Samochód osobowy 8-15K - Toruń/Brodnica i okolice

14 Maj 2017, 20:30

Dzień dobry,
mój wierny VW Golf III z 1992 roku niestety zaprzyjaźnił się z korozją, której koszt pozbycia się przekracza jego wartość, dlatego też niestety nadchodzi nieubłaganie konieczność wymiany.
Roczny przebieg - 13-14 tys. kilometrów, głównie w mieście, co tydzień-dwa trasa na 150 km.
Nadwozie - hatchback, sedan - zwykła nie za duża osobówka
Silnik - przy tych przebiegach to chyba tylko benzyna, moc mogłaby oscylować w okolicach 90-100 KM. W miarę oszczędne, demona prędkości nie potrzebuję, byle tylko bez strachu "TIRa" wyprzedzić.
Nie chciałbym auta francuskiego (sporo złego o nich słyszałem), ale jeżeli jest coś godnego polecenia, to poproszę.
LPG? Nigdy nie miałem, ale jeśli warto, to czemu nie.

GOLF III przypadł mi do gustu, więc podobne auta bardzo mile widziane :)
TwistedMind
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 12 2009
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: VW Golf MK 3
Silnik: 1,8 Gti 75KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

14 Maj 2017, 20:58

Nie chciałbym auta francuskiego (sporo złego o nich słyszałem),

Wymazać głupoty z pamięci, odmaszerować

Popatrz na civica vii (tańsza opcja), corollę e12, 307, focusa i astrę h.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

14 Maj 2017, 21:02

dlaczego zawsze najwięcej o francuskich autach słyszeli ludzie posiadający niemieckie samochody?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

14 Maj 2017, 21:06

Nie wiem, czemu akurat posiadacze "niemców", ale przyczyną tego może być to, że auta z Niemiec są łatwiejsze w serwisowaniu i mechanicy (często brani w kwestii doboru auta jako autorytety) polecają je bardziej. Tak tylko zgaduję.
TwistedMind
Nowicjusz

14 Maj 2017, 21:13

Kurcze, a mój mechanik co robi głównie niemce wymienił mi olej, sprężyny, stabilizator i nawet świece! Musi być dobry, zna się na francuzach.

Przez Lagunę II taka opinia krąży o Francuzach, tak samo jak przez Twin Sparki o Alfie. Później pięć pokoleń to powtarzają przy piwie...
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

14 Maj 2017, 21:14

...bo to tacy "mechanicy", że potrafią tylko golfa i passata naprawić - mój mechanik opowiadał o takim "szpecu", co nie potrafił we francuzie zmienić sprzęgła :lol: Nie pojechałbym żadnym autem do takiego patałacha.
Inny przykład to 90% "mechaników" w PL nie potrafi naprawić skrzypiącego sprzęgła w Toyotach czy Hondach. On to zrobił u mnie bez problemu i 1,5-roku nic nie słychać.

Ostatnio ktoś na "fejsbuku" pytał o mechanika w moim mieście i praktycznie wszystkie komentarze były o człowieku u którego serwisuje auto. Inni się oburzają na niego, że rozwala im rynek. Zgadnij - on ma bardzo dobre zdanie o francuzach i sam ma 406 Coupe, miał 605 i przewinęło się 607. Ale też psioczy o lipnych 1,6VTi i 1,6 THP, bo w tych silnikach ręce maczało... BMW.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Motor Show 2012 / relacja
    Wydarzenie zrealizowano w nowej formule łącząc wystawę motoryzacyjną z bogatym programem wydarzeń towarzyszących. Poznańskie wydarzenie obfitowało w premierowe pokazy samochodów, a furorę robiły stoiska na których ...

14 Maj 2017, 21:48

No ok, a wracając do tematu, to czy w tym budżecie będzie można dostać przyzwoite Grande Punto? Mam ponad 1,9 m wzrostu i w GP miałem aż nadmiar miejsca na nogi w po odsunięciu fotela.
Patrzę na OLX i otomoto w tym budżecie są auta głównie o przebiegu 200k+. Trzeba się tego bać?
TwistedMind
Nowicjusz

14 Maj 2017, 21:52

TwistedMind napisał(a):Patrzę na OLX i otomoto w tym budżecie są auta głównie o przebiegu 200k+. Trzeba się tego bać?

