Samochód do 7000

12 Kwi 2015, 18:29

Witam serdecznie.

W sumie to nie planowałem kupowania samochodu, ale znalazłem całkiem fajną pracę do której będę musiał dojeżdżać. A jako że kompletnie się na samochodach nie znam, przychodzę po poradę. Oto wytyczne:

- Mało pali - codziennie przejeżdżam dokładnie 50 km, więc miło by było jakby koszty paliwa nie były jakieś ogromne. Jakieś LPG miło widziane, chyba że znajdzie się coś innego co spali odpowiednio mało. Jeśli to ma znaczenie to jakieś 10 km. jadę przez miasto, 15 drogą ekspresową, z powrotem odwrotnie.

- Małe rozmiary - nie chce żadnych sedanów ani kombi, chociażby dlatego że nie mieści mi się w garażu. Nie chcę też małych samochodów, bo jestem wysoką osobą (2m) i z reguły małe samochody są niewygodne dla mnie. Do tej pory pożyczałem czasami Punto I od ojca i to były wymiary idealnie dla mnie (zarówno pod względem gabarytów samochodu jak i przestrzeni w środku). Podobnie firmowa Panda, też się przyjemnie jeździło.

- Mało awaryjny - wiadomo że wszystko się psuje, ale wolę żeby psuło się rzadziej (ewentualnie z wyższymi kosztami naprawy) niż częściej. Odcięcie od samochodu będzie dla mnie odcięciem od pracy, więc liczy się dla mnie jak najniższa awaryjność.

- Cena maksymalnie do 7000 zł, ale im mniej tym lepiej. Nie wliczamy w to kosztów rejestracji, OC itd. Na to są osobne fundusze.

To chyba tyle, jakby były potrzebne jakieś dodatkowe informacje to proszę pytać. Tak jak wspomniałem, nie znam się na tym i liczę w 100% na wasze porady. Nawet jakichś umyślanych marek nie mam, myślałem trochę nad Clio II, ale to takie luźne przemyślenia były.

Nie jest to pilna sprawa, deadline na znalezienie samochodu mam na koniec czerwca/początek lipca, ale jakieś ewentualne ogłoszenia z okolic Bielska Białej (tak do 15km) również chętnie przejrzę. Jakby było coś naprawdę wartego uwagi to szarpnąłbym się szybciej.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
Caladean
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 04 2005
Auto: Honda Civic VI '97
1

12 Kwi 2015, 18:55

Pandą się dobrze jeździło? :mrgreen: No nie żartuj...
Poszukaj czegoś z segmentu C. To złoty środek, nie spali dużo, wygodnie i bezpiecznie się jedzie a duże też nie jest. Przykładowo Astra 1.6 8v z LPG :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
1

12 Kwi 2015, 19:04

Pandą się dobrze jeździło? :mrgreen: No nie żartuj...

Poważnie, jeździło mi się nią całkiem fajnie. Nawet przez chwilę się zastanawiałem nad Pandą, ale takie w dobrym stanie to ponad 10k trzeba dać. Poza tym jest masa pofirmowych, wyżyłowanych do granic możliwości.

Przykładowo Astra 1.6 8v z LPG

Z tego co szukałem w okolicy do 30km od BB to albo Kombi, albo ~8 tysięcy, a tyle nie mam.

To Clio II to zły pomysł?
Caladean
Nowicjusz

0

12 Kwi 2015, 19:39

Nie jest złe ale lepiej zobaczyć na Megane I FL z silnikiem 1.4 lub 1.6 16v. Oba są ekonomiczne, auto wygodniejsze.

Pande spokojnie za 6-7k już kupi :ok: Tylko troche trzeba się naszukać :/
Koniu
Forumowicz VIP

0

12 Kwi 2015, 20:02

Miałbym kolego fajną Reno Thalię 02/03r. 1.4 16V za 6,5 tys zł, jestem z okolic Bielska.

Pandy to ja nawet na handel nie skupuję, bo tóż tą imitację auta, szczególnie nowobogaccy cenią że łohoho! :roll: Lepiej kupić coś wiekszego i bezpieczniejszego, mniej plastikowego :idea:
Ostatnio edytowany przez krikus, 12 Kwi 2015, 20:14, edytowano w sumie 1 raz
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8
0

12 Kwi 2015, 20:13

Nad tą Meganką to się chyba zastanowię poważniej. A jak u nich z awaryjnością? W końcu o Renault to raczej niezbyt pochlebne opinie krążą :P
Caladean
Nowicjusz

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus Landau
    Koncepcyjny Lexus Landau zadebiutował w 1994 roku. Auto wywołało spore zainteresowanie. W ofertach marek klasy premium trudno było wtedy znaleźć hatchbacka segmentu C, królowały natomiast klasyczne sedany. Koncept ...

