Samochód do miasta na codzień 20000 - Fiesta mk7, Punto Evo, Corsa D

02 Maj 2017, 17:42

Który z wymienionych samochodów jest najlepszym rozwiązaniem za kwotę 20k:
- Fiesta mk7
- Punto Evo
- Corsa D
- czy może jakieś z segmentu A jak np Ford KA?
Jeszcze do niedawna w planach był zakup Grande Punto, jednak po zwiększeniu budżetu rozpatruję ponownie wybór samochodu, głównie dlatego żeby wybrać jakiś młodszy rocznik 2010/11.
Auto będzie wykorzystywane głównie w mieście i na autostradzie ok 50km dziennie. Potrzebuję jakiegoś małego, zwinnego autka, które będzie dobrze prowadzić się po mieście. Kluczowym aspektem, którym kieruję się przy wyborze jest małe spalanie i niskie koszty utrzymania. Stąd decyzja by kupić młodsze auto. Nie ukrywam, że fiesta najbardziej mi się podoba ale w tym przypadku chce by wybór opierał się na solidności, dobrym prowadzeniu i ekonomiczności.
Proszę o pomoc i uwagi :)
winner333
Nowicjusz

Auto: Nie mam

02 Maj 2017, 19:15

Zasadniczo do 20k wolałbym poszukać lepszego GP niż Evo (tak, wiem, są na allegro). Corsa to to samo (w dużej mierze) co Fiat, więc tak naprawdę wybierasz co bardziej Ci się podoba.
Ford będzie najlepiej się prowadzić, ale sporo aut będzie po flotach.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

03 Maj 2017, 16:21

Dlaczego GP a nie Evo? Z zewnątrz faktycznie GP ładniejszy ale nie chcę kierować się tylko wyglądem. Trochę udało mi się poczytać i Fiesty mk7 nie zbierają zbyt pochlebnych opini.
Porównując natomiast Punto do Opla podobno Fiat ma lepszy układ jezdny i dobrze się prowadzi, natomiast jest gorsza widoczność i więcej pali. Czy jest tak faktycznie?
winner333
Nowicjusz

Auto: Nie mam

03 Maj 2017, 19:28

Do 20k dostaniesz GP w lepszym stanie niż Evo
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Ford Fiesta 1,0 EcoBoost o mocy 100 KM
    Pod maską opisywanej wersji Fiesty znajduje się trzycylindrowa jednostka benzynowa o pojemności jednego litra, która generuje równe 100 KM. Napęd przekazywany jest za pomocą manualnej skrzyni biegów o ...