REKLAMA
Cześć wszystkim
Potrzebuję pomocy z wyborem samochodu i pomyślałam, że zapytanie na tym forum to będzie dobry pomysł. Pewnie się trochę pośmiejecie, że "typowa baba"
To będzie mój pierwszy samochód, tyle że nie mogę sobie pozwolić żeby się go wstydzić. Mój budżet to jakieś 17 000 zł. Zależy mi, żeby w tej cenie znaleźć jeden z poniższych modeli w dobrym stanie. Dobrze, żeby nawet w przypadku ubogiego wyposażenia dało się go rozbudować o np. dobre i nowe głośniki czy sprzęt pozwalający odtwarzać muzykę ze smartfona.
Bardzo dużym plusem byłaby dla mnie skórzana tapicerka i eleganckie wnętrze, zależy mi też na porządnym ogrzewaniu i jakiejś tam klimatyzacji, elektrycznych szybach przednich i lusterkach. Będę nim jeździć głównie sama lub z jednym pasażerem, więc duża ilość miejsca z przodu jest dla mnie zdecydowanie ważniejsza niż z tyłu. Podgrzewanie przedniego siedzenia byłoby super, aczkolwiek to akurat mogę sobie odpuścić, jeśli nie zmieści się w budżecie
Ten samochód będzie mi służył do jeżdżenia po mieście między domem, pracą i siłownią (razem jakieś 25 km dziennie). Może palić tak dużo jak chce, jeśli w zamian za to będzie miał jakieś inne cechy wyróżniające go wśród innych aut. Nie zależy mi na tym, żeby jeździł szybko - raczej, żeby jeździł łagodnie (łatwo się go odpalało i tak dalej). Potrzebuję wspomagania kierownicy i niemanualnej skrzyni biegów. Dodatkowe opcje bezpieczeństwa też będą na plus.
Jeśli chodzi o lokalizację czy kolor lakieru, to akurat mało ważne, bo dla dobrej oferty mogę podjechać gdziekolwiek w Polsce (zresztą muszę odkładać pieniądze jeszcze przez parę miesięcy, pytam więc raczej o typowe modele niż o konkretne oferty).
Obejrzałam wszystkie proponowane modele w tej cenie na OTOMOTO i podobają mi się jedynie następujące:
Mercedesy klasy C i E
Alfa Romeo 159
BMW 3
Jaguar typu S
Chrysler 300M
Który z tych modeli byście mi polecili bazując na moich preferencjach? Czego powinnam szukać i na co powinnam uważać? Będę wdzięczna za każdą pomoc!