12 Kwi 2015, 20:15

Nad jaką meganką kolego?
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8
0

12 Kwi 2015, 21:59

Ja polecałem Megane :ok:
I/IFL nie jest awaryjna czego już o II nie można powiedzieć.
To samo tyczy się Laguny ale II Fl już została poprawiona. Jednak to nie ten budżet.
Koniu
Forumowicz VIP

0

13 Kwi 2015, 06:17

A jak te Meganki znoszą LPG? Jakbym po jakimś czasie chciał zamontować gaz to nie będzie problemów? Jaki byłby mw. koszt takiej instalacji?

Jeszcze co do nazewnictwa, to Megane Lift to jest to samo co Megane Classic, czy muszę szukać konkretnie lift/FL?

Przejrzałem trochę ofert i co prawda nie ma tych samochodów dużo, ale zarówno cenowo jak i "wizualnie" bardzo mi odpowiadają. Jak już będę na kupnie to pewnie przyjdę tu z konkretnymi ogłoszeniami ;)

@krikus

Wybacz, ale twój post jakoś mi umknął wcześniej. I tak jak pisałem, nie spieszy mi się z tym samochodem, mam jeszcze 2-3 miesiące na zakup, więc wolałbym się rozejrzeć i zastanowić na spokojnie niż kupować na chybcika :)
Caladean
Nowicjusz

0

13 Kwi 2015, 19:51

Może Seat Ibiza? Sąsiad swoją sprzedał 2dni temu za 6500zł (1.4 z lpg,2000rok),poszła w kilka godzin po wystawieniu ogłoszenia.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
link przykładowy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
1

13 Kwi 2015, 20:33

Classic to chyba sedan o ile dobrze pamiętam.
Megane I po lifcie nazywa się fachowo Megane I ph II
Koniu
Forumowicz VIP

0

04 Maj 2015, 11:40

Witam ponownie.

W tym miesiącu pewnie będę musiał już kupić samochód. Dzisiaj jadę obejrzeć jedną Megankę, ale mam jeszcze jedno pytanie: co powiecie o Seacie Cordoba? Wersja druga, rocznik 2000, przejechane coś ponad 200k, silnik 1.6 75KM. Stan mechaniczno-wizualny wydaje się być ok (sprzedają starsi ludzie którzy raczej mało jeździli), tylko co powiecie o samym samochodzie? Jak ze spalaniem, awaryjnościa itd. Chcą za niego 7000, dużo czy mało za takie auto?
Caladean
Nowicjusz

0

04 Maj 2015, 15:45

Byłem teraz obejrzeć Megankę, ale raczej nie warto, ewidentnie bita (nieoryginalne szyby z prawej strony + drzwi w innym odcieniu), do tego sprzedawca zarzekający się że nie bita. Mógłby ktoś się wypowiedzieć na temat tego Seata? Bo to na razie jedyna opcja.
Caladean
Nowicjusz

0

04 Maj 2015, 16:29

Za dużo nie ma co pisać, auto na wskroś przeciętne. Żeby nie powiedzieć nudne, jak Polo (choć ładniejsze przynajmniej). Jeśli było dbane i nie jest zmęczone życiem to nie powinno być zbyt problemowe, sprawdzić też trzeba oczywiście czy gdzieś rdza nie łapie.
Silnik prosty, niewysilony, dobry ewentualnie pod założenie LPG, za to jak na 1.6 osiągi ma nienajlepsze, no i w mieście swoje spali.
Cena wydaje się wysoka, w życiu bym tyle za to nie dał, gdyby miał w miarę nowe LPG to jeszcze...
krzycho
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 0-2002
Auto: Peugeot 207
Silnik: 1.4 16V
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010
0

04 Maj 2015, 16:54

Ok, skoro spala dużo to raczej odpuszczę. Mógłby ktoś sprawdzić jakieś ogłoszenia w okolicach Bielska-Białej/Żywca (tak do 20 km odległości) i poradzić co można by było obejrzeć? Tak jak pisałem, kompletnie się na tym nie znam i nie wiem na co zwracać uwagę. Punkty które są dla mnie ważne w 1 poście tego tematu.

Z góry dziękuję.
Caladean
Nowicjusz

0