Bój się tych co mają poniżej 150 tyś :P
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

14 Maj 2017, 21:54

Po pierwsze.
TwistedMind napisał(a):Nie chciałbym auta francuskiego (sporo złego o nich słyszałem), ale jeżeli jest coś godnego polecenia, to poproszę

Pogrubiony fragment jest prosty i przejrzysty.
Po drugie, nie wiem skąd się bierze wasze oburzenie. Biorąc pod uwagę dolną granice budżetu autora, omijanie aut francuskich jest jak najbardziej uzasadnione(oczywiście z małymi wyjątkami).
Nie da się ukryć, ze początek XXI. wieku był dla francuzów bardzo słaby- pierwsze C5, 307, Laguna II, Megane II i wiele innych mniej lub bardziej popularnych modeli była ponadprzeciętnie awaryjna już jako nowe auta, a czas wcale nie działa na korzyść tych aut. Pod względem rozwiązań technicznych istotnych pod względem serwisowania też było wesoło w tamtych czasach, dlatego niektórzy mechanicy z zasady nie chcą się tykać francuzów(nie zawsze słusznie, ale też nie zawsze nie słusznie).
Z ciekawostek, mój sąsiad, który naprawia tylko francuzy(głównie te z lat 2000-2005), nie jeździ francuskimi samochodami, bo nie ma ochoty użerać się że swoimi autami po godzinach swojej pracy(a miał już m.in 307 i 607).
Okolice 100koni to nie wiele(bynajmniej w samochodzie segmentu C) do swobodnego wyprzedzania "tira" na trasie, ale tu można postawić małe ale... Zależy gdzie głównie jeździsz, jeśli po bocznych drogach, gdzie nie raz trzeba wyprzedzić jakoś ciężarówkę lub toczący się autobus PKSu i nie trzeba liczyć się z każdym metrem drogi, to te okolice 100koni wystarczą. Jeśli natomiast regularnie jeździsz drogami krajowymi, gdzie ruch jest spory i liczy się szybkość manewru, to 100koni to zdecydowanie mało. :)
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

14 Maj 2017, 21:55

Mojemu golfowi niedawno stuknęło 260k i najchętniej to bym zabrał silnik do nowego auta... A tak poważnie, to na co głownie patrzeć?
TwistedMind
Nowicjusz

15 Maj 2017, 09:41

Ogólnie patrz na stan udanego modelu, a nie na znaczek. Oczywiście są wpadki w autach francuskich tak jak napisał pkc ale nie wrzucajmy wszystkich aut do jednego worka po kraju pochodzenia. Przykładem udanego francuza niech będzie Peugeot 406, który w dolnych widełkach budżetu będzie przysłowiową igłą. A w górniej granicy mamy np. Peugeota 207 czy Renault Clio III. Laguna II po lifcie z benzyniakiem też jest całkiem ok patrząc, co dostajemy w tym budżecie - kolega już ma drugą i zamienił 2,0 na 2,0T - jakoś się nie sypie i nie jeździ na lawecie jak przedliftowe z dieslem. Najważniejszy warunek to nie kupować najtańszych.

Ale wracając do innych aut Grande Punto to bardzo przestronne auto. jeździliśmy takim na nauce jazdy to pakowaliśmy się po 4-5 osób. Dobrze wspominam go. Jeździliśmy też Renault Clio III i też bardzo udane autko wg mnie z dobrymi benzyniakami. W tym budżecie spokojnie dostaniesz obydwa modele.
Z większych modeli klasyka, czyli Golf IV, Audi A3, Seat Leon oraz Ford Focus mk2, Opel Astra H, Toyota Corolla e12, Honda Civic VII.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

16 Maj 2017, 09:07

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jak bardzo nie wierzyć w te ogłoszenia?
Jaki ewentualnie byłby całkowity koszt rozruchu tych aut?
TwistedMind
Nowicjusz

16 Maj 2017, 11:15

1. Brak opcji "bezwypadkowy", czyli było grubo. Wygląd taki sobie, niska cena.
2. Nic nie widać po tych zdjęciach. Niska cena - Punto z takim przebiegiem z tego rocznika chodzi średnio po 16k, a gdzie tu jeszcze transport i zarobek :roll:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

16 Maj 2017, 14:26