Samochod na firme za 150K brutto

22 Paź 2010, 15:45

Czesc,

Chcialbym kupic (byc moze poprzez leasing) nowego sedana klasy sredniej na potrzeby malej dzialalnosci gospodarczej. Silnik raczej benzynowy, 150-200KM. Naped 4x4 mile widziany. Podoba mi sie Audi A4, ale ceny wygladaja malo zachecajaca. W szczegolnosci irytuje mnie to, ze w klasie "premium" trzeba czesto doplacac za elementy wyposazenia, ktore "tanie" marki daja w standardzie. W czym tak naprawde takie auto jak A4 jest lepsze od tanszych damochodow klasy sredniej jak Passat, Insignia, Avensis czy nawet Superb (w koncu to ten sam koncern)? Co sadzicie o nowym konkurencie A4, czyli Volvo S60?
M.
MarekKRK
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

22 Paź 2010, 16:31

To VOLVO to solidne auto,naturalnie jeśli nie wybierzesz z automatem.Wszystkie auta ,które wymieniłeś są godne uwagi :!: Dlaczego AUDI jest droższe?!Dobre pytanie,prestiż niestety :!: Mnie najbardziej podoba się INSIGNIA i ją bym kupił,wiedząc że OPEL wykonał kawał dobrej roboty jakościowej.SUPERB?!O czym my gadamy?! Tylko rzecz gustu,auto musi chwytać za oczy,także :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

22 Paź 2010, 16:36

Ja bym zastanowiłbym się nad Superbem , bardzo fajne autko oraz nad proponowana przez przedmówce Insygnią.
Łukasz789
Aktywny

22 Paź 2010, 16:43

Superb ,w zestawieniu z Mercedesem klasy E ,wypadł tak pomyślnie,że testujący, patrząc na różnicę w cenie, ogłosili remis.Mercedes tylko zapewniał trochę większy komfort,oraz ma ładniejszy wystrój wnętrza.Poza tym, patrząc jeszcze na koszty eksploatacji,pogrąża Mercedesa.Wiadomo Skoda Mercedesem nigdy nie zostanie ale jeżdżący SUPERBAMI nie mają się czego wstydzić,na S.nie każdego jest stać,wyrzućcie tylko znaczki! :mrgreen:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

22 Paź 2010, 16:51

Superb - świetne auto. Sprawdzona technika i ogrom miejsca. I stosunkowo atrakcyjna cena.

Insignia bardzo udała się Oplowi. Bardzo ładne autko.

A może przerobione A4 w postaci Seata Exeo? TO praktycznie to samo co poprzednie A4, tylko ze silniki nowsze ;)
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

22 Paź 2010, 17:18

PhantomASA1 napisał(a):To VOLVO to solidne auto,naturalnie jeśli nie wybierzesz z automatem.:!:

Zapomnialem wspomniec, ze chcialbym kupic auto wlasnie z automatem.

[ Dodano: 22 Październik 2010, 18:21 ]
bajla napisał(a): A może przerobione A4 w postaci Seata Exeo? TO praktycznie to samo co poprzednie A4, tylko ze silniki nowsze ;)

Podobno w poprzedniej generacji A4 bylo strasznie ciasno z tylu (w B8 troche to poprawili). Jak to wyglada w Exeo?
M.
MarekKRK
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Concept G4 to nowy kompaktowy sedan
    Podczas trzydziestego czwartego Międzynarodowego Salonu Samochodowego w Bangkoku (trwającego od 25 marca do 7 kwietnia) Firma Mitsubishi Motors (Thailand) Co., Ltd. (MMTh) zaprezentuje koncepcyjny model MITSUBISHI Concept ...

22 Paź 2010, 17:56

Idź do salonu i zobacz. Nie rozumiem, po co pytać.
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

22 Paź 2010, 18:15

dervu napisał(a):Idź do salonu i zobacz. Nie rozumiem, po co pytać.

W salonie nie powiedza mi o wadach, ktore wychodza na jaw dopiero przy dluzszym uzytkowaniu, o rzeczywistych kosztach eksploatacji, ani nie przedstawia rzetelnego porownania samochodu do konkurencyjnych modeli. Trudno mi tez wyobrazic sobie sytuacje, gdy w salonie Audi pytam czemu A4 jest takie drogie i czy aby na pewno warte takich pieniedzy.
M.
MarekKRK
Nowicjusz

22 Paź 2010, 18:45

MarekKRK napisał(a):
dervu napisał(a):Idź do salonu i zobacz. Nie rozumiem, po co pytać.

W salonie nie powiedza mi o wadach, ktore wychodza na jaw dopiero przy dluzszym uzytkowaniu, o rzeczywistych kosztach eksploatacji, ani nie przedstawia rzetelnego porownania samochodu do konkurencyjnych modeli. Trudno mi tez wyobrazic sobie sytuacje, gdy w salonie Audi pytam czemu A4 jest takie drogie i czy aby na pewno warte takich pieniedzy.

