Samochód na orężade do 15000

13 Wrz 2010, 18:37

kafe466 napisał(a):hmm. Po pierwsze cena oleju opałowego niecałe 3 zł cena bio prawie 4zł. Po drugie mój ciągnik ursus c-360 kiepsko chodzi na bio nie ma siły, więcej spala.

Widać opałówa się mu już przejadła.
A jak już tak orzesz jak możesz to lej w proporcjach 40/60 olej roślinny wtedy problemów ze słabością poczciwej sześćdziesiątki nie będziesz miał. Jak się rozgrzeje siłę ma konkretną.
Z 2000r silniki na oranżadzie (bo tak się poprawnie pisze) długo nie pociągną.
Od awarie od pompy zakończywszy na wtryskach.
Wolnossące jednostki w samochodach starszych pokroju MB, Audi 80 B2, Isuzu niby sobie radzą z opałówką ale ja się pytam po co? Znajomy przerobił bak w zwoim passacie B3 1.9 D na coś o pojemności ~ 200l. Raz w tygodniu robi wypad za wschodnią granice, kupuje paliwo po 2.80 na polskie.
Jeździłem na tym kiedyś na próbę, 10l w prawie pustym baku miałem, tragedii jeżeli o moc chodzi nie było aż takiej jednak wolałem nie ryzykować. Ale jeśli już o jakości paliwa piszemy to w polsce są stacje o dużo gorszym jakościowo paliwie niż to zza wschodniej granicy. Kiedyś jak jeszcze do Mondeo wlałem awaryjnie 10 litrów na jakimś SKRze to ledwo dojechałem do Rzeszowa na tym g**nie. Dramat okrutny tyle mogę powiedzieć. Więcej na noname'ach nie tankuję.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

13 Wrz 2010, 18:52

Troszeczkę się orientuje w temacie, silniki 1,9sdi montowane w Skodach, VW, Seatach i wszystkim co od grupy VW, bardzo dobrze znoszą takie eksperymenty.
Potrafią lata jeździć bez napraw w związku z użytkowaniem tego typu paliwa.
Zgodzę się, że żywotność spada, ale w przypadku tej generacji silników, to są lata, a remont to sprawa groszowa.
Ostrzegam przed próbami testów BIO na silnikach Common Rail i wszelkich pompo-wtryskiwaczy, szczególnie, gdy obecna jest turbinka.

Zapraszam Moderatora do kontrolowania i odpowiedniego reagowania w związku z niewartościowymi postami.

Pozdrawiam.
Soundbar
Nowicjusz

Miejscowość: Polska
Auto: BMW E39 530D 194KM

13 Wrz 2010, 19:00

Soundbar napisał(a):Ostrzegam przed próbami testów BIO (...)szczególnie, gdy obecna jest turbinka.

Uzasadnij.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2013

13 Wrz 2010, 19:16

Kubuch napisał(a):
Soundbar napisał(a):Ostrzegam przed próbami testów BIO (...)szczególnie, gdy obecna jest turbinka.

Uzasadnij.

Naprawdę nie mam zamiaru się kłócić i rozmawiać nie na temat.
Zauważyłem, że Panu się to zdarza.
Jeżeli jednak Pan nalega, aby dowiedzieć dlaczego tak jest polecam założenie nowego tematu, bądź przejrzenie innych forum, gdzie poruszono tę kwestie.
Oczywiście są wyjątki, gdzie producent zezwala na użycie paliwa tego typu.
Ja jedynie wyraziłem swoją opinie na podstawie posiadanej wiedzy, nikogo nie zmuszam do zalecania się względem moich rad. Tyle na ten temat.

Pozdrawiam.
Soundbar
Nowicjusz

Miejscowość: Polska
Auto: BMW E39 530D 194KM

13 Wrz 2010, 19:18

No cóż, turbinka napędzana jest spalinami, a te po spaleniu bio są inne niż po spalaniu ON. Chyba tu tkwi problem w silnikach nie dostosowanych do bio-estra.
kmtaxi
Początkujący

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Bielsko-Biała
Auto: Mercedes W210
Silnik: 2,2cdi 143KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

13 Wrz 2010, 21:49

Soundbar napisał(a):Jeżeli jednak Pan nalega, aby dowiedzieć dlaczego tak jest polecam założenie nowego tematu, bądź przejrzenie innych forum, gdzie poruszono tę kwestie

Myślałem, że wiesz coś konkretnego w temacie ale widzę, że nie...

kmtaxi napisał(a):No cóż, turbinka napędzana jest spalinami, a te po spaleniu bio są inne niż po spalaniu ON. Chyba tu tkwi problem

Tyle, że spaliny z Bio są czystsze niż z ON i pojęcia nie mam w jaki sposób mogą szkodzić turbinie?
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2013
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Toyota Tundra i Sequoia TRD Sport oraz RAV4 Adventure
    Na targach w Chicago Toyota zaprezentowała swoją ofertę dla rodzin lubiących aktywnie spędzać czas. Pick-up Tundra i pełnowymiarowy SUV Sequoia otrzymały pakiet TRD Sport. Nową wersję o nazwie Adventure otrzymał także RAV4. ...

13 Wrz 2010, 22:43

Kubuch napisał(a):Zatrzeć może się pompa wtryskowa ze względu na marne właściwości smarne opału.

pocieszny napisał(a):
Kubuch napisał(a):Olej opałowy to wcale nie zwykły barwiony ON ;)
w polsce to jest niestety zwykły ON z barwnikiem i bez akcyzy :wink:

Rozpatrując pod kątem rodzaju paliwa, czym w końcu różni się ON od opału i jeszcze może ktoś to porówna do BIO??

Dlaczego jeden rodzaj paliwa zaciera pompę a inny szkodzi turbinie??
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

14 Wrz 2010, 07:55

Owszem spaliny z bio są czystsze gdy silnik jest dostosowany do bio.
kmtaxi
Początkujący

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Bielsko-Biała
Auto: Mercedes W210
Silnik: 2,2cdi 143KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

14 Wrz 2010, 12:37

Widzę że temat się rozwija, szkoda że nikt mi jeszcze nie zaproponował żadnego autka :roll: .
Osobiście kiedyś widziałem jak chłopaki lali opał do focusa, ale co się później stało z tym samochodem i jak długo on jeździł nie mam pojęcia.
kafe466
Początkujący

Miejscowość: wawa