Samochód na orężade do 15000

13 Wrz 2010, 05:50

Witam serdecznie, jestem tu nowy i mam kilka pomysłów na swoje nowe autko, a to jeden z nich. mianowicie szukam samochodu z silnikiem dizla do którego bez większych problemów dla silnika mógł bym wlać oleju opałowego(oreżady). cena pojazdu do 15000zł. tylko niech nikt nie pisze że to jest nie możliwe bo zaraz rozwalę silnik, znam kilka starych meroli które od kilku lat tak latają i nic im nie jest, także ciągniki rolnicze świetnie sobie radzą na oreżadce. hehe :grin:
kafe466
Początkujący

Miejscowość: wawa

13 Wrz 2010, 06:49

tu nie chodzi o rozwalenie silnika, bo olej opałowy to zwykły ON z domieszką barwnika, lecz o kare jaką przywali ci najpierw policja potem Urząd Skarbowy :mrgreen: no cóz spokojnie może się zamknąć w kilkukrotnej wartości planowanego samochodu :mrgreen:

a co do silnika?
każda stara jednostka dieslowska z komorą wstępną i nieczułym układem wtryskowym
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

13 Wrz 2010, 06:50

Lepiej nic nie kupuj bo szkoda samochodu,chyba ze hulajnoge...
bonifacy166
Początkujący

Miejscowość: Mazowieckie

13 Wrz 2010, 07:50

kafe466 napisał(a):znam kilka starych meroli które od kilku lat tak latają i nic im nie jest, także ciągniki rolnicze świetnie sobie radzą na oreżadce.

To już wiesz co kupić -starego merola lub ciągnik. Wszystko nowsze się rozpadnie w niedługim czasie.
P.S.
Olej opałowy to wcale nie zwykły barwiony ON ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

13 Wrz 2010, 07:57

Kubuch napisał(a):Olej opałowy to wcale nie zwykły barwiony ON ;)
w polsce to jest niestety zwykły ON z barwnikiem i bez akcyzy :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

13 Wrz 2010, 10:36

to jak to w końcu jest. olej opałowy to zwykłe on czy nie?
Wolał bym samochodzik z przynajmniej z 2000 roku.
kafe466
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Wakacyjne rabaty na paliwo 2023
    W tym roku rabatów na paliwo w okresie wakacyjnym możemy się spodziewać w takich koncernach jak Orlen, BP, Amic, Cirlce K i Shell które już ogłosiły swoje promocje. W przypadku Orlenu informacja o rabatach została ...

13 Wrz 2010, 10:46

Chyba Cię pogięło z tym rocznikiem. Przecież silniki w tych rocznikach już są na pewno czułe na paliwo i nie ma mowy o starym typie diesla!
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1992

13 Wrz 2010, 11:20

Moj wujek jezdzi oplem 1.7 w dielsu na opalowym i skonczylo sie tak ze silnik sie zatarl i do wymiany ...
bonifacy166
Początkujący

Miejscowość: Mazowieckie

13 Wrz 2010, 11:40

bonifacy166 napisał(a):Moj wujek jezdzi oplem 1.7 w dielsu na opalowym i skonczylo sie tak ze silnik sie zatarl i do wymiany ...

To chyba zbyt zapamiętale lał opał i zapomniał o oleju silnikowym... Zatrzeć może się pompa wtryskowa ze względu na marne właściwości smarne opału.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Rok produkcji: 2013

13 Wrz 2010, 12:17

co bardzo dobrze można zrekompensowac lejąc trochę mixolu lub 10l BIO z bliskiej
tylko po co? przecież ten sam silnik co na opale będzie spokojnie latał na BIO a róznica w cenie między jednym a drugim jest niewielka :mrgreen: z ta różnicą że BIO jest legalne :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

13 Wrz 2010, 12:59

pocieszny masz rację, ale Polak się na wszystko połaszczy, jak by samochody na g...o jeździły to by jeden z drugim srał do baku byle zaoszczędzić. Sorry za wyrażenia, ale jak czytam takie posty to mnie szlag trafia. Karać, karać i jeszcze raz karać - nie za środowisko, tylko za głupotę. Jak się nie ma na paliwo to się rowerem jeździ, takie moje zdanie.
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

13 Wrz 2010, 14:41

hmm. Po pierwsze cena oleju opałowego niecałe 3 zł cena bio prawie 4zł. Po drugie mój ciągnik ursus c-360 kiepsko chodzi na bio nie ma siły, więcej spala. W mojej okolicy bio uważane jest za gorsze paliwo od ON czy opału i po trzecie panie kierunkowskaz ma pan racje. hehe to jest polska, każdy orze jak może.
kafe466
Początkujący

13 Wrz 2010, 15:31

Kolega kupił astre 1992r 1.7 diesel. Na zwykłym on normalnie lata. Chciał raz spróbować tego BIO jak sie na tym jeżdzi czy jest różnica . I tak se pojeździł że po 2km od zatankowania silnik zgasł i już nie chciał odpalić . Wszystko spuścił wlał normalnego diesla i samochód normalnie odpalił i lata cały czas .
Kris
kris11kris12
Początkujący

Miejscowość: Słupsk
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Opel Astra 2.0Di
Silnik: 2.0Di 82km
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 1998

13 Wrz 2010, 16:01

Może zamiast kombinować jak kon pod góre to może kupić zwyczajnego dieselka i jeżdzić bez problemów?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

13 Wrz 2010, 17:57

Za drogie wam paliwo to jedzcie do Rosji lub Ukrainy ze 300 litrowym bakiem pod autem zalejcie do pełna i za około 3 zł za litr jezdzicie :grin: tyle że też gorszej jakości :grin:
Witek2010
Początkujący

Miejscowość: jokia