Chodziło mi tu o miejsce w aucie, ogólnie spojrzenie na wnętrze. Wiadomo, że o takich rzeczach jak piszesz to nie powiedzą.
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

23 Paź 2010, 07:37

bajla przedstawił bardzo dobrą propozycję,EXEO nazywane inaczej autem menedżerskim,zapewnia bardzo dużą dawkę AUDI,zbiera świetne recenzje użytkowników,doskonale sprawdza się na długich trasach,pokonywanych dynamicznie.Szczególnie polecany jest silnik 1.8T.Wnętrze piękne,wysokiej jakości.Patrząc z boku na to auto, widzi się bez cienia wahania ,z jakiej stajni ono pochodzi.Najbardziej zaskakuje silnik w tym aucie,przy tym jest dosyć oszczędny :!: AUDI ze znaczkiem SEATA,lepiej wyposażone,tańsze?!Czemu nie?!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

23 Paź 2010, 09:00

Musisz zobaczyć. Ludzie piszą w gazecie, że mało miejsca gdzieś a tak naprawdę nie jest tak źle ;> . W Leonie też niby mało miejsca z tyłu a kumpel prawie 2 metry wzrostu i po normalnym ustawieniu przedniego fotela spokojonie siedział i na komfort nie narzekał :mrgreen:

A Exeo to jest Audi poprzedniej generacji. Troche tylko zmienione - detale seatowskie :)

Co do silników
- benzyny: 1.8 TFSI lub 2.0 TFSI
- diesel to wiadomo 2.0 TDI ;)

2.0 TFSI mogę polecić - jeździłem w różnych wariantach mocy w różnych autach - genialny silnik :!:
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

23 Paź 2010, 09:27

Silniki ,FSI ,TFSI ,mają tendencję do odkładania się nagaru na trzonkach oraz grzybkach zaworowych,jeśli?!Nie korzysta się z paliw wysokiej jakości,typu V-Power ,VERVA,naturalnie 98.Pokazały to testy długodystansowe(rozbierane są auta do śrubki, po dystansie 100kkm).
PhantomASA1
Forumowicz VIP

23 Paź 2010, 17:07

Czy macie moze doswiadczenia z leasingiem na 1-osobowa dzialalnosc gospodarcza?
M.
MarekKRK
Nowicjusz

25 Paź 2010, 09:33

MarekKRK napisał(a):A4 jest takie drogie i czy aby na pewno warte takich pieniedzy.

Nie warte, za jego cenę możesz kupić już prawdziwe auta premium np. BMW serii 3, Mercedesa C klasy, Lexusa IS. Audi zawsze było związane z VW, co sprawia że ogromna ilość myśli technologicznej Audi, to tak naprawdę zasługa Volkswagena - autoamtyczna dwusprzęgłowa skrzynia biegów S-tronic w Audi to nic innego jak stare volkswagenowskie DSG. Silniki TDI i TFSI są montowane takie same w VW i Audi. Bezpośrednim konkurentem A4 jest wg mnie Insignia - też ma napęd na przód, też niemiecka, bardzo podobna z parametrów. A jednak trochę tańsza :)

W poprzedniej generacji A4 faktycznie było ciasno z tyłu.

Jeśli szukasz 4x4 z silnikiem 150-200KM, to może Subaru Legacy? Albo Mercedes C 4matic? Mają bardzo dobre systemy napędu na 4 koła, a do tego w każdym calu są warte swojej ceny:)

[ Dodano: 25 Październik 2010, 10:36 ]
Poza tym w salonach Audi lubią rąbać niczym ci drwale z reklamy: na jazdę testową dają A4 2.0TDI o którym mówią że ma 140KM, a w rzeczywistości jest zczipowane do 170KM, potem ludzie się dziwią czemu ta konkurencja która też ma 140KM tak zamula, a Audi jest takie świetne - a niestety nie jest bo to sprzawcy robią klientów w konia. Z tym A4 to historia autentyczna, było mierzone na hamowni :)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

25 Paź 2010, 09:55

ACSznycel napisał(a):
MarekKRK napisał(a):A4 jest takie drogie i czy aby na pewno warte takich pieniedzy.

Nie warte, za jego cenę możesz kupić już prawdziwe auta premium np. BMW serii 3, Mercedesa C klasy, Lexusa IS. Audi zawsze było związane z VW, co sprawia że ogromna ilość myśli technologicznej Audi, to tak naprawdę zasługa Volkswagena - autoamtyczna dwusprzęgłowa skrzynia biegów S-tronic w Audi to nic innego jak stare volkswagenowskie DSG. Silniki TDI i TFSI są montowane takie same w VW i Audi.

Dzielenie podzespolow z VW w niczym mi nie przeszkadza, bo moze byc duzo gorzej: BMW ostatnio cos przebakiwalo o kupowaniu ukladow hamulcowych od Koreanczykow, a po wybuchu wulkanu, kiedy transport lotniczy miedzy Europa, a reszta swiata byl zablokowany, chwilowo wstrzymali produkcje (nie sadze, zeby chmura pylu przeszkadzala w wozeniu czesci miedzy niemieckimi landami).

Rdzewiejace blachy w mercach kilka lat temu podobno tez byly od jakichs Azjatow kupione.
M.
MarekKRK
Nowicjusz