Samochód po ustawieniu zbieżności ściąga

12 Paź 2020, 18:25

Dzień dobry. Robilem dzisiaj przeglad, a zaraz po nim podjechałem do mechanika ustawic zbieżność. Przed ustawieniem zbieżnosci auto po puszczeniu kierownicy jechalo idelanie prosto. Po ustawieniu zbieżności, auto lekko ściaga w lewo. Byłem ostatnim klientem, po wyjechaniu, zamykali zaklad, a sprawdzilem to dobiero za kilka km na prostej drodze. W prawym przednim kole, kat odchodzi od normy - tak powiedzial mechanik, prawdopodobnie mial kiedys dzwona (pewnie nie jednego hehe). Moje pytanie brzmi. Jak to możliwe ze przed ustawianiem zbieznosci auto jechalo prosto, a po ustawieniu sciaga? Mam jechac na reklamacje, czy ze wzgledu na dzwona nic z tym nie moge zrobic? Wysylam zdjecie wykresu.
Samochód po ustawieniu zbieżności ściąga
Szymziel
Obserwowany

Zdjęcia: 2

13 Paź 2020, 09:18

Jak dla mnie to albo starły ci się już opony w ten sposób, że wcześniej nie skręcał a teraz gdy zrobiona jest zbieżność to skręca, lub po prostu ten mechanik coś zrobił nie tak.
malmon3
Aktywny

13 Paź 2020, 09:27

Szymziel napisał(a):Robilem dzisiaj przeglad, a zaraz po nim podjechałem do mechanika ustawic zbieżność. Przed ustawieniem zbieżnosci auto po puszczeniu kierownicy jechalo idelanie prosto.
Hm... skoro było dobrze to po cc jechałeś ustawiać zbieżność?

Z przedstawionego wydruku wynika że masz poza normą dwa kąty PK i WSZ. Pierwszy z nich może w większym stopniu wpływać na ściąganie.

- Kąt WSZ wpływa stabilność kierowania i powrotność koła kierownicy.
- Kąt PK - regulacja rozkłada ciężar pojazdu na całej powierzchni opony oraz eliminuje ściąganie boczne. Poprawna regulacja redukuje zużycie opon i ściąganie.

W twoim przypadku ma PK ujemny poza normą co oznacza że górna część koła pochylona jest do wewnątrz. To z kolei może powodować szybsze zużycie wewnętrznej strony bieżnika. Ściąganie w tym przypadku będzie w stronę konta który jest bardziej na plus czyli tak jak u Ciebie w lewą stronę. Różnicę można już odczuć przy różnych kątach 30', a u ciebie wynosi ona 69' więc sporo więcej.

Ja bym na twoim miejscu pojechał ponownie na zbieżność z prośbą o skorygowanie i ustawienie prawidłowych parametrów. Byćc może przed zamknięciem robili to na szybko i nie ustawili jej dokładnie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Paź 2020, 09:30

Na reklamację bez dyskusji.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

15 Paź 2020, 08:44

Dziękuje za pomoc.
Będąc na reklamacji, fachowiec zamienił mi koła lewe na prawe, okazalo się, że teraz sciaga mnie lekko w prawą strone - wina opon. Niespodziewalem sie tego, poniewaz mam nowe opony okolo 2 miesiace, a duzo nie jeździlem.

Mam nowy problem! Po przemianie kół, słychac metaliczny dźwiek, jakby coś rysowało o coś. Dosłownie fachowiec zamienił koła i pojawił sie taki dziwny dzwiek. Ja spieszac sie do pracy, nie zawrociłem, aby mi to sprawdzili. Teraz jestem w trasie. Na zlosc lewarek mi strzelił - chciałem na poboczu podniesc auto zdjac kolo i zerknac. Klocki w hamulcu są. Wymienialem na wiosne.
Link do filmiku z problemem:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Szymziel
Obserwowany

Zdjęcia: 2

15 Paź 2020, 11:25

Osłona od tarczy hamulcowej piszczy na moje. Weź ją odegnij do wewnątrz i zobacz czy jest różnica
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Latem też można wpaść w poślizg
    Choć z ryzykiem poślizgu kojarzy się raczej zima i oblodzona nawierzchnia dróg, równie niebezpieczna sytuacja na drodze może przydarzyć się kierowcy także latem. To właśnie na okres od czerwca do sierpnia przypada ...