2 16v? Nie gnije, mało problemowa, tanie naprawy. Silnik znacznie bardziej dynamiczny niż ten z Punciaka, no i na łańcuchu więc odpada na wstępie koszt wymiany (tylko trzeba posłuchać czy nie klekocze). Masz (chyba) niedaleko jakąś z gazem już
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Tylko kolor i wersja bieda sugerują możliwość firmowej historii.
krzycho
Początkujący

0

06 Maj 2015, 20:14

U mnie w szkole średniej jeden nauczyciel miał identyczną Corse tylko że w 3drzwiach (ten sam kolor).
Barol
Awatar użytkownika

0

06 Maj 2015, 20:22

Dlatego napisałem możliwość, gdyby był 3d i biały to 99% firma (diesel 100%).
Ale te pastelowe kolorki i biedne wersje (plus LPG) też się u przedstawicieli trafiały, chociaż nawet jakby to i tak obejrzeć można, jak stan dobry to co za różnica.
krzycho
Początkujący

0