Samochód rodzinny 20-26tys. kombi

19 Cze 2008, 18:29

niedlugo po raz drugi zostane mama i w zwiazku z tym poprzednie autko musialam sprzedac ( mazda xedos - uwielbialam to autko bylo bezawaryne).

teraz potrzebny mi bedzie wiekszy samochod najlepiej kombi. z reszta głownie chodzi o bagaznik. w bagazniku ma sie zmiescic gleboki wozek, spacerowka na wszelki zwyczaj, wedki. to pakunki codziennego uzytku, nie wspomne o kilkudniowych wyprawach z dziecmi.

napewno ma byc na benzyne, ma miec klime koszt do 26 tys.
mnie po glowie chodzi audi A6 lub A4. moga byc inne propozycje

moja mazda nie psula sie pomimo byla z 95r. chodzila jak zyleta.
moj ojciec kupil sobie VW passata z 2004r. przynajmniej raz w miesiacu szykuje mu sie naprawa w kosztach od setek do tysiecy zloty.
i jestem przerazona, bo nie chcialabym natrafic na taki samochod jak moj ojciec ze bez przerwy cos sie w nim psuje.
anetam31
Nowicjusz

19 Cze 2008, 18:39

Widzisz często ludzie na forum pytają jaki samochód najlepiej co by się nie psuł itd. wtedy mi przychodzą do głowy passaty audice itd. ale jak to mówią auto musi się "udać" a później musi się "darzyć", Ty masz przykład VW passata co się ciągle psuje i tak bywa.

Jeśli chodzi o Twoje pytanie to ja polecałbym Audi A4 kombi, jest ich duży wybór a za cenę ok 26 tyś to naprawdę możesz kupić coś fajnego z roku 2000, w Polsce ofert jest dużo, jak np.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
a zawsze do tego można sprawdzić przed kupnem w jakimś serwisie

Ja bym polecał diesla, ale skoro upierasz się przy benzynie, może gaz kiedyś?
Miałeś wypadek? Napisz do mnie!
merdeperde
Nowicjusz

Miejscowość: małopolska

19 Cze 2008, 18:57

no coz mnie nie robi roznicy benzyna czy diesel to wybor mojej polowki, bo i tak pewnie z czasem przerobi sie na gaz choc ja bardzo krzywo patrze na ludzi ktorzy maja super wozki i tankuja gaz. no widzialam takiego co podjechal na stacje BMW z tylu 2 dziolchy i chlopaczyna zatankowal za cale 20 zł. - bez komentarza takie sytuacje

a wogole to diesle mozna przerobic na gaz ???? bo cosik mnie sie wydaje ze nie
anetam31
Nowicjusz

19 Cze 2008, 20:34

Dieseli się na gaz nie przerabia, a przynajmniej nie słyszałem... :P

Skoro jesteś zadowolona z mazdy to czemu nie kupić mazdy 626? Na przykład coś takiego:
[link do oferty na Allegro wygasł]

Rozważyłbym także skodę octavię:

Według mnie do takich aut lepszy jest diesel, ale nie ja tu decyduję ;)
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

19 Cze 2008, 22:05

ja tez bym wolała diesla kocham ten dzwiek silniczka heh ale to tak na marginesie...tez chce pojemne autko tyle ze osobiscie nie lubie kombikow(kwestia gustu)wlasnie chcialam zaproponowac passata bo moj chodzi jak ta lala i jest dosc pojemny i szkoda ze Twój ojciec trafil na taki ,złomik'
w toyotce tez duzo miejsca nie myslałas o mini vanku?
lena
Nowicjusz

Miejscowość: slask

19 Cze 2008, 22:40

lena napisał(a):ja tez bym wolała diesla kocham ten dzwiek silniczka heh ale to tak na marginesie...tez chce pojemne autko tyle ze osobiscie nie lubie kombikow(kwestia gustu)wlasnie chcialam zaproponowac passata bo moj chodzi jak ta lala i jest dosc pojemny i szkoda ze Twój ojciec trafil na taki ,złomik'
w toyotce tez duzo miejsca nie myslałas o mini vanku?

mnie do pewnego czasu kombiaki rowniez sie nie podobaly, do czasu kiedy okazal sie praktyczny nawet przy jednym dziecku ( mowa o kombi mojego ojca i szwagra). mnie samochod nie jest potrzebny dla pokazania sie, ja samochod potrzebuje do zapakowania dwojki dzieci dwulatka ( fura zabawek w okresie letnim) i noworodka(gleboki wozek) ktore lada moment sie pojawi, czesto robimy kilkudniowe wypady na ogol weekendowe. do tego moja polowka zapalony wedkarz. nie mam w planach miec wiecej dzieci wiec Van mnie nie interesuje.
anetam31
Nowicjusz

19 Cze 2008, 22:50

A mi się wydaje, że dla takiej rodziny to mini van jest wręcz stworzony, np taka zafira:

Pomieści naprawdę sporo, a przy tym nie jest też przesadnie wielka.

Rozważcie z mężem takie rozwiązanie, a nóż się okaże bardzo trafne ;)
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

19 Cze 2008, 23:04

Dokładnie jestem tego samego zdania. Mini vany są coraz to lepsze, ładniejsze i jest ich coraz więcej. Miejsca dużo, wiele osób wejdzie...Planujemy sprzedać to co mamy teraz i kupić w najbliższej przyszłości takowego. Tyle, że rozglądamy się za VW Sharan.
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

19 Cze 2008, 23:33

Tylko, że mini van będzie droższy tylko dlatego, że jest vanem. Kombi pod tym względem zdecydowanie wygrywa.

Jeżeli priorytetem ma być bezawaryjność, to nieźle spisałaby się Toyota Corolla w kombi z silnikiem benzynowym. Tylko na egzemplarz w miarę niezły, z przyzwoitym przebiegiem trzeba ok. 30 tys. zł.
Moim zdaniem jednak samochód wart tych pieniędzy.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Cze 2008, 12:07

A może renault Kangoo? Wepchniesz tam wszystko... :D, tylko mże Audi to jest klasa...
mistiq
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

20 Cze 2008, 16:06

Napisałem w poście:
"Ja bym polecał diesla, ale skoro upierasz się przy benzynie, może gaz kiedyś?"

oczywiście widać (przynajmniej ja widzę), że gaz tyczy się benzyny nawet nie przeszło mi przez myśl, że ktoś pomyśli inaczej!

Czytajcie posty dokładnie to unikniecie niepotrzebnych dyskusji
merdeperde
Nowicjusz

Miejscowość: małopolska

20 Cze 2008, 17:49

to ja mam jeszcze jedno pytanie, dlaczego diesel? przeciez teraz ON jest drozszy od benzyny ? jezdzilam dieslem i bardzo dobrze mi sie jezdzi.
niech mi to ktos wytlumaczy? co jest takiego w dieslu a co w benzyniaku ?
anetam31
Nowicjusz

20 Cze 2008, 18:12

Rożnica jest taka, że diesele znacznie mniej palą, i przy tej samej mocy nawet jak ON jest droższy, to taniej jeździ się dieselem. A poza tym w wielu autach diesele ją trwalsze niż benzyniaki
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

20 Cze 2008, 21:43

Martoro napisał(a):Rożnica jest taka, że diesele znacznie mniej palą, i przy tej samej mocy nawet jak ON jest droższy, to taniej jeździ się dieselem. A poza tym w wielu autach diesele ją trwalsze niż benzyniaki

a to tego nie wiedzialam :shock:
anetam31
Nowicjusz