Samochod na firme za 150K brutto

27 Paź 2010, 11:05

BMW serii 3 z ostatnich kilku lat?!Jest wolne od niedoróbek jakościowych.Które auta lepiej omijać z daleka?!----VW-gen Passat i inne z silnikiem 2.0 TDI,które mogą być bezproblemowe do 200kkm,im starszy rocznik tym gorzej.Wymiana głowicy ok.10 tyś zł,sypiąca sie przekładnia kierownicza itd.-----Fiat Punto/Alfa Romeo Selespeed-----OPEL CORSA C Easytronic-----Mercedes W211,padające automaty,elektronika,hamulce ,korozja.---Nissan Micra,przekładnie kierownicze,elektryczne wspomagania.----Ford Mondeo,ale tylko należy zwracać uwagę na korozję.----Peugeot 307,silniki diesla,sprzęgło oraz problemy z dwu-masą(nietrwała),elektronika.-----AUDI/VW Multitronic :evil:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

27 Paź 2010, 12:09

Nie ma idealnych aut.
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

27 Paź 2010, 12:30

Phantom możesz podać link do tego artykułu na który się powołujesz?
jeśli pochodzi z tego źródła co większość Twoich(AŚ /AB) to nie powinno być problemu ze znalezieniem go.
Skoro W211 koroduje(co jest niemożliwe ze względu na technologię cynkowania tego modelu, nie chodziło o W210 przed FL?) a nikt nie zwrócił uwagę na padające wtryskiwacze w Mondeo TDCI no i problemem w 307 mają być silniki HDI to takie informacje można sobie w buty wsadzić.
Co do aut za tę kwotę(niemałą) to polecam zapytać na autogaleria.pl bądź exoticcars.pl tam można liczyć na opinie ludzi którzy mają z takimi samochodami do czynienia,
Ostatnio edytowany przez Jasiek90, 28 Paź 2010, 00:45, edytowano w sumie 1 raz
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Paź 2010, 12:36

Naturalnie nie wymieniłem jeszcze wszystkich drastycznych(kosztowo) przypadków,chociażby problemy SUBARU (sypiące się sprzęgła w dieslach).Idealne auto?!To takie,które naprawi mechanik za rogiem,takie które mogę sobie naprawić sam,takie które ma na tyle solidną konstrukcję, bym mógł sobie pojechać w podróż np.po Europie i nie wejdzie mi w tryb awaryjny z jakiegoś błahego powodu itd.Ja taki samochód mam,dlatego się go nie pozbywam.Najważniejsze by przed zakupem dużo się dowiadywać,pytać tu i tam,wyciągać wnioski,sumować wszystko za i przeciw.Mój znajomy,który tak postępował,wybrał sobie BMW serii 3 2007r manual ,silnik 2.0 benzyna coś koło 140 KM,przebieg oryginalny ok.60 kkm,nie przyznał mi się ile dał ale wiem,że poniżej 15 tyś euro,biedny nie jest,stać jest go na serwis BMW ,(diesla by nie kupił)oraz to by sobie na przeglądy jechać 100km do Krakowa.Nie kupił auta ot tak sobie,tylko skorzystał z pomocy handlarza,któremu przedstawił wymagania,długawo na auto czekał i ma! Taki człowiek może sobie pozwolić na BMW,zwłaszcza ,że jest pedantem(protetyk).

[ Dodano: 27 Październik 2010, 12:49 ]
Jasiek ,za dużo chciałbyś wiedzieć,wtryskiwacze w Fordach nie padają,szkodzą im opiłki metalu(np.docierające z pompy)Jeśli chodzi o Mercedesy W211 to nie mam na myśli dziur w karoserii,tylko ryżawe naloty w profilach zamkniętych oraz w miejscach,których ot tak sobie nie dostrzeżesz,to niczego dobrego nie wróży przyszłym nabywcom używek.Następna rzecz,wiesz o tym,że Mercedes obniżył koszty produkcji o 30%,ocynk jeśli stal nie jest sezonowana kilkadziesiąt lat ,daje ale tylko na zewnątrz,taka stal zaczyna gnić od środka(stale wysokowęglowe).Nie jest tajemnicą,że Mercedesy do 2006 r po prostu mają problemy z korozją.Nie słyszałeś o gnijących 1 rocznych ML-ach?!Głośno było przecież o tym,model poprzedni.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

27 Paź 2010, 13:47

MarekKRK napisał(a):
jiGsaw napisał(a):Volvo od dobrych 15 - 20 lat nie ma rywali za odrą, no chyba, że masz na myśli VW. Ja bym ustawił Volvo zaraz za Audi, ale przed VW.

Chetnie sie dowiem w czym BMW 3 jest lepsze od nowego S60 :P

Sposób przeniesienia napędu, ułożenia silnika. Co za tym idzie właściwości trakcyjne i zachowanie pojazdu na drodze, osiągi, wykonanie wnętrza, zastosowane technologie. Blachy zapewne też, bądź co bądź FordoVolvo to nie to co dawne Volvo, aczkolwiek teraz chyba należy już do azjatów, kiepsko to widzę, no ale zobaczymy. Nie wierzysz chyba, że różnica w cenie się bierze z nieba?
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

27 Paź 2010, 14:02

jiGsaw napisał(a):
MarekKRK napisał(a):
jiGsaw napisał(a):Volvo od dobrych 15 - 20 lat nie ma rywali za odrą, no chyba, że masz na myśli VW. Ja bym ustawił Volvo zaraz za Audi, ale przed VW.

Chetnie sie dowiem w czym BMW 3 jest lepsze od nowego S60 :P

Nie wierzysz chyba, że różnica w cenie się bierze z nieba?

Cena w kapitalizmie jest najgorszym mozliwym argumentem swiadczacym o jakosci produktu, bo jest ustalana przez pazernych marketoidow, ktorzy niekoniecznie maja pojecie o czymkolwiek. Rdzewiejace Mercedesy wcale nie byly tansze.
M.
MarekKRK
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Od czego zależą ceny ubezpieczenia OC?
    Cena za ubezpieczenie OC nie jest określona w sposób jednolity. Każde towarzystwo ubezpieczeniowe oferujące taką polisę komunikacyjną może brać pod uwagę przy wyliczaniu wysokości składki ubezpieczeniowej inne czynniki. ...

27 Paź 2010, 14:18

Pewnie dlatego Volvo jest dość drogie.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

27 Paź 2010, 14:20

Dokładnie. Cena nie zawsze jest wyznacznikiem jakości i nie trzeba tu być doktorem nauk ekonomicznych żeby to stwierdzić. Cena produktu zależy od bardzo wielu czynników, a czasem jakość nie ma żadnego wpływu na cenę.
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

27 Paź 2010, 14:39

Jasiek 90 słusznie prawisz,winienem był napisać---silniki diesla(problemy z trwałością sprzęgieł),do samych silników przyczepić się nie można,podobnie jak do samych tylko silników diesla ,SUBARU.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

27 Paź 2010, 14:39

Najrozsądniejszym wyborem będzie superb 1.8 tsi 4x4 z automatyzowana skrzynią manualną DSG.Audi odradzam,małe auto,na tylnej kanapie brak miejsca jeżeli masz rodzine.Co do opla,tak naprawde niewiemy co się bedzie w trakcie eksploatacji psuło,za młode auto żeby coś na temat jakości powiedzieć.
Leopard
Początkujący

Miejscowość: zachodniopomorskie

27 Paź 2010, 16:56

Tutaj problem jest jeden,pytającemu zależy nie tylko na dobrym aucie ,ale również mieszczącym się na prestiżowej półce,wiadomo !SUPERB jest autem bardzo dobrym,tylko ten znaczek.Ludziom znającym się na motoryzacji SKODA nie przeszkadza.Mercedes,AUDI,BMW,VOLVO ,te terminy gnieżdżą się w mózgownicach wytrwale.Patrząc tak i myśląc mózgiem biznesmena,też celowałbym w prestiż.VOLVO ,kto wie czy ta marka biznesmenowi w naszym kraju ,nie przystoi najbardziej?!Nie jest oblepiona uprzedzeniami w stylu,łysole tym jeżdżą, dziadki albo buraki.Tak VOLVO to chyba będzie to :!: To tylko moje skromne zdanie.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

30 Paź 2010, 13:13

PhantomASA1 napisał(a):Tutaj problem jest jeden,pytającemu zależy nie tylko na dobrym aucie ,ale również mieszczącym się na prestiżowej półce,wiadomo !SUPERB jest autem bardzo dobrym,tylko ten znaczek.Ludziom znającym się na motoryzacji SKODA nie przeszkadza.Mercedes,AUDI,BMW,VOLVO ,te terminy gnieżdżą się w mózgownicach wytrwale.Patrząc tak i myśląc mózgiem biznesmena,też celowałbym w prestiż.VOLVO ,kto wie czy ta marka biznesmenowi w naszym kraju ,nie przystoi najbardziej?!Nie jest oblepiona uprzedzeniami w stylu,łysole tym jeżdżą, dziadki albo buraki.Tak VOLVO to chyba będzie to :!: To tylko moje skromne zdanie.

S60 rzeczywiscie mi sie podoba, a wyposazeniem standardowym bije na glowe niemieckich rywali. Niestety AWD jest dostepny tylko z silnikiem 3.0, czyli jest poza moim zasiegiem.

Urban Wood, o ktore wczesniej pytalem, to wg broszury producenta prawdziwe drewno.
M.
MarekKRK